Inside Man

filmafficheInside Man is op een bizarre manier een verrassende en interessante film.

Interessant, omdat de plot en de personnages eerder stereotiep zijn, maar regisseur Spike Lee er toch in geslaagd is zijn eigen weg te gaan. In de verhaalstructuur heeft hij naadloos een aantal sociale commentaren en kanttekeningen geïntegreerd . Een Sikh wordt verward met een Arabier en wordt dus gehouden voor een terrorist; zinloos geweld in computerspelletjes; en raciale problemen. Kortom, het verzet dat we van Sike Lee gewoon waren.

Verrassend ook door de keuze van de titel (u moet de film zien om die allusie te begrijpen), en de manier waarop zowel regisseur als acteurs deze toch wel eerder banale film op een hoger niveau tillen dan je van het genre zou verwachten. Denzel Washington, Clive Owen, Jodie Foster, Christopher Plummer, Willem Dafoe. Het zijn stuk voor stuk A-list acteurs, die in deze film toch wel het betere van zichzelf geven. De film verraadt invloeden van pakweg Dog Day Afternoon en The Usual Suspects, evenwel zonder platte navolging. Het is veeleer een eerbetoon voor de typische heist movie waarin een zorgvuldig geplande bankoverval centraal staat.

Dalton Russell (Clive Owen) plant de perfecte bankoverval. Daartoe valt hij met zijn vierkoppig team de Manhattan Trust Bank in het New Yorkse Wall Street District binnen, waar hij een paar tientallen mensen gijzeld zal houden. De politie zet de omgeving af, en Detective Keith Frazier (Denzel Washington) krijgt de opdracht de zaak naar een goede afloop te leiden. Al gauw blijkt dat er natuurlijk meer achter de overval te zoeken is, vooral wanneer plots de directeur van de bank advocate Madeline White (Jodie Foster) ter plaatse stuurt om het zaakje in de gaten te houden. De rest gaat u maar beter zelf zien.

Och ja, er zitten een paar foutjes in, en de film komt soms wel heel erg als een studio-film over, waarmee ik bedoel dat de locaties in een studio werden opgebouwd (het bankgebouw en de straat, en ik meen zelfs een aantal geschilderde achtergronden met wolkenkrabbers te hebben ontdekt). Dat doet echter geen afbreuk aan de film, want gedurende een dikke twee uur want gedurende een dikke twee uur houdt Lee je in een boeiende vertelling vast. Geschikte ontspanning.

Inside Man, van Spike Lee met Clive Owen en Denzel Washington, te zien in Kinepolis Gent (Decascoop), aan Ter Platen.

(Deze bespreking is ook terug te vinden op Gentblogt)