die ochtend bij de biobakkers

Als het op (weekend)ontbijten aankomt, zijn wij een beetje verwend. We hebben een veelvoud van bakkers in de buurt, waar we al gauw een selectie van twee hebben uit gemaakt en die zeer regelmatig op onze afname mogen rekenen. (Die selectie betekent allesbehalve dat de andere (buurt)bakkers niet de moeite waard zouden zijn. Vandenbouhede op de Astridlaan heeft bijvoorbeeld verschrikkelijk lekkere koeken, maar ze zijn iets te rijk aan boter naar onze smaak.) Onze voorkeur gaat uit naar Groeneweghe (in de Distelstraat, op de hoek met de Koning Boudewijnstraat), en Damme (in de Nederkouter, naast De Poort) –en ja, Damme ligt een eind verder weg, maar een beetje lichaamsbeweging ’s ochtends wekt alleen maar de appetijt op.

Dergelijke ontbijten bewaren wij meestal voor de zondag, want op zaterdag treft u ons ’s ochtends meestal in de binnenstad aan, en dan durven we daar wel eens te ontbijten. Onze voorkeur gaat dan uit naar Bloch, voor een lait russe, een spiegelei (twee eitjes eigenlijk), en een pistolet met kaas van kaashandel Peeters aan de overkant van de straat. Maar bon, dat bespreek ik later misschien nog wel eens.

Toegegeven, het is misschien een beetje raar om uw recensie met de opsomming van een hoop andere bakkers te beginnen, maar nu hebt u alvast een idee van mijn referentiepunten. Zaterdagochtend schoven wij de benen immers niet bij Bloch onder tafel, maar bij de Biobakkers in de Zuidstationstraat. De vakantie nadert met rasse schreden, de geldigheid van ons paspoort was reeds lang verstreken, en wij dachten om bij het openingsuur van de Dienst Bevolking (9u) de grote massa –bij wie ongetwijfeld ook allemaal de reispas was verstreken– een stap voor te zijn. Dat bleek aardig te lukken, en rond 9u30 stapten wij gezwind bij de Biobakkers binnen.

Het nieuwe is er ondertussen al een beetje af, bij de Biobakkers, maar de winkel is nog steeds zeer netjes en goed onderhouden. De juffrouw die –alleen (!)– instond voor de bediening was zeer vriendelijk en behulpzaam. De plaatsen zijn ruim en comfortabel, al doet het geheel wel een beetje industrieel aan.

Wij gingen voor tweemaal het Groot Onbijt (8,50 € pp), en een café au lait (2,10 €) met een pistolet (0,40 €) en een boterkoek (1,10 €). Aan tafel gebracht bleek de pistolet een 8-granen broodje te zijn. Het Groot Onbijt bestaat uit een broodmandje –een paar sneden grof brood, twee koffiekoeken, twee broodjes–, twee plakjes kaas, wat gekookte hesp, confituur, een bioslaatje (iets lekkers met linzen), een mini-salade (twee blaadjes sla, een stukje tomaat en een schijfje ei), boter, een eitje, een kannetje koffie of thee (een chocolademelk voor de zoon), een fruitsap, en een potje yoghurt. Het fruitsap was niet vers geperst, maar kwam uit een bioflesje (zonder toegevoegde suikers); ook de yoghurt was bio (Pur Natur). Het Groot Onbijt is wel degelijk groot. Wij kregen de broodmand niet op, maar kregen zonder problemen de overschot mee in een broodzak.

Nadat we besteld hadden, hebben we toch een ruim half uur moeten wachten, voor er iets op onze tafel verscheen. We hadden verwacht binnen redelijke termijn op zijn minst de bestelde drank te krijgen, maar om een of andere redenen werd er pas opgediend als alles klaar was. Ondertussen stond de ene juffrouw in voor zowel de bediening van de gelagzaal als van de winkel zelf, en dat zal er ook wel voor iets hebben tussen gezeten.

De café au lait leek gemaakt met gecondenseerde melk of melkroom, en het is dan ook –vermoed ik– de eerste keer dat ik mijn koffie ergens niet heb opgedronken. De koeken waren al even industrieel al het interieur, en dat leerde ons dat we bio toch vooral niet met ambachtelijk moeten verwarren. De beschrijving ‘van meel tot brood‘ op de website van de Biobakkers bevestigde ons vermoeden. De Biobakkers maken overigens deel uit van de keten van Bio Bakkerij Verheyen uit Wetteren, die levert aan meer dan 25 biowinkels. Het brood was best te eten en vers, maar valt eerder onder te brengen bij de producten van Panos en consoorten, dan bij de heerlijke patisserieën van één van bovenvermelde (warme) buurtbakkers. Het ontbijt bij de Biobakkers is correct en gemoedelijk, maar een topper is het niet geworden.

De Biobakkers, Zuidstrationstraat 1, dagelijks doorlopend open van 7u30 tot 18u, tel 09/324.34.44

(Deze bespreking verscheen eerder op Gentblogt.)