kuddegeest

“Liefje, dat vind ik gewoon óngelooflijk”, begon Tessa. En als ze zo begint, dan volgt er meestal niet veel goeds.

Ze stond diep in de ijskast gebogen, zo’n dikke Amerikaanse kast om u tegen te zeggen, en waarin op één schap gemakkelijk drie gallons melk en vier flessen van 64 fl. oz. cranberry juice kunnen. Haar hoofd kwam er net niet bevroren terug uit, en in haar ene hand hield ze één van die 64 fl. oz. flessen, in het andere had ze een koppel ijsblokken die zo’n ijskast met regelmaat uit haar diepste binnenste spuwt in een vergaarbak. Die vergaarbak moet regelmatig geleegd worden, gezien wij nog niet zo’n grote ijsblokverbruikers zijn, want anders belanden die op de bodem van de diepvries alwaar wij er een paar hadden ontdekt toen we de kast bij onze aankomst in gebruik hebben genomen. Wij hadden er toen nog absoluut geen idee van waar die dingen vandaan kwamen. Blijkbaar is de kast dus ook op de waterleiding aangesloten.

Ik keek haar vragend aan en trachtte het beetje spanning dat in mij opwelde te verbergen. “Ongelooflijk?”, vroeg ik haar, er nog net in slagend mijn stem niet te laten overspringen. Ik werkte schijnbaar achteloos verder aan de computer. Dergelijke strategie werkt in zulke gevallen langs geen kant, zo heb ik al ondervonden, maar een mens blijft zich instrictief vastklampen aan die ene strohalm waarvan hij vermoed dat die hem een overlevingskans biedt. Hoe breekbaar dan ook.

“Ah ja,” klonk het, “ik kan er niet van over dat ge hier de eieren in de koelkast bewaart.”

In België bewaren wij onze eieren netjes in het karton, náást de ijskast. In de Delhaize worden ze immers evenmin in de koeling aangeboden, en ook de verse dioxine-eieren die wij van mijn schoonvader krijgen worden lauw ergens uit de kip gestuwd en verder bij kamertemperatuur bewaard. In Amerika worden de eieren –in verpakkingen van 6, 12 en 18– enkel in de koeling aangeboden.

“Maar het staat op de verpakking,” probeerde ik voorzichtig, “keep refrigerated!”

“Euh, ja, en sinds wanneer houdt dát u tegen?”

Ze had gelijk, dacht ik, en terstond veerde ik van mijn stoel recht –waardoor het nu haar beurt was om een terloopse en ongegronde spanning te verbergen– begaf mij manhaftig naar de ijskast, en haalde er de 14 eieren uit om ze met een net op tijd ingehouden smak op het aanrecht te plaatsen. De koelbloedigheid zelve zette ik mij terug achter de computer, en het snel gemurmelde “het zal wel zijn dat ik mij daar niets van aan trek” kon nog even op de beoogde bewondering rekenen voor ze zich naar boven begaf om Henri naar bed te brengen. Zij leest hem eerst nog een verhaaltje voor, en nadien kom ik nog eens met mijn hand door zijn haren warren, waartijdens hij zich steevast verbeten aan mij vastklampt alsof morgen geen 12 uren maar 12 weken van ons weerzien was verwijderd.

Amper waren ze de trap bestegen, of ik sloop recht, er nauw op lettend dat ik vooral geen lawaai maakte, om voorzichtig de eieren opnieuw in de ijskast te zetten. Misschien hebben ze andere kippen in Amerika, of leggen ze hier eieren op een gans andere en vooruitstrevende manier. Want ze gaan dat er toch niet voor niets op zetten, die keep refrigerated?

14 gedachtes over “kuddegeest”

  1. Euh, wij hebben al altijd onze eieren in de frigo bewaard, alsook alle mensen waarvan ik de frigo al eens opengedaan heb?

  2. Ook altijd al die discussie gehad: wel of niet in de ijskast.

    Dat was meteen afgelopen toen ik die vraag eens stelde aan mijn broer, de “doctor-ingenieur biochemie optie voedingsleer”.

    Die keek me doordringend aan, en poneerde: “Eieren zijn een voedingsmiddel. In de natuur worden ze uitgebroed of direct weggeroofd door roofdieren. Als je van plan bent om geen van beide te doen, maar ze te bewaren voor latere consumptie: leg ze dan in de frigo. Misschien is het niet strikt noodzakelijk, maar in elk geval wel veiliger.”

    Iets zei me dat hij misschien zo wel eens gelijk kon hebben. EN dus liggen eieren sindsdien bij ons ook in de ijskast.

  3. Ik ken mensen die hun eieren naast de koelkast bewaren, maar die eten meestal aan de lopende band eieren..ik heb van mijn moeder geleerd dat ik ze in de koelkast moet bewaren, en dus doe ik dat ook. Hoewel ik bij “die anderen die dat niet doen” nog nooit een slecht ei gegeten heb..maar om te vermijden ooit eens een rot ei (bwurk) te ontmoeten, liever koud, ja.

  4. “De beste manier om eieren te bewaren: leg ze in de deur van de koelkast met de puntige kant (waar de luchtkamer zich bevindt) naar beneden.” Gelezen op de site van Delhaize. Waarom zetten ze de eieren in hun eigen winkels dan niet in de koeling, zou je je afvragen.
    Ik bewaar ze niet in de koelkast, maar in de kelder. Nog nooit een rot ei tegengekomen of ziek geweest na het eten van eieren.

    By the way, ik vind het een heel mooi geschreven en grappige post.

  5. Tenzij er kuikentjes moeten uitkomen, bewaren in de koelkast me dunkt.
    En wat niet er in: choco, speculoospasta, honing. Confituur – éénmaal geopend – dan wèl weer in de koelkast, ik heb al bij mensen mogen aanschouwen dat er daar anders een mooi kapsel komt op te staan na enige tijd.

    Ander vraagje: hoe koud staat die ijskast-koelkast daar? (4 à 6°C?) Amerikanen drinken hun coke graag ijskoud meen ik me te herinneren….brr

  6. nog nooit bij stilgestaan, maar ik doe mijn eieren altijd in de koelkast. In de deur is daar zo’n mooi eierrekje waar ik ze in kan leggen.

  7. ik heb het ook nooit anders geweten. In de colruyt liggen ze in de koelruimte, in den aldi niet. thuis altijd in de koelkast

    in de zomer toch zeker, zekers.

  8. Wij bewaren de eieren in de kelder. Nog nooit problemen mee gehad.

    Ik zou ze trouwens ook wel weer in de koelkast gelegd hebben en dat om dezelfde reden als diegene die jij aangeeft in de laatste zin van je tekst. 😀

    Bij een post als deze kan ik het natuurlijk weer niet laten om naar wat meer info op zoek te gaan.

    * Op de site van Test Aankoop:

    De houdbaarheid van een ei bedraagt vier weken vanaf de legdatum. Omwille van de versheid en om het risico op Salmonella klein te houden is het aangeraden eieren koel te bewaren. Eieren verliezen gedurende een dag op kamertemperatuur meer van hun versheid dan gedurende een week in de koelkast. U bewaart de eieren het best in hun originele verpakking in de koelkast. Bewaart u ze in de speciale vakjes van de koelkastdeur, dan kunnen temperatuurschommelingen en condensatie het risico op besmetting met Salmonella doen stijgen.
    Via de poreuze schaal van eieren kunnen geuren binnendringen. Vermijd daarom ze in de buurt van sterk geurende levensmiddelen zoals look of gerookte vis te bewaren. Ook contact met vocht is te mijden want bacteriën zouden op die manier door de schaal kunnen dringen en het ei aantasten.

  9. Bij mij hangt het af van de plaats in de kast en in de frigo: waar het past, daar belandt het. Ik heb niets tegen eieren uit de koelkast, behalve als ik er deeg mee wil maken. Dat gaat net iets minder vlotjes met koude eieren, en ik denk er nooit aan om ze op voorhand te laten chambreren.

    Mijn ouders bewaren hun eieren altijd gewoon in de kelder (16-20 graden, of zo?), en er heeft niemand ooit salmonella gehad. Gudruns broer overdrijft schromelijk.

    Nu, die melk in de frigo: ik neem aan dat het allemaal niet-UHT-melk is? In België bewaart iedereen de overtollige dozen melk gewoon buiten de frigo, maar UHT-melk is in Noord-Amerika moeilijk te vinden en dan nog moeilijk te betalen.

  10. Bedankt voor de feedback, iedereen.

    Misschien dat ik, gezien de Test Aankoop-info (bedankt voor het opzoekwerk, Linn), maar eens moet overwegen de eieren thuis toch ook maar beter in de koelkast te bewaren. Al moet het gezegd dat ik nog nooit een probleem-ei heb gehad, laat staan salmonella. Dit vond ik wel een goed argument: “Eieren verliezen gedurende een dag op kamertemperatuur meer van hun versheid dan gedurende een week in de koelkast.”

    @Jan!: De melk die wij kopen, van Horizon Organic, is gewoon ‘pasteurized’, en er staat (zoals op bijna alles) op ‘Perishable – keep refrigerated’. Ze verkopen nochtans ook UHT-melk, volgens de site. Ik zal er eens op letten bij de volgende aankoop.

  11. Blijkbaar hangt er in onze kelder een krantenartikel over eieren. Het was me nog nooit eerder opgevallen maar daarin staat dat eieren niet noodzakelijk in de koelkast moeten bewaard worden. De voorkeur gaat wel uit naar een koele plaats. Een kelder of zo kan dus geen kwaad.

  12. @Hans: dan ga jij naar een andere Colruyt dan ik, want aan de Rooigemlaan staan ze al jaar en dag buiten de koelruimte (net ervoor, aan de linkerkant, vlak voor de broden)

  13. amai, wat zo een klein kamertemperatuurseike niet veroorzaken kan… wat een reacties!
    @marc: in colruyt merelbeke staan ze in de koelruimte! misschien te maken met de ratio stock/afname? grote (drukbezochte en -bekochte) vs kleinere warenhuizen?

Reacties zijn gesloten.