het went

Ieders pijn is anders, maar ook chronische pijn wordt een gewoonte. Het is iets waar je leert rekening mee te houden, en ik vermoed dat het op den duur vreemder overkomt voor anderen dan voor uzelf. Tjsa, ik heb aften, ik ben een beetje kregeliger, en stiller, en ik trek wat met mijn mond, en als ik de moed had dronk ik mij alle dagen lazarus om van die pijn af te zijn (het is ook de enige manier om verlichting te brengen).

Op het werk moeten ze soms raar opkijken. De ene dag spreek ik Engels met een tongval die aan non-natives amper zou kunnen verraden dat het Engels niet mijn native language is, de andere dag (bij het begin van de herfst en de lente) spreek ik dermate slurred dat ik mijzelf ervan verdenk dronken op de werkplaats op te dagen.

Meer dan twintig jaar leef ik er ondertussen al mee (25 denk ik), alle beloftes ten spijt dat het zou gedaan zijn –toch tenminste in hevigheid– eenmaal de puberteit voorbij. Voor sommige mensen duurt de puberteit duidelijk wat langer dan voor anderen.

Het ‘probleem’ bij zoiets als aften is dat alles –op de foeter na– voor de buitenwereld ‘normaal’ lijkt (zolang ik niet hoef te praten tenminste). ’s Avonds komt ik dan afgemat thuis, en als ik geen 16 uur per dag kan slapen ben ik eigenlijk geen mens.

*grmpf*

Eigenlijk praat ik hier absoluut niet graag over. En al voel ik mij niet verplicht om erover te schrijven, ik weet dat er minstens een aantal mensen die opzoek zijn naar info over aften, dit zullen lezen. En ik heb een donkerbruin vermoeden dat het zowel voor mijzelf, als voor u, beste lotgenoot, een klein beetje oplucht.

17 gedachtes over “het went”

 1. How jong, chronische aften, ik wist niet eens dat dat bestond :|. Ik heb daar enkele keren per jaar last van, enkele dagen aan een stuk, en ik vind _dat_ al zo pijnlijk. Om zot van te worden, de volgende keer dat er ééntje opduikt zal ik de lazarus-tip eens uitproberen 😉

 2. Pas maar op, straks staan ze hier in drommen aan te schuiven om hun aften in’t Japans te laten vertalen of zoiets.

 3. Hmm, ik had daar vroeger ook heel veel last van. Het blijkt te maken te hebben met een tekort aan vitamine C, en ik heb er van mijn moeder ook een gigantisch pijnlijk, maar bijzonder efficiënt middel tegen gekregen.

  Het is jammer genoeg niet meer verkrijgbaar, maar het heette Lotagen. Het schroeit je slijmvlies dicht, vandaar dat het zo enorm pijnlijk is op het moment zelf, maar daarna komt er een zalige opluchting: het hele boeltje is wat verdoofd, en je voelt de afte niet meer.

  Ooit tijdens mijn studentenperiode een vriend van mijn broer geholpen, die een afte van een vierkante cm (!) had. Die gast heeft staan jodelen van de pijn, maar kon daarna eindelijk weer studeren omdat de aftepijn verdwenen was. En ja, hij kwam terug voor meer. Ik geloof dat je dus wel een beetje masochist moet zijn…

 4. Euhm, ik heb er ook al nu twaalf jaar last van, ook van chronische aard, zeker als ik vermoeid ben of onder stress sta, ook van een vierkante centimeter. (In Leuven trokken ze daar dan foto’s van om aan hun studenten te laten zien), maar met meer dan een magistrale bereiding met wat verdoving en ontsmetting konden ze mij niet helpen.

  Ik weet ook niet wat ik er mee moet aanvangen. Vroeger veel van Xylocaïnegel verdoofd. Voor een mondeling examen dan snel wat van die tube in je mond spuiten om je exposé te kunnen doen. Met Zendium poetsen doe ik al geruime tijd, maar echte betering zit er niet in.

  Nu leg ik er me wat bij neer alhoewel m’n tong en wangen er zoals een maanlandschap bijliggen. Ik zorg voor een slok ijskoude cola tijdens het eten voor als het te pijnlijk is. Af en toe een tablet Redoxon zoals we onze patiënten geven bij een te laag hematochriet, en verder vooral bij het eten en praten de pijn, tjach, verbijten.

  Ik ben benieuwd of hier nog tips verschijnen, maar volgens mij zijn aften nog een onopgelost medisch probleem waarvan ik vermoed dat de oplossing zich in de auto-immunitaire sfeer bevindt.
  Maar zolang die er niets is, is het zich inderdaad symptomatisch behelpen.

 5. Hmm, die Lotagen schroeide het slijmvlies dicht, waarna het zich begon te herstellen. Ik heb er hier nog steeds staan, en die geef ik niet uit handen !

  Is volgens mij – en mijn ma die tandarts is – het enige probate middeltje…

 6. Ik was dus eens aan het kijken of er nog iets te krijgen is als Lotagen en dus kwam ik hier terecht. Toen ik nog een klein kind was, begon ik al te huilen als mijn moeder met het flesje Lotagen klaar stond (was toenal 6 jaar over datum, maar het hielp) en nu begin ik te huilen dat het niet meer te krijgen is. Pyralvex helpt niet, Mirre helpt niet, zelfs met cognac spoelen is maar van korte duur. Mijn collega’s zijn wel blij, is het tenminste rustig op de werkvloer. Maar als iemand nog een paardemiddel kent……

 7. Ook ik ben weer op Lotagen-jacht, en tot mijn vreugde zie ik dat het nog steeds bestaat. Een (nieuwe) vriendin van mij is dierenarts, en zij zegt dat ze aan allerlei middelen kan komen die voor de gewone mens niet meer verkrijgbaar zijn. Nu was Lotagen dat toch al niet, Gudrun heeft het misschien omdat haar moeder tandarts is! Ik heb in de jaren ’80 ook weleens om een eigen flesje gevraagd, maar kreeg te horen dat dat niet toegestaan was. En tja, toen het verboden werd moest ik weer afzien, want zoals de vorige reacties al duidelijk maken, helpen andere middeltjes alleen bij sommige mensen, die onschuldige kleine aftjes hebben. En dus niet bij mij.

  Verbazend vind ik, dat Wikipedia zegt dat Lotagen ‘gevaarlijk’ kan zijn. Mijn toemalige huisarts noemde het ‘een paardenmiddel’. De medische encyclopedie zei: “af te raden”. (geen grapje)
  Ik zou weleens willen weten waarom. Ik weet bijna zeker dat aften de laatste 10 jaar bij mij minder pijn doen, omdat mijn hele slijmvlies intussen wel een keer aan de beurt is geweest, en er niet beter van geworden is.

  Mijn enige zinnige lapmiddel is: spoelen met Coca Cola. Doorslikken kan natuurlijk ook, maar het gaat erom dat je de koude slok zo lang mogelijk om je afte heen laat spoelen. Cola is ooit als geneesmiddel op de markt gebracht, en grappig genoeg gebruik ik het ook daarvoor. Volgens mij werken goedkopere merken minder goed, maar daar ben ik niet zeker van. Het Geheime Ingrediënt zal wel iets toevoegen.

  Ik heb zojuist de Lotagen-links naar mijn vriendin doorgemaild. Als zij mogelijkheden ziet om aan Lotagen te komen, laat ik het weten. Mogelijk pas na mijn vakantie. ( ga dinsdag weg)

  alle mede-lijders gegroet,

  Marla

 8. Hallo weer,

  Geen idee of ik links hier mag plaatsen, maar hier vind ik wel een hele goedkope Lotagen [link verwijderd, sorry. ik raad ten sterkste af medicijnen te kopen via het internet –bruno]

  Misschien bedoelde mijn huisarts het wel letterlijk toen ze ooit zei dat Lotagen een paardenmiddel is. Het wordt ook gebruikt voor honden en allerlei andere dieren, alleen wij mensen zijn niet beest genoeg. Ook heb ik de indruk dat je niet per sé dierenarts moet zijn om het middel te bestellen. Misschien moet je wel een creditcard hebben, maar volgens mij is er aan te komen. De meeste verpakkingen zijn wel 80 dollar of zoiets, dus die goedkope maakt me wat argwanend.

  Ik heb het er best voor over. Al die Zendium en Pyralvex en Aloclair die ik in de afgelopen 10 jaar gekocht heb, hebben me veel meer gekost. En werken niet. Morgen even met een fris hoofd kijken en bestellen.

  Groet, Marla

 9. Beste Marlamaar, ik had een reaktie op jou artikelen gestuurd. hier is ergens iets mis gegaan. voor ik dit verhaal weer vertel wil ik graag een reaktie of het nu wel overkomt. Oplossingvoor je lotagen probleem.

  ernst

 10. Beste mensen, over aften hoef je mij niets te vertellen. Ik heb daar, voor zover ik na kan gaan, last van sinds mijn puberteit. Het probleem doet zich voor als ik gespannen ben of wanneer ik op mijn lip, wang, tong bijt. Het is een “zweertje” of “ontsteking” van het mondslijmvlies. Het lijkt een klein probleem maar het tegengestelde is waar. Het heeft b.v. mijn komplete Kerstdagen wel eens vergald en ik heb me wel eens ziek moeten melden. De pijn is erg intensief en straalt uit door je hele hoofd, inclusief je keel en geeft problemen bij eten, praten en slapen.

  Voor ongeveer 35 jaar geleden kreeg ik van mijn huisarts Nystatine. Dit wordt ook wel gebruikt voor baby’s ter behandeling van spruw. Later werd mij wel Lydocaine voorgeschreven. Dit is het middel wat door tandartsen gebruikt wordt als verdoving. Dit waren echter middelen om te verzachten (tijdelijk) maar niet voor bestrijding. Na vele vruchteloze pogingen zei mijn huisarts dat hij nog een laatste “redmiddel” kon proberen. Hier kwam LOTAGEN ter sprake. Letterlijk zei hij dat dit een paardenmidddel was te vergelijken met “Helse steenstift”. (Dit middel werd vroeger wel gebruikt bij de behandeling van vaginale aften). Ik heb toenmaals het middel (LOTAGEN) via de apotheek gekregen. Het aanstippen was geen pretje. Je kon wel door de grond gaan. De tweede dag was het al een stuk beter. De derde dag voelde ik het niet meer. Het middel deed goed zijn werk. Het moet “puur” gebruikt worden, wat wel wat loslatend “gezond” weefsel rond de afte met zich meebrengt, maar dit is slechts tijdelijk. Het was voor mij een “wondermiddel”. Beter even doorbijten bij de eerste keer aanstippen dan drie weken letterlijk ellende en dan maar weer wachten op de volgend afte. Zo gauw ik wat “onrust” in mijn mond verneem stip ik het goed te traceren plekje aan. Zo ben ik de ellende op tijd voor en doet ook de eerste keer aanstippen geen pijn.

  Ondertussen ben ik voor 16 jaar geleden verhuisd en kreeg ik ongeveer 7 jaar geleden door allerlei omstandigheden weer last van aften. Bij mijn nieuwe huisarts hoorde ik dat LOTAGEN, ook wel in de handel als NEGATOL(palindroom), niet meer verstrekt mocht worden voor menselijk gebruik. Het middel werd wel toegepast in de diergeneeskunde.

  Daarop ben ik naar de plaatselijke dierenarts gegaan. Hij vertelde mij dat het middel bij hem bekend was in gelvorm, maar was erg huiverig om het aan mij te leveren voor menselijke gebruik. In de diergeneeskunde wordt de waterige variant in verdunde vorm toegepast om b.v. operatiewonden bij paarden enz. schoon te spoelen. Ook wordt na een geboorte van bv. een veulen de baarmoeder wel met een warme ,verdunde, waterige oplossing schoongespoeld.

  Een mens in nood (zo kun je aftenlijders wel noemen) komt echter op goede ideeen. Ik woon op ongeveer 35km. afstand van de Duitse grens en ben naar de dichtstbijzijnde plaats in Duitland gegaan waar een Apotheek was. Mijn probleem hier voorgelegd en wie schetst mijn vreugdevolle verbazing dat er direkt een bestelling voor een flesje (100 ml.) geregeld werd welke ik een paar dagen later kon ophalen.

  Er staat nu altijd een flesje LOTAGEN in mijn badkamermeubel en dit alleen al scheelt mij een heel stuk in het “aftenprobleem” (psychisch?). De kosten zijn rond de 10 Euro voor zo’n flesje. Maar als het €100 was geweest had ik het ook gekocht. Een aftenlijder begrijpt dit!!!!

  LOTAGEN is een kondensatieprodukt uit Metakresolsulfonzuur en Formaldehyde. Het heeft een coagulerende werking. Het aangetaste weefsel wordt als het ware ingekapseld en daaronder wordt gezond nieuw weefsel gevormd.

  Een ieder die dit leest en last heeft van aften mag gerust kontakt met mij opnemen via eblink@versatel.nl. Ik ga er dan alles aan doen om je/u LOTAGEN toe te zenden tegen de prijs van de apotheek + portokosten. Het ritje naar Duitsland is voor mijn en jouw/uw plezier en ik neem dan gelijk wat lekkere biertjes mee!!!!!!!!!!!!!! Zo kan ik dan het nuttige met het aangename verenigen. Beste Marlamaar ik ben nog een leek op internet, vandaar mijn voorgaande reaktie. Volgens mij is alles intussen doorgekomen.

  Groetjes Ernst

 11. hallo allemaal
  Ik heb er zelf ook jaren last van gehad, maar gelukkig na een zwangerschap is het nooit meer terug gekomen.
  Maar mijn 2 de dochter die is nu 14 en heeft het nu ook al jaren.
  Dus was ik op zoek naar nieuwe middeltje tegen aften, want ik weet hoe zeer het doet.
  Er zijn verschillende nieuwe middeltjes op de markt zie ik.
  Ga ze morgen ff kopen

  gr. marla

 12. hallo bste aftenlijders,

  Mij god wat doen die krenegen zeer! Elke keer als weer eentje na een paar weken verdwenen is komt de volgende. En niets help. Ik heb al van alles geprobeerd behalve Lotagen. Ga ik nu trachten te kopne. waar? hier misschien in Spanje.
  Ik ben veel vaker sjacherijnig dan vroeger omdat ik geoown pijn in m’n bek heb.
  Wie nog meer tips heeft… graag!

 13. Mij god wat doen die krengen zeer! Elke keer als weer eentje na een paar weken verdwenen is komt de volgende. En niets helpt. Ik heb al van alles geprobeerd behalve Lotagen. Ga ik nu trachten te kopen. waar? hier misschien in Spanje.
  Ik ben veel vaker sjacherijnig dan vroeger omdat ik gewoon pijn in m’n bek heb.
  Wie nog meer tips heeft… graag!

 14. Het afgelopen jaar heb ik – om andere redenen dan aften- een glutenvrij en later glutenarm dieet gevolgd. Ik heb heel weinig aften gehad, veel minder dan vroeger. De paar die ik toch had, heb ik behandeld met de Lotagen die E. Blink me heeft gestuurd, waarvoor nog steeds mijn dank!
  Ik had al eens gelezen dat er een link was tussen aften en gluten. Het lijkt erop dat dit inderdaad zo is.

  Groet, Marla

 15. heb mij juist een flesje lotagen besteld bij de dierenarts,
  hij keek maar raar maarja als het helpt…
  nu wachten op de volgende rotaft om deze aan te pakken!
  heb ook lupus (= auto-imuumziekte) maar mijn prof zegt dat dat er niets mee te maken had…
  maar heb niet zoveel last meer dan vroeger: 2 per maand ongeveer..

 16. Heb er ook last van!
  Voor wie zoekt naar lotagen, zoek naar “albothyl konzentrat”.

Reacties zijn gesloten.