music server

Nu komt het wel heel dichtbij: Cambridge Audio hebben op hun website de informatie over hun eerste Music Server vrijgegeven. De 640H (ik neem aan dat de H staat voor Hard Disk) krijgt een plaatsje in de gelauwerde Azur reeks.

Op papier ziet het er alvast zeer goed uit:

– Rip your entire music collection to the 160GB hard drive
– Burn content to CD-R/CD-RW
– Share and stream music from your PC or Mac
– Wireless capability to effortlessly create a multi-room hi-fi system
– Simple on-screen user interface
– and… An audiophile quality CD player

Audiophile betekent in dit geval een Wolfson WM8740 24/192kHz DAC. Er zitten connecties op voor muis, toetsenbord en scherm, drie USB poorten, je kan twee of meer 640H’s met elkaar verbinden om meer HD space te verkrijgen (er is voorzien dat je zo’n 3000 ongecomprimeerde muziekbestanden op 160 GB krijgt), én je kan de Music Server via ethernet of wireless met je computer verbinden. Of je bvb iTunes kan gebruiken om de 640H te sturen, weet ik (nog) niet. In elk geval claimen ze bij Cambridge Audio over een zeer eenvoudig navigatiesysteem te beschikken, via de LCD op het toestel of via OSD op de TV. Zoals ze zelf zeggen in hun forum:

I’m pleased to say that the 640H features a GUI (Graphical User Interface) which means you can see exactly what’s going on through your TV (or plasma / LCD). We’ve developed this in-house and it’s extremely easy to operate. Even the marketing department can use it!

Cmabridge Audio Azur 640H - back

Netwerkverbinding betekent ook dat je de track info en artwork vanop het Internet kan downloaden, en via het toestel krijg je ook toegang tot Internet Radio.

Als nu de prijs nog meezit…

7 gedachtes over “music server”

 1. ik ben ook wel eens curieus wat dat kost.

  maar persoonlijk niet nodig denk ik aangezien ik mijn pc heb verbonden met mijn versterker en op een externe harde schijf mijn muziek bewaar.

 2. Met de PC oplossing heb ik ook een tijd gespeeld. Maar er zit natuurlijk (default) geen deftige DAC in je PC (tenzij je een dure externe DAC koopt). Naar alle waarschijnlijkheid zullen er het komend jaar meer en meer dergelijke (relatief betaalbare) Music Servers het licht zien…

 3. De Hifidelio Pro is op de markt voor ca. 899,– euro. Uitstekend apparaat, prima prijs. Wat heeft Azur extra??

 4. De Cambridge gaat ongeveer € 1.200,00 kosten. Volgens mij heeft de Hifidelio meer functies, is al geruime tijd leverbaar (geen kinderziektes meer) en is gemaakt door een fabrikant uit de computerindustrie wat voor een dergelijk compex apparaat mijn voorkeur heeft. Er zit ook een digitale uitgang op voor de audiofielen die een externe DAC willen gebruiken. En er komen ook nog WiFi satellieten en afstandsbediening, wat wil je nog meer voor € 899,00. zie http://www.hifidelio.nl

 5. “wat wil je nog meer?” Nou, de mogelijkheid om zelf een (eigen) externe HD aan te sluiten, en daar direct van af te spelen. Dat kan de hifidelio niet. Daar kun je alleen een externe hifidelio drive (slechts 80 gb) op aansluiten om als back-up te gebruiken, niet om van af te spelen.
  De Cambridge kan dat dus wél!

 6. De Hifidelio is compatible met iTunes. Met andere woorden, heb je een pc hang er dan een netwerk harde schijf aan en maak daar een itunes server van. Je kan alle muziek die daar op staat dan via de Hifidelio afspelen en andersom en je hebt dan dus theoretisch onbeperkte capaciteit. Ik heb zelf twee Hifidelio’s aan elkaar gekoppeld en heb zo in twee ruimtes al mijn muziekbestanden ter beschikking en in totaal 320GB opslagcapaciteit. Ik heb er nu ruim 700 cd’s in FLAC op staan en er kunnen er nog zeker 300 bij. De Cambridge is zeker ook een mooie muziekserver maar de Hifidelio biedt voor mij meer voor minder.

 7. Ik ben voor de Hifidelio gegaan om de volgende redenen:

  – de Cambridge ondersteund géén FLAC
  – er is geen verschil waarneembaar tussen FLAC afspelen op de Hifidelio en PCM afspelen op de Cambridge (beluisterd op een zeer transparant, ultra high end audio systeem)
  – feitelijk heeft de Hifidelio dus 2 x zoveel capaciteit als de Cambridge als je wilt opslaan zonder dataverlies
  – de Hifidelio is stiller dan de Cambridige
  – Multiroom en multistreaming met de Cambridge behoorlijk prijziger daar zij geen satellieten hebben zoals de hifidelio wel heeft

Reacties zijn gesloten.