data

“Weet ge wat dit is”, vraag ik hem terwijl ik één van de zaken omhoog houd die ik in mijn oude dossiers heb teruggevonden?

Vroeger, moet u weten, tot vlak voor de dotcom-bubble, ben ik nog een paar jaar kleine zelfstandige geweest. Toen ik gisteren de piano een stukje verder ontmantelde, besloot ik meteen nog maar wat verder op te ruimen ook. De dossierkast boven leek mij een geschikt slachtoffer. Gans mij oude portfolio aan klanten ging op de oud-papierstapel. De dossiers bevatten echter vaak ook andere zaken dan papier, en die gingen zonder al te veel omhaal de vuilbak in. Van EIBA tot SYSTEM, en alles daartussen, -onder, en -boven.

“Ik heb dat al ergens gezien”, antwoordde de zoon, en ik merkte hem alle kronkels in zijn hersentjes bewandelen.

Destijds printte ik alle belangrijke communicatie uit. Een beetje overkill, gezien ik toch al mijn e-mails bewaar (allemaal, jawel). Heelder dossiers vol had ik zo, doorspekt met een paar brieven (er werden toen nog brieven geschreven), en wat cd-roms.

“Zijn dat geen dia’s of zo,” probeerde hij, “mama heeft daar een doos vol van, geloof ik.”

Ik hield een diskette in mijn hand. Een zwarte, met daarop het logo van een bekend ontwerper geplakt. Ik had er ook nog blauwe en rode, met nog andere logo’s en stickers. Elk goed voor 1,44 MB –ja, dat is een komma tussen de 1 en de 44, en dat was dan nog een HD (High Density), zodat er dubbel zoveel data opkon als op de gewone. Nog goed dat er geen 5 inch (zachte) floppy’s tussen zaten.

“En waarvoor diende dat?”

Juist ja. Er zat nog een zip disk tussen ook (click of death, iemand?). Misschien moet ik maar een exemplaar bewaren als museumstuk.

6 gedachtes over “data”

 1. Yes, anyone, me, me! Zelfstandige in dezelfde periode wellicht. Heelder dozen van die 5 inch floppy’s. Vol offertes. En van die kleine floppy’s. En zip disken. Ik vergeet die met graagte.

 2. Ik voel mij ergens wel trots dat ik nog tot de laatste generatie behoor die met die dingen gewerkt heeft. Het doet me zelfs enige ancienniteit opeisen die ik waarschijnlijk niet verdien. Hoe dan ook, wat computers betreft is MSDOS met diskettes mijn Genisis.

 3. Ha disketten.
  Dan had je eens een computerspel op 14 disketten ofzo ge pkzipped of ge rar-ed, en dan was je de boel aan het installeren tot wanneer je na ettelijke minuten op diskette 11 ofzo een CRC error kreeg … :X

  Waar is den tijd …. 😛

 4. looool spellekes op diskettes, ja dat ken ik ook nog.
  of een top notch tapestreamer voor backups! (en lawaai dat dat maakte!)

  Vorige week bij de foto-ontwikkelzaak bij het in ontvangst nemen van enkele negatieven, stond er iemand naast mij die de vriendelijke bediende vroeg “oh, als ik ‘zoiets’ binnensteek, kunnen jullie daar dan nog een foto uithalen??”. Alsof ze naar een stuk antiek aan het kijken is!

  Kennen de klasgenoten van zoonlief nog “filmpkes”?

Reacties zijn gesloten.