The Descent

film afficheThe Descent is pas de tweede film van Britse regisseur Neil Marshall, de tweede ook waarvoor hij het scenario zelf heeft geschreven. Hij stuurt zes jonge vrouwen op een speleologietocht. De focus ligt min of meer op Sarah, die een jaar voordien haar man en dochtertje is verloren in een ongeval. Deze inleiding is to the point: genoeg en duidelijke informatie, maar zonder overbodige details of opsmuk. Niettemin heeft de regisseur de kijker reeds van bij het begin in zijn greep, die hij overigens maar zelden zal lossen in de rest van de film.

De tocht wordt geleid door Juno, die de groep zonder hun medeweten in een onbekende grot loodst. De waarheid komt pas aan het licht, wanneer een smalle tunnel net niet op hun hoofden instort, en een uitgang niet meteen wordt gevonden. De vrouwen hebben geen andere keuze dan dieper in de grotten af te dalen, en daar begint de horror pas echt. In een van de grotten worden ze belaagd door witte, mensachtige wezens, die best zin hebben in het verse vlees dat hen onverwacht bijna letterlijk de mond inloopt.

still uit de filmMarshall haalt de kracht van zijn griezelverhaal nochtans niet uit de wezens alleen. De angst in het verhaal is heel herkenbaar, zoals wantrouwen, claustrofobie, angst voor het donker, en paniek. De wezens zelf werden niet gecreëerd als échte monsters, maar vertonen duidelijk herkenbare menselijke vormen. De regisseur verlaagt zich evenmin tot de gratuite schrikeffecten wanneer die niet nodig zijn. De angst en de paniek is heel reëel, en al wordt er al eens geflirt met de overdrijving, de nadruk ligt zeker niet op blood and gore. Al is het onvermijdelijk in het genre.

De film wordt vertoond in zaal 12 van Decascoop (een van de twee kleine zaaltjes in het bioscoopcomplex), en dat was zeer bevorderend voor de beklemmende sfeer. Er waren overigens maar 10 mensen aanwezig, en ook dat droeg bij tot de beleving.

The Descent behoort zeker tot het betere griezelwerk. Het is verbazingwekkend wat Marshall met de beperktheid van de locatie weet aan te vangen (tunnels en grotten), en hoe hij erin slaagt daarmee een snelle en beklemmende film te maken.

The Descent, van Neil Marshall, te zien in Kinepolis Gent (Decascoop), aan Ter Platen.

(Deze entry is ook terug te vinden op Gentblogt)