cds 200901

Wat cd’s betreft, start het jaar goed. Vijf van de zeven met drie sterren of meer, en de andere twee iets minder, maar zeker aanvaardbaar.

Het mooiste aan Sisters & Empathy is de hoes met het schilderij van Sam Dillemans. De rest van de liedjes zijn wat mij betreft iets te zeer eenheidsworst, maar Tessa is al langer fan.

En het album van Mariee Sioux heb ik gekocht omdat ze in verband te brengen was met Alela Diane, maar haar muziek –hoewel haar stem zeer degelijk is– staat me toch iets te veraf. Goede muziek, daar niet van, maar niet mijn ding.

Edoch, al de rest! Easy come, easy go mag in uw collectie niet ontbreken. Een heleboel covers en een heleboel gasten, waaronder Cat Power, Antony (van — & the Johnsons), Keith Richards, en Rufus Wainwright. Rauw-hese stem, proper samenspel, intrigerende teksten, alle ingrediënten om te verzuchten dat het vroeger beter was en ze nu geen platen meer maken zoals toen, meneer. Quatsch natuurlijk.

Want bijvoorbeeld Hannelore Bedert doet meer dan haar best om het tegendeel te bewijzen. Het betere Nederlandstalige werk, dat ik veel te lang aan mij heb laten voorbij gaan. Wat als heeft een week bijna non-stop in de cd-speler gelegen. En –in tegenstelling tot Filip Kowlier– slaagt ze er zelfs in om Westvlaams mooi te laten klinken.

Here we go again van Lady Linn is gewoon een swingende plaat. Geen pretentie, maar ambiance, en tegenwoordig voor geen geld op de kop te tikken. Als u ze nog niet hebt: kopen!

Another World is de EP die ons, na bijna drie jaar wachten, nog heviger moest laten verlangen naar het nieuwe full album van Antony & The Johnons. De cd slaagt volledig in dat opzet. Wie geen onvoorwaardelijke fan is, mag deze aan zich laten voorbij gaan, en zijn geld opsparen voor The Crying Light. Samen met I Am A Bird Now is deze laatste een aanrader van jewelste. Schitterende, hartaangrijpende muziek. (Zal zeker op prijs gesteld worden door –ghoh– fans van Dez Mona. Ik zeg maar iets.)

 1. Faces in the Rocks / Mariee Sioux / 2007 / **
 2. Sisters & Empathy / Axelle Red / 2009 / **
 3. Easy come, easy go / Marianne Faithfull / 2008 / ***
 4. Wat als / Hannelore Bedert / 2008 / ***(*)
 5. Here we go again / Lady Linn and her Magnificent Seven / 2008 / ***
 6. Another World / Antony & The Johnsons / 2008 / ***
 7. The Crying Light / Antony & The Johnsons / 2008 / ***(*)

0 te vermijden / * slecht, maar beluisterbaar / ** goed / *** zeer goed / **** fantastisch (meer uitleg bij de quotering)

(cds vorige maand)

4 gedachtes over “cds 200901”

 1. Ik wil niet betweterig doen, maar volgens mij is het ‘Antony and the JohnSons’. Maar what’s in a name, het is ontegensprekelijk fantastische muziek.

 2. Hehe. Ik was duidelijk iets te gefixeerd om er zeker geen Anthony van te maken, dat ik maar meteen die s heb laten vallen ook. 🙂

 3. Ben ik de enige die Hannelore Bedert een ongelooflijke zaag vindt?

  En die teksten! Maar begot … die teksten!

  Voor de rest ben ik wel akkoord met je sterretjes. Wat een album van Antony!

 4. Ik vind die Hannelore alvast absoluut geen zaag. En haar teksten vind ik net haar kracht. Niet oordelen als je niet de hele CD gehoord hebt.
  Terechte eerste plaats trouwens voor Mariee Sioux.

Reageren niet meer mogelijk.