de nieuwe standaard?

Sinds vandaag zit DSO in een nieuw jasje. (Waarmee ze meteen ook duidelijk kleur bekennen, in dat tsjevenoranje.)

Maar is het goed? Laten we de drie versies een beetje van dichterbij bekijken:

 1. De krant in beeld: een gemiste kans. Wanneer je de krant in beeld bekijkt, krijg je de krant te zien, getouw aan de gedrukte versie. Om de artikels te lezen heb je echter de keuze tussen het downloaden van de hele pagina als PDF (omslachtig, en als je ze downloadt, heten ze allemaal ToonPdf.aspx), of het aanklikken van de tekstlinks (rechts) waardoor er een pop-up opent met het artikel. Niet goed. Het systeem bij DM is veel beter. Daar kan je, door met je muis boven het krantbeeld te gaan, de individuele artikels selecteren, en klikken op het artikel in de krant zelf om de pop-up met enkel de inhoud van dat artikel te krijgen. Of je kan, zoals bij DS op de artikellijst rechts klikken. De krant in beeld is misschien mooi om zien, maar weinig bruikbaar en eerder verwarrend.
 2. De krant in tekst: een grote verbetering. Veel interessanter dan het vroegere dagoverzicht, is de krant nu ook ingedeeld in katernen (via tabs). Per katern/tab is er een lijst met korte inhoud, en door een artikel aan te klikken krijg je –o wonder– de inhoud te zien, (gelukkig) niet in een pop-up. Zeer bruikbaar, zeer goed.
 3. De PDF-krant: ik denk niet dat dit op een andere manier werkt dan vroeger het geval was. In elk geval, voor mij werkt het niet. Ik krijg een heleboel foutmeldeingen, als zou ik niet over de goede versie van Adobe Acrobat beschikken (wat onjuist is): Om het magazine te kunnen lezen moet u beschikken over Adobe Reader 6 of hoger. Gelukkig (?) kan ik toch nog op download klikken, en dan krijg ik een bestand op mijn harde schijf, ebx.etd, dat niet anders blijkt te zijn dan een xml document. Wanneer ik dat probeer te openen, krijg ik een DRM foutmelding, en wordt het bestand gewist. Als ik uit het xml-bestand de URL pluk, kan ik alsnog de krant downloaden. Wanneer ik het bestand daarna probeer te openen, krijg ik dezelfde DRM foutmelding (het bestand wordt evenwel niet gewist). Niet echt gebruiksvriendelijk, en zeker al geen avontuur waar ik mij dagelijks aan zou wagen. Useless.

Ook jammer, is de reclame bovenaan, waardoor er een pak bruikbare oppervlakte verdwijnt. Vooral spijtig is dat dit voor het betalende gedeelte blijft behouden.

Conclusie? De tekst-versie is erop vooruitgegaan, de krant-in-beeld heeft verwarrende functionaliteiten, en de PDF-versie werkt (nog steeds) niet. Maar ik vind de krant-in-tekst zeer zeker een handige manier om (on-line) de krant te lezen.

4 gedachtes over “de nieuwe standaard?”

 1. K vond de site zozo. Al iets gebruiksvriendelijker, maar onderaan staat nog teveel rommel. Er staat gewoon nog vier pagina’s onder uw scherm.

  De papieren versie is een grote vooruitgang. Eindelijk stimuleert de lay-out het lezen in plaats van het tegen te werken.

 2. de pdf niet geprobeerd de tekst versie ook niet, gewoon de online versie…
  hmm ’tis anders dan vroeger…
  bv bij film had je vroeger als je op een film klikte onderaan de links anar de andere filkm-artikelen, nu niet meer en moet je terug naar de cultuurpagina…
  en nog zo’n dingen…
  en telkens nieuwe pagina is ook niet dat :s
  of zit ook daar geen consequentie in?

Reacties zijn gesloten.