Rabarberlimonade met rozemarijn

20150603_limonade-002

Hier is het goede weer dan eindelijk. “Pourvu que ça dure“, zei de moeder van Napoleon.

Edoch: hoog tijd om uw huisgemaakte limonade te maken. Dit is een bijzonder eenvoudig recept, et duurt hooguit een kwartiertje om klaar te maken. Ik haalde de mosterd bij Caitlin van The Merrythougth, nadat haar recept voor Rosemary Rhubarb Lemonade ergens in mijn tumblr feed was opgedoken.

Benodigdheden

  • 300g rabarber (ongeveer drie-vier stengels)
  • 200 ml water
  • 150g suiker
  • een paar takjes verse rozemarijn
  • 150 ml vers citroensap
  • meer water
  • ijsblokjes

Het oorspronkelijke recept vraagt om 170g suiker, maar dat is veel te veel. Ik heb het al verminderd naar 150g, maar de volgende keer verminder ik het nog meer, naar 125g. Het hangt er natuurlijk ook van af, hoe zuur uw rabarber is.

20150603_limonade-001

Zo gemaakt

Hoeft de rabarber geschild te worden? In dit geval alvast niet. De rabarber zelf wordt immers niet gebruikt, enkel het vocht van de rabarber. Snij er wel de uiteinden af, en spoel de rabarber goed onder stromend water. Snij de rabarber vervolgens in (relatief) kleine stukjes.

Doe de rabarber vervolgens, samen met het water en de suiker in een pan, en breng aan de kook. Eenmaal het brouwsel flink op gang is (na een minuutje of zo), verlaag dan het vuur tot het mooi pruttelt. Voeg een takje rozemarijn toe, en laat een tiental minuten doorpruttelen, tot de rabarber zacht is geworden en uiteen valt.

Giet door een zeef, en voeg er ijsblokjes aan toe om af te koelen. Doe er vervolgens het citroensap bij, en verdun met water. Ik kwam uit bij twee liter limonade. Als je de limonade in flessen bewaart, kan je er gerust een takje rozemarijn en/of wat schrijfjes citroen aan toevoegen. Niemand zal u trouwens tegenhouden om het drankje met spuitwater aan te lengen ipv plat water.

(Wat in de zeef overblijft, is trouwens heel lekker op de boterham!)

Smakelijk!

20150603_limonade-003