de krant

Toch maar met de wagen gegaan. De motor stond iets te mooi te blinken om hem door dit gevaarlijk rotweertje te jagen. En dat het wel degelijk gevaarlijk is blijkt uit het mega-ongeval vanochtend op de E40 Brussel-Leuven-ring. Op een of andere manier heb ik er niks van gemerkt tot ik het daarnet op de site van De Standaard heb gelezen.

Wat me eraan doet denken dat ons abonnement op de krant afloopt. Maar of we gaan hernieuwen?

Maar liefst 237 EUR voor een jaar krantlezen (De Morgen), en dat vind ik nu net wat te veel van het goede. Ik zou nog geneigd zijn om een abonnement op De Standaard te nemen, maar dan alleen omdat je daarmee meteen ook toegang krijgt tot De Standaard Online. Overigens kost een abonnement op De Standaard ongeveer evenveel als op De Morgen (242 EUR voor DS).

Zo’n papieren krant komt toch nooit op tijd. Niet voor 7 uur, en dan kom ik zo ongeveer op het werk aan, en klik ik meteen naar DS on-line. Dus misschien moeten we maar eens een proefabonnement nemen; zo heeft Tessa nog de papieren versie om ’s avonds op haar gemak door te nemen, en kan ik overdag via internet de krant lezen.

Hoeveel ik bereid zou zijn om uit te geven aan en krant? 100 EUR / jaar misschien voor een papieren versie, 50 EUR / jaar voor een digitale. De helft lees ik toch niet (o.a. sport), een kwart is gerecycleerd van het internet en het andere kwart is oud nieuws tegen de tijd dat ik het ’s avonds kan lezen. Toegegeven, een aantal dingen zijn (soms zeer) interessant, maar om er daarom +/- 240 EUR aan uit te geven…

Commercieel niet interessant? Hoe komt het dan dat de hoofdpunten gratis te raadplegen zijn op de site van DS? Dram ik gewoon door en kan ik er maar evengoed voor opteren gewoon geen abonnement te nemen? Kan zijn, maar elk jaar opnieuw lopen de krantenuitgevers te zagen dat er steeds minder mensen de krant kopen (om dat probleem aan te pakken, lanceren ze maandelijks spaaracties).
Maar waarom kan ik geen abonnement à la carte nemen (enkel bepaalde katernen)? Waarom kan ik geen abonnement op Knack Weekend nemen (ipv op Knack+Knack Weekend)? Waarom is een krant (nog steeds) in zo’n onhandig formaat?

I have no fucking clue. C’est la vie. And I like to bitch once in a while.