Saw II

Oh yes, there will be blood. Als u nog niet van Saw II hebt gehoord, wordt het dringend tijd dat u wat meer buitenkomt. De affiches hangen overal in de stad, tot op de flanken van de trams. En weet u wat: die marketing werkt! Tenminste, te oordelen aan de massa mensen die gisteren in een nokvolle zaal 8 van Kinepolis had plaatsgenomen (op tijd komen is geen overbodige luxe, zelfs al begint de film pas om 20u30 en kan u de zaal pas betreden om 20u).

still from the movie

Saw II moet het vooral hebben van het verrassingseffect. Het is daardoor iets beter dan zijn voorganger (Saw) die in de lente van vorig jaar op het publiek werd losgelaten. De Jigsaw Killer, de psychopaat waarmee we in het eerste deel kennis maakten, heeft acht personen in een bouwvallig huis opgesloten. Ze hebben er een gifgas ingeademd waaraan ze zullen sterven indien ze er niet in slagen binnen de twee uur de puzzels op te lossen, die in het huis werden verstopt. Jigsaw zelf wordt al gauw door de politie betrapt, maar het wordt extra spannend wanneer blijkt dat de zoon van een van de detectives óók in het huis zit opgesloten.

In deze film wordt de nadruk minder gelegd op een psychologische onderbouw (gelukkig maar), en veel meer op de valstrikken waar de slachtoffers met open ogen in trappen (vaak wordt het iets té ongeloofwaardig). Er wordt echter op geen enkel moment gerekend op inleving in de situatie of op sympathie voor de personages, want daarvoor gebeurt alles veel te snel en oppervlakkig. De camera gaat vaak nerveus tewerk (veel korte sequenties) waardoor de actie razend snel op het scherm voorbij zoeft. Het voordeel van deze stijl is dat u geen moment tijd hebt om u te vervelen.

Saw II is bezwaarlijk origineel te noemen. De film is veeleer een compilatie van de sadistische en gruwelijke scènes uit het genre, maar dat maakt het daarom geen slechte film, op voorwaarde dat u weet waaraan u zich mag verwachten. Saw (deel 1) is in dat opzicht interessant als introductie, maar niet noodzakelijk om de nieuwe film te kunnen bekijken. En toeval of niet, maar momenteel kan u de DVD op de kop tikken voor een povere 7,5 EUR.

Niet getreurd overigens als u er maar niet genoeg kan van krijgen, want de productie voor Saw III is reeds op gang gekomen. Dat hoeft al helemaal niet te verwonderen, als je weet dat Saw II in de eerste twee weken naar de release reeds 60 miljoen USD heeft opgebracht terwijl het ‘slechts’ 4 miljoen USD kostte om te maken. Goed bekeken van Twisted Pictures (het productiehuis).

Saw II van Darren Lynn Bousman, te zien in Kinepolis (Decascoop, Ter Platen).

(Deze entry is ook terug te vinden op gent.blogt)