noodzakelijk! noodzakelijk?

(Naar analogie met All That Jazz! vs All That Jazz?)

Absolute noodzaak:

 • Epson Stylus Photo R2400 (ok, ok, eigenlijk de Epson Stylus Pro 4800, maar ik zie me nog zo gauw geen A2 formaat printen). Het wordt tijd dat ik iets met mijn foto’s doe, zoals afrdukken. En vergroten. En inkaderen. Want als ik het zelf niet kan doen, maar naar de fotowinkel moet stappen, zal het er niet van komen. Deze printer is een noodzaak, en een logische (volgende) stap in mijn fotografische exploten.
 • Een iMac 20inch, met minstens 1GB RAM, en een ‘zware’ grafische kaart. En met Aperture. Tuurlijk zou ik liever de MacBook Pro hebben. Maar die kost twee keer zoveel, en ik ga niet genoeg gebruik maken van de draagbaarheid om dat prijsverschil te verantwoorden. (Tracht ik mijzelf wanhopig wijs te maken.) In elk geval, een nieuwe computer –Mac of PC– is een noodzaak; ik prijs mijzelf gelukkig dat de PC de geest niet heeft gegeven.

Noodzaak, maar kan ik nog geduld voor opbrengen (lees: zal ik nog geduld voor moeten opbrengen):

 • Een nieuw fototoestel. De D70 gaat het niet lang meer uithouden. De spiegel hapert al eens; er is een aarzeling bij het scherpstellen; ik heb te weinig (en te grote) AF-punten. Een D2X zou leuk zijn, maar een D200 evenzeer, of het nieuwe toestel dat Nikon binnen 14 dagen introduceert (D80?) misschien?
 • Een groothoek lens, bij voorkeur de AF 14 f/2.8, al heb ik verschrikkelijk goede dingen gelezen over de AF 28 f/1.4D. Maar ja, op een digitaal wordt dat het equivalent van resp. 28 en 45mm, en vooral die laatste is bezwaarlijk nog breed te noemen.

Geen noodzaak, maar erm… erm…:

Te vervangen:

 • De monopod: een van de drie delen houdt halsstarrig het been stijf, en laat zich niet meer uittrekken. De fnac-garantie even aanspreken.
 • Een oplader voor de batterij van de D70. Zoekgeraakt in het strijdgewoel. Een tamelijk essentieel iets, dacht ik zo.

11 gedachtes over “noodzakelijk! noodzakelijk?”

 1. Aha? Vanwaar heb je het nieuws over de nikon release?

  Zullen we alvast de press room beginnen monitorren?

 2. Sja, ik heb een camera, momenteel weinig geld en probeer mijn hoofd niet zot te laten maken door nieuwere producten die ik eigenlijk niet nodig heb. Hetzelfde verhaal met apple.

  Wat me wel interesseert om Nikon ooit naar het 35mm formaat zal overstappen voor haar digitale sensor. Canon is die richting uitgegaan voor de 5D. En als je nog eens een lens koopt, is het handig om te weten dat ze een half jaar later niet waardeloos blijkt te zijn.

  Voorlopig wijst er bij Nikon niets in die richting, maar er moet maar één iemand zijn die het gerucht lanceert en…

 3. Die 14mm wordt geen 28mm he … maar een 21mm.

  Al gedacht aan de DX 10.5 f2.8 ? Blijft mooi een 10.5 aangezien het een DX lens is. Iemand al ervaring mee ?

 4. @darkman juist ja: 21mm. Ik zat te knikkebollen terwijl ik het schreef –nog steeds overigens.

  De fisheye (10.5) is de tweede of derde lens die ik heb gekocht. Het is wreed fun, maar (1) te duur voor de keren dat je ze maar gebruikt (2) zo goed als onbruikbaar in de situaties waarin ik ze nodig heb (concertfotografie) wegens te veel vervorming. Vergeet niet, je krijgt maar twee rechte lijnen met zo’n objectief.

  Maar kom mij niet af met dat kan je corrigeren, want bij de correctie raak je de helft van je beeld kwijt. Een fisheye is rond, en anders koop je maar een groothoek. 😀

 5. @darkman: ook als een objectief DX is, betekent dat niet dat de 1,5 crop niet opgaat. Dus jouw “10,5 blijft 10.5 aangezien het een DX lens is” gaat niet op.

  Vergelijk maar eens een 17-55 DX met een 17-35. De eerste is echt even groothoek als de tweede.

 6. Indeed. Ik beaam J-E. De verschillende fabrikanten communiceren daar zeer onduidelijk over.

  DX betekent enkel: geoptimaliseerd voor kleinere beeldcirkel. Of met andere woorden: niet of moeilijk bruikbaar op een 35mm camera.

 7. Pietel, klop dat volgende keer eens dieper in mijne kop. Je hebt me dat nu al twee keer verteld en ik was het weer vergeten. Ik word oud en vergeetachtig dedju. ’t Staat nochtans iedere keer in de exif-data, dus hoe moeilijk kan het zijn om dat te onthouden !

Reacties zijn gesloten.