vogelnestjes

Men kan de vogelnestjes natuurlijk voorgemaakt bij de slager halen, maar ze zelf maken is zoveel meer plezier, en het kost echt niet veel tijd of moeite.

Ingediënten (voor drie personen):

broodkruim --ttz beschuitkruim

 • 3 eieren + 1
 • 400 gr (gemengd) gehakt
 • 1 sjalot
 • kruiden (peper, tijm, zout, etc)
 • broodkruim

Voor de saus:

 • twee sjalotten
 • teentje knoflook
 • kruiden
 • tomaten (4-tal, afhankelijk van de grootte en van de gewenste hoeveelheid saus)

Breng water aan de kook, en laat de drie eieren gedurende zo’n 10 minuten koken, tot ze hardgekookt zijn. (We moeten ze immers pellen, en als ze niet hardgekookt zijn, kan het wel eens een knoeiboel worden.)

het gehaktmengselPel de sjalot en snij hem vervolgens in fijne stukken. Doe het gehakt in een mengkom. Voeg daar de sjalot, de kruiden, en het overgebleven ei aan toe. Doe er eventueel wat broodkruim bij, en een halve lepel olijfolie. Goed mengen, maar niet te ruw. Het mengsel zal wat plakkerig zijn.

Ondertussen zijn de eitjes klaar. Laat ze eventueel een beetje afkoelen, en ontdoe ze van de schaal. Boetseer rond elk ei een gelijke hoeveelheid gehakt, en wentel het resultaat in broodkruim.

Zet een pan op het vuur, en bak de drie gehaktballen snel bruin (aanbakken). Laat ze vervolgens even uitlekken (op een velletje of twee van de huishoudrol).

Verwerk de tomaten. Als u een probleem hebt met het vel van de tomaat dan haalt u het er beter eerst af. Zorg daarvoor dat u over een pot kokend water beschikt (bijvoorbeeld het water waarin u zonet de eieren hebt gekookt), en een pot ijsgekoeld water. Snij de kroontjes van de tomaat weg, en kras een kruis in de onderkant van de tomaat. Dompel een tomaat even in het kokend water –vanzelfsprekend niet met uw handen alstublieft, maar gebruik een schuimspaan. En als het vel begint los te komen, dompelt u de tomaat in het ijswater. Even wachten, et voilà, u pelt de tomaat met het zelfde gemak als was het een banaan.

Snij de tomaten in vier. Plaats een halfhoog pannetje met een weinig vetstof op een halfhoog vuur. Voeg daarin de gepelde en grof gesneden sjalotten en de look, en 1 gevierendeelde tomaat. Plaats daarop de gehaktballen, en schik de rest van de tomaten errond. Kruiden naar smaak. Indien nodig kan u een weinig water toevoegen.

Laat het geheel gedurende ongeveer een half uurtje sudderen met het deksel op de pan.

vogelnestjes - het eindresultaatSmakelijk.

(Maak er uw favoriete aardappel bereiding bij klaar. Gestampte patatten, of frieten, of latkes of rösti.)

Iedereen heeft zijn versie natuurlijk. Sommigen bakken de vogelnestjes in de frietketel, vaak wordt de saus afzonderlijk gemaakt. Dat laatste is een beetje afwegen. De balletjes samen met de saus maken, komt de smaak van de saus alleen maar ten goede. De balletjes afzonderlijk bakken, zorgt voor een krokantere korst. Het is maar hoe uw pet staat die dag.

6 gedachtes over “vogelnestjes”

 1. De laatste keer dat ik ze bij de slager haalde, viel de smaak redelijk tegen. Misschien dat ik het nu toch zelf eens probeer.

 2. hong-er ! hong-er ! hong-er ! Gelieve uw receptjes voortaan zo te posten dat ik ze net v

 3. mercikes voor je lekkere recept het heeft ons masaal gesmaakt hoor vervolgens maak iuk ze nu iedere keer zelf groetjes wendy

 4. Heb je recept van vogelestjes juist bekeken op je site. Ga dat straks eens uitproberen en hopen maar dat het geapprecieerd word.
  Als je het even lekker is dan dat je omschrijft denk ik vanavond een paar tevreden mensen hier heb rondlopen. Bedankt nicole

 5. Als ik mijn vogelnestjes maak, stoof ik champignons voor bij de tomatensaus te mengen. Dit met aardappelpuree met hoeveboter in vermengt smaakt hééééérlijk. Zo denkt er mijn kroost toch over!
  Groetjes Evelyn.

Reacties zijn gesloten.