abonnement / note to self

(Sla deze gerust over.)

Elk jaar, ergens in september, maak ik dezelfde berekening: zou het niet beter zijn om toch maar een abonnement op het openbaar vervoer te nemen? (En dan bedoel ik eigenlijk voor De Lijn, want ik heb een –door de werkgever volledig terubetaald– abonnement voor mijn woon-werkverkeer met de trein naar Brussel.)

De goedkoopste formule is een jaarabonnenment. Dat kost –in mijn leeftijdscategorie– 199 EUR. Het driemaandelijks equivalent zou neerkomen op 284 EUR per jaar, het maandelijks op 306 EUR.

199 EUR betekent 3,83 EUR per week, of 4,8 ritten per week (uitgaande van het equivalent van 0,80 per rit met een lijnkaart). Gemiddeld denk ik eerder aan zo’n 3 ritten per week te geraken (jaargemiddelde), of 124,80 EUR per jaar. Een abonnement zou dus niet voordeliger uitkomen.

Zeker ben ik er echter niet van, dus ik denk dat ik het eens een paar maand ga bijhouden.

8 gedachtes over “abonnement / note to self”

  1. Je moet natuurlijk nog wel rekening houden met het feit dat je door dat abonnement meer dan vroeger/normaal het openbaar vervoer zal gebruiken. Niet noodzakelijk om “de kosten eruit te krijgen”, maar eerder omdat het toch gratis is. Je zal gemakkelijker de bus/tram pakken in plaats van een ander vervoermiddel (schoenen inbegrepen).

  2. Noot: het woord “gratis” in mijn vorige reactie is ietwat misplaatst uiteraard, aangezien er wel degelijk betaald werd voor de rit in kwestie bij de aankoop van het abonnement. (Maar ik hoop dat de echte boodschap van de reactie desondanks is overgekomen.)

  3. Jawel 🙂
    Tessa kwam met dezelfde bewering af. En het klopt: ik hou mij nu vaak in om de tram te nemen, ‘omdat het anders weer 0,80 euro is, en te voet gratis blijft’. Zelfs al moet ik met zeven zakken sleuren…

  4. Heb ook al de afweging gemaakt. ‘Probleem’ is dat ik bijna alles fanatiek met de fiets doe. Het moet al ferm regenen (of ander slecht weer) alvorens ik op de tram stap.

  5. Het een behoorlijk pittige prijs voor een rit tegenwoordig. Voorverkoop in zo’n machien (en men mag niet meer op de tram zelf betalen) kost het

  6. Als ik een beetje verder van mijn werk had gewoond; kreeg ik een gratis abonnement van mijn werkgever (de vraag is natuurlijk of een gratis abonnement opweegt tegen een woon-werk-wandelafstand van pakweg 7 minuten :-)). Nu maak ik ook telkens de afweging: zal ik 0.80 cent betalen met de tram of toch maar te voet gaan? Misschien moet ik ook maar eens de aankoop van een abonnement overwegen.

Reacties zijn gesloten.