[FF05] Rinjin 13-gô (The Neighbour No 13)

Hier is een film die schreeuwt om een remake. En dan beweer ik dat misschien enkel vanuit een westers oogpunt, want dit is een van de meer toegankelijke verfilmingen in zijn genre. The Neighbour No 13 is de verfilming van de gelijknamige manga van Santa Inoue; een psychologische thriller over Juzo en zijn alter ego, No. 13, dat wraak wil nemen op Akai, de man die hem op school heeft gepest.

De pesterijen door Akai en zijn klasgenootjes bereiken een hoogtepunt, wanneer Juzo’s gezicht gruwelijk wordt verminkt door een zuur, dat Akai na een chemieles over hem heeft uitgegoten. Ettelijke jaren later woont Akai met zijn vrouw en zoontje in een flatgebouw waar ook Juzo zijn intrek heeft genomen. Als Juzo werkt vindt in een constructiebedrijf, wordt Akai zijn baas, en gaan de pesterijen gewoon door (al heeft Akai Juzo niet herkend). Maar dan komt No. 13 op de proppen.

De film opent met een prachtig gestileerde scène, vermoedelijk beïnvloed door filmervaring die regisseur Yasuo Inoue heeft opgedaan met het regisseren van videoclips. De film vervalt later teveel in de typisch Japanse manga/horror stijl, waardoor hij misschien wel dicht blijft bij de oorspronkelijke manga, maar op die manier in ieder geval een diepgang mist die er anders wel had kunnen aanwezig zijn. En dan hebben we het hier niet over de mogelijke scènes van blood en gore, die naar ons inzien duidelijk maar súbtiel in de film werden verwerkt. Iets te vaak maakt de regisseur gebruik van de truken uit het horrorgenre (de muzikale climax, de verrassingen), die dan wel indruk mogen maken op gevoeliger harten, maar tevens het peil van de film jammerlijk naar beneden halen.

Begrijp ons niet verkeerd, The Neighbour No 13 is een goede verfilming binnen het genre, maar het had eigenlijk veel meer kunnen worden dan dat. Als de regisseur iets meer beheerst was tewerk gegaan, iets zorgvuldiger in de enscènering van het drama en de uitwerking van het beeldmateriaal, had deze film gemakkelijk een incontournable kunnen zijn. Zoals hij nu werd verfilmd is hij dat helaas niet. Maar goed, dit is pas het debuut van Yasuo Inoue, en we zijn dan ook danig benieuwd naar zijn verdere evolutie.

Rinjin 13-gô (The Neighbour No 13) van Yasuo Inoue gebaseerd op de manga van Santa Inoue. World Cinema; te zien op 17 en 21 oktober om 17:00, in Kinepolis.

(Deze entry is ook terug te vinden op gent.blogt)