het beleid 30

Het is weer een duidelijke boodschap die de beleidsmensen ons brengen, vandaag in de krant.

Waar het wel krioelt van jongelui vlak na het rinkelen van de schoolbel is het Don Bosco-instituut, aan de Kortrijksesteenweg in Gent. Honderden scholieren begeven zich huiswaarts met de tram, de fiets, de auto. De steenweg is een belangrijke invalsweg van en naar de E40 en het verkeer is er druk, druk, druk. Tussen al dat verkeersgeweld staat het eenzame 30-bord, maar daarmee is alles gezegd. Vrijwel geen enkel voertuig lijkt er acht op te slaan. De flitspaal flitst geen enkele keer.

En het beperkt zich natuurlijk niet tot Don Bosco alleen: Geen enkele flitspaal staat in het Gentse al op 30 km ingesteld.

’t Is niet de eerste keer dat ik het schrijf: het moet strcutureel aangepakt worden, niet symbolisch. Pas de rijweg aan. Al krijg je ook dan nog steeds geweeklaag:

Aan de andere kant van de vaart, op een boogscheut van Don Bosco, vertoont de Voskenslaan een heel ander beeld. Daar is de volledige straat heraangelegd. De tram kreeg een prominente plaats, fietsers en voetgangers hebben ruimte. De hele straat is zone 30 en het atheneum ligt er midden in. Iedereen content?

‘Het trekt op niets’, zegt Hilde Maes die Charlene Orlans, de dochter van voetbalmanager Patrick, met de wagen komt oppikken. ‘Je kunt hier nergens afdraaien en die paaltjes staan vooral in de weg. Als er hier trager gereden wordt, dan zal het alleen door de files zijn.’

Maar laat dat nu precies de bedoeling zijn.

Een gedachte over “het beleid 30”

  1. Laten we eerlijk zijn, de Voskenslaan is beter dan het was. Echter, het trekt nog op niks, want het is een grijze/beige saaie straat. Een woestijn. Visueel gesproken dus, is het een gemiste kans.

    En die files komen niet door die paaltjes of door het niet kunnen afdraaien. Dat heeft te maken met de oversteekplaatsen voor voetgangers, het rond punt voor de tunnel en de lichten na de tunnel die onder de spoorweg gaat, die allemaal zeer zeer kort op elkaar gepakt staan. Plus dan nog eens het feit dat, door de de afgesloten Koning Albertlaan en de afgesloten Gordunakaai iedereen via die tunnel moet om van de ene kant van het station aan de andere kant te raken. Kom je van de Burggravenlaan, van de Sterre via de Krijgslaan, kom je van de watersportbaan, etc…

    De Gordunakaai is bijna af, dus dat zal het wel beter maken. Nu nog jaartje op de Koning Albertlaan wachten en dan wordt het nog beter en kan iedereen weer kortsluiten.

    Dat afdraaien, laten we eerlijk zijn, is echt wel een stomiteit van het ontwerp van de Voskenslaan. Allemaal mooie theorie: het is een straat gemaakt om binnen of buiten de stad te rijden. Dat was letterlijk de bedoeling. Maar men vergeet dat je soms eens in een winkel moet zijn halverwege, en dan wil terugkeren. Maar dat kan dus niet. Nee, je moet die resterence Kilometer ook rijden, en dan die 2 in de andere richting terug doen. Sad so sad.

    Trouwens, jouw parkeer/poort problemen worden door dezelfde fout veroorzaakt: mooie theorie, niet werkbaar of oneigenlijk effect in de praktijk.

    Het bewijst nogmaals: zelfs extreme files zorgen niet voor minder wagens, omdat het nu eenmaal de enige manier is om ergens te raken. Op een deftige manier op een deftig uur.

    Wat je zegt over de link tussen hoe een straat er bij ligt en de maximale snelheid klopt wel. Maar een straat er zo bij leggen dat iedereen 0km uur rijdt,…

Reacties zijn gesloten.