goede software

Wat vindt u goede software, is min of meer de vraag die Michel gisteren vannacht stelde. Hmm. Ik ga het een beetje opentrekken naar software die ik (bijna) dagelijk gebruik.

 • Ecto (op mac): omdat het een goede interface heeft –op één storend detail na: geen hiërarchische lijst van categorieën (ze worden allemaal alfabetisch gelist, en dan sta ik daar met twee keer de categorie muziek). Ecto voor win trekt op geen zak; ik heb het net gedownload, en het voelt vreselijk stroef aan, de interface is anders (tabbed), en très winXP. Ik heb destijds nog met MarsEdit gewerkt, maar Ecto is toch nog stukken beter. Daarnet dan maar BlogJet ook eens gedownload, maar welke weblogeditor geeft nu default geen lijst met entries weer, maar enkel een venster om een entry in te posten. No thanks. Ecto it is.
 • DxO Optics Pro: een gemak om RAW files zonder veel gefoefel over te zetten naar JPG of TIFF. Al kan je wel behoorlijk veel foefelen als je dat wilt. Alleen serieus traag, maar goed, dan laten we het ding een nachtje runnen om 250 foto’s van RAW naar JPG te converteren.
 • Portable Thunderbird: wreed goed, maar om het new mail icoontje in de tray weg te krijgen, moet ik uit de inbox weggaan, en er teurg op klikken, zelfs al heb ik de nieuwe mail gewist of gelezen.
 • Apple mail.app: heeft issues met het wissen van pop-mail. Ik check mijn mail ’s ochtend thuis, wis de delted messages (command-k), quit mail.app, en als ik mijn pop mail (telenet) check in Thunderbird, duiken al die gewiste messages terug op. Dit gebeurt zelfs al start ik mail.app thuis herhaaldelijke keren opnieuw op. En ja, de instellingen staan correct ingesteld.
 • Ultraedit: de teksteditor voor win. Ik gebruik het al sinds 1996; minstens zo goed als BBEdit, en veel goedkoper bovendien.
 • NetNewsWire: zeer goed, zeer bruikbaar, maar enorm traag om op te starten, en freezes zowat al de rest tijdens het opstarten. Maar er bestaat niks beters.

En dan zijn er nog zaken zoals Photoshop en Firefox en Breezebrowser en SmartFTP etc. En dingen zoals Dreamweaver omdat ik het moet gebruiken. Geef mij maar Homesite, maar ja, daar zit al die collaborative bloatware niet in die we denken nodig te hebben. Problemen met check in/check out, file rename (ctrl-shift-pijltje werkt niet om te selecteren), etc.

En mijn nummer één favoriete feature van alles op alle computers die ik ooit gehad heb ooit?

 • De integratie van GUI en CLI in Mac OS X; hoe je een deftig uitziend en voor leken bruikbaar OS kan hebben en tegelijkertijd de kracht van UNIX under the hood (al blijft die kracht en snelheid vooral under the hood, want ik vind win machines nog altijd dat ietsje sneller dan mac machines).

Bottom line: er is eigenlijk bitter weinig software waar ik niet zonder zou kunnen –en dan spreken we over specifieke programma’s, niet over functionaliteit. Want ik zou waarschijnlijk niet meer zonder een e-mail programma kunnen (alles is relatief), maar Thunderbird is zeker niet mijn gedacht van de perfect tool daarvoor. Apple mail.app komt daar veel dichter bij, of MS Outlook, maar dat is dan weer iets te bloated.

Maar goede software? Dun gezaaid…

4 gedachtes over “goede software”

 1. In veband met NetNewsWire: ik test momenteel Opera 8.5 uit. Dit is een browser waarmee ook e-mails en RSS-feeds kunnen binnengehaald worden. Is nu ook gratis, ze willen gaan concurreren met Mozilla naar het schijnt. Bestaat voor Mac, Win, Linux en nog andere besturingssystemen. Valt goed mee tot nu toe.

 2. ivm netnewswire en traag opstarten: probeer eens je cache van safari te legen. naar het schijnt lost dat een heel stuk op…

  ik zet mijn comp sowieso nauwelijks af dus van dat opstarten heb ik niet zoveel last.

  mail app: erg om te zeggen maar windows entourage schijnt het beste te zijn.
  ik vind het wat lastig dat die een eigen addressbook heeft…

 3. Ik heb Ines raad opgevolgd, daarna alles heropgestart, en het verliep inderdaad vlugger. Netnewswire is (was?) bij mij ook niet traag, alleen dat opstarten…

  Ben ook eens bij Hicks gaan kijken; skEdit en TextMate lijken mij interessant. Alleen doe ik bijzonder weinig editing op de mac (daarvoor heeft de 12″ powerbook een te klein scherm naar mijn goesting).

Reageren niet meer mogelijk.