panther II

Snel, sneller (voor snelst is het nog wat te vroeg, maar ik heb me laten wijsmaken dat de G5 behoorlijk dicht in de buurt komt).

De eerste impressies over Panther dus.

Exposé is vreselijk handig. En dat is dan nog zwak uitgedrukt. De snelheid van het ding heeft precies niet direct iets te maken met het aantal applicaties die openstaan. Meer applicaties = trager, zou je denken, maar neen (gelukkig).

Dat wil zeggen, om te switchen tussen applicaties kan je nu dus

_apple-tab doen, en of cyclen (tab-tab-tab), of met de muis de gewenste applicatie aanklikken

_F9 induwen, en het gewenste venster aanklikken (of, in mijn geval, de muis naar de linkerbenedenhoek sturen, voor hetzelfde effect)

Of nog:

_in je huidige applicatie F10 indrukken, en dan krijg je hetzelfde effect als F9, maar dan enkel voor de vensters binnen een applicatie (de content windows, niet bvb de palette windows van MM Fireworks)

_en dan is er nog F11, dat al je venster opzij schuift en de finder toont (de desktop) –in tegenstelling tot windows, minimaliseert dit je vensters niet, maar worden ze gewoon tijdelijk weggeschoven uit het beeld

F11 is zeer handig bvb bij een File-Open, en waarbij je de locatie die folder bent vergeten waar je dat vervloekte bestand had achtergelaten. Ipv in de dialog box te zitten knoeien, ga je gewoon even op in de finder zoeken (er zijn andere manieren, ik weet het).

Finder interface is ook verbeterd: in de linkerkolom staan alle geconnecteerde disks (harddisks, removeable disks, etc), en shortcuts naar network en iDisk (nu nog een manier vinden om die laatste eruit te halen). Bij elke removeable staat er bovendien een eject button naast.
Daaronder staan er nog eens je (self proclaimed) favourites: Desktop, Home, Applications, Documents, Movies, music, Pictures, al ontbreekt in dit rijtje nog steeds Sites (is deze lijst editeerbaar?).

CD burning is verschrikkelijk eenvoudig. Ik moet toegeven, ik had het nog niet geprobeerd onder Jaguar, maar in Panther is het heel eenvoudig (zonder dat het noodzakelijk is extra software te installeren). Steek een blank CD in de tray, je krijgt een pop-up window met de vraag er een naam aan te geven (of terug ‘uit te werpen’), en hopsa, de CD verschijnt in de linker kolom van de finder. Nu kan je er bestanden naar keuze naartoe slepen, en dan heb je maar op het burn icoontje te klikken, en hopla, de CD wordt gebrand (en het burn icoontje verandert in een eject icoontje).
Tuurlijk, geen advanced stuff, maar daar kan je altijd Toast voor kopen.

Fast user switching werkt zoals verwacht. Een gemak.

Bovenal is Panther sneller dan de vorige os x versie. Dat is te merken aan de menu response, de application start up time, en het algemene gedrag van het OS.

Value for money.