films 200604

0 te vermijden / * slecht, maar bekijkbaar / ** goed / *** zeer goed / **** fantastisch

 1. Le conseguenze dell’amore / Paolo Sorrentino / 2004 / DVD / ****
  Vorig jaar in de Skoop gezien (bespreking) en hij blijft gewoon schitterend.
 2. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban / Alfonso Cuarón / 2004 / DVD / **
  ’t Is Harry Potter. Henri vond het leuk, en wat moeten wij daar dan aan toevoegen? Helaas in het Vlaemsch gezien, en zowel dubbing als dialecten verprutsen veel.
 3. Capote / Bennett Miller / 2005 / Studio Skoop / **
  Wacht eens, die mens heeft daarvoor een Oscar gekregen? Allez jong. Ik heb Philip Seymour Hoffman altijd al graag zien spelen, maar hier heeft hij toch een beetje overdreven. Ene oog in, andere oog uit, om een goed gezegde eens om zeep te helpen. Kijk liever naar Where the Truth Lies.
 4. Audition / Takashi Miike / 1999 / DVD / **
  Leuk, mede door de min of meer onverwachte wending. De regisseur doet een (redelijk geslaagde) poging tot een verrassende structuur, en weet de kijker te boeien. Minder spektakel dan ik evenwel had verwacht, maar blijft heel bekijkbaar.
 5. The Ron Clark Story / Randa Haines / 2005 / VijfTV / *
  Och, waarom niet. Naar een waar gebeurd verhaal, naar ’t schijnt, en mensen die kinderen een toekomst bieden waar die anders uitzichtloos lijkt, verdienen op zijn minst een film. Dames, hou de cleenex bij de hand om de tranen te drogen.
 6. Monster / Patty Jenkins / 2003 / VijfTV / (*)
  Eugh. Weekendfilm. Wat zeg ik? Ik ken weekendfilms die met kop en schouder boven dit misbaksel uittornen; deze film haalt zijn enige kracht uit een A-list actrice die een paar tientallen kilo’s bijkomt, en die na de opnames weer kwijtspeelt, om aldus even het lelijke eendje kan spelen. Ook al gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. (Wat zei ik: weekendfilm.)
 7. Inside Man / Spike Lee / 2006 / Decascoop / **
  Onderhoudende film, die de middelmaat net iets overstijgt. Geen wow-effect, maar wel goed gemaakt. (bespreking)
 8. V for Vendetta / James McTeigue / 2005 / Decascoop / ***
  De Wachowski brothers hebben degelijk werk afgeleverd met het herwerkte scenario van Moores comic book. De vertolking van het hoofdpersonage (‘V’ door Hugo Weaving) had beter gekund, maar daartegenover staat het sterkere personage van Evey (door Natalie Portman; beter dan in de strip). (bespreking)
 9. X2 / Regisseur / Jaar / KA2 / **
  Ik dacht dat ik die al gezien had, maar neen dus. Geslaagde ontspanning, maar haalt niet het niveau van wat we tegenwoordig gewend zijn van comic book verfilmingen. En ik wacht nog steeds op een waardioge opvolger voor The Usual Suspects
 10. Adaptation / Spike Jonze / 2002 / DVD / *(*)
  You are what you love, not what loves you. En dit zal meteen ook het enige zijn wat ik van deze film zal onthouden —if anything. Het einde maakt redelijk veel goed, maar om daar te geraken moet je je eerst door de rest van de film zwoegen. Na Being John Malkovich en Eternal Sunshine of the Spotless Mind was dit toch een ontgoocheling. Ik vermoed dat het beter zou zijn als een boek ipv een film (en dan heb ik het niet over The Orchid Thief van Susan Orlean, dat eigenlijk maar een ‘personage’ is in de film.
 11. Code 46 / Michael Winterbottom / 2003 / DVD / ***
  Een aantal pareltjes die ik heb gezien op het Filmfestival in 2004, hebben het amper in roulatie gehaald. Code 46 is er daar één van (net zoals The Machinist, dat nog steeds niet uit is op DVD, en The Assassination of Richard Nixon), en het handelt eigenlijk een beetje over eenzelfde thematiek als Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Bovenal is het echter een Mooi Liefdesverhaal, gebracht door een regisseur die de balans tussen afstand en betrokkenheid perfect weet te houden. (bespreking)
 12. THX 1138 / George Lucas / 1971 / DVD / **(*)
  Hoe langer ik erover na denk, hoe beter ik hem vond, deze film. Hoewel grotendeels gedateerd, past dit perfect in het soort SF films van de jaren 70 (en daar omtrent): Logan’s Run (komt volgend jaar een remak van door Brian Singher), Soylent Green, etc. Distopia, willoze mensen, een onzichtbare allescontrollerende overheid, enz. De moeite, maar niet zonder enig voorbehoud.

(films vorige maand)

2 gedachtes over “films 200604”

 1. Amaai, we zijn streng deze maand. Je haalt een aantal van mijn ‘favorieten’ door het slijk…

 2. @stijn: ik kan al raden dewelke 🙂

  Sorry, maar ik vond Capote, Monster en Adaptation écht niet denderend. Ik zal ze niet verder ‘beslijken’, maar binnen een paar maand weet ik niet eens meer dat ik ze gezien heb of waarover ze gingen.

  Edoch, mijn rating-systeem is dit jaar duchtig gewijzigd: twee sterren betekent goed (zoals: niet slecht), gewoon dat het niet boven de middelmaat uitkomt. Als er drie sterren staan, zal je je niet bekocht voelen na het bekijken van de film. Vier sterren worden slechts héél uitzonderlijk gegeven (2-3 per jaar of zo).

Reacties zijn gesloten.