Op dit blog heb ik het al herhaaldelijk gehad over de manier waarop door ons muziek wordt beleefd. We hebben het dan even niet over de concerten die worden bijgewoond (ik ben muziekprogrammator voor de Gent Jazz en Jazz Middelheim festivals) of over het feit dat we alledrie een muziekinstrument bespelen. Dit huis bevat een behoorlijke muziekbibliotheek, van vinyl over cd’s tot (legale) digitale bestanden. Een groot deel van de cd-bibliotheek werd gedigitaliseerd (ik vermoed twee derde van de collectie, voorlopig goed voor 2.093 albums, zegt iTunes mij). Ik heb daar een jaar of vier geleden wat uitleg over gegeven.
De muziekinstallatie wisselt wat. Van een Linn Majik DSi, een Atoll DAC200 met een Audio Analogue Fortissimo of PrimaLuna ProLogue Two versterker en Linn luidsprekers (Majik 109 bookshelf speakers, met sterk gecontroleerde bassen, zodat ik mijn buren niet ambeteer). Wat ik niet meer heb, is een cd-speler. Enfin, ik heb er wel nog één (en een Blu Ray speler), maar ik kan mij de tijd niet meer herinneren dat ik nog eens een cd heb opgelegd. Mijn DAC heeft die geheel vervangen: de DAC is (optisch) verbonden met de computer, met het Telenet bakske (voor de radio somtijds), en met de Sonos Connect.
Sonos is de meest recente toevoeging aan het systeem. Er staan een paar componenten door het huis verspreid, een Play 5, twee Play 3’s en twee Connects. Al die dingen zijn draadloos met elkaar verbonden en kunnen desgewenst dezelfde muziek afspelen, maar elk dus ook andere muziek. Via Sonos kan ik aan mijn in iTunes gedigitaliseerde cd bibliotheek (in lossless cd-kwaliteit), maar kan ik ook muziek beluisteren via het abonnement op Spotify (mainstream pop & jazz) en Qobuz (jazz, en vooral klassiek), en via internet radio. Het Sonos systeem is te bedienen via de computer, tablet of smartphone: het is de (tot nog toe) meest gebruiksvriendelijke manier om een gigantische hoeveelheid aan muziek te ontsluiten. Iets meer dan twee jaar geleden vroeg ik mij nog af hoe dat moest, vandaag kan ik dat Sonos gedoe aan iedereen die met gedigitaliseerde muziek werkt, aanraden.
Ik was ook op zoek naar een digitaal systeem maar had wat twijfels bij Sonos vanwege het eigen wifisysteem.
Heb mij nu een B&O beolit 12 aangeschaft waar ik zeer tevreden over ben.
Toestel werkt via airplay of USB aansluiting. Doordat er een batterij in zit kan je het ding ook makkelijk meenemen op je terras of elders.
Een andere optie is boxen rechtstreeks op een airport aansluiten en via airplay afspelen.
Sonos is misschien voor een volgende fase als er weer wat centen zijn.
Bruno,
Even een vraag in verband met de luidsprekers voor de Sonos..
Mocht je een keuze moeten maken voor een ruimte van ongeveer 25m², zou je dan gaan voor één play 5 of eerder voor twee exemplaren van de Play 1 ?
Voor mijzelf zou ik eerder voor één Play 5 gaan. Tenzij je echt-echt-echt een zuiverder stereo beeld wilt (maar dat is zelden echt nodig), en dan zou ik voor twee Play 3’s gaan.
Dankjewel voor je antwoord Bruno..
De Connect is ondertussen aangeschaft en optisch aangesloten via mijn Marantz DAC..
Streaming via NAS werkt perfect en is een aanrader.
Enige keuze die me nu nog rest is die tussen Spotify oftewel Qobuz (Hifi abonnement of niet?)
Keuzes 😉
Ik heb mijn Hifi abonnement bij Qobuz (een tijd geleden) gewijzigd in een gewoon premium abonnement. Ik heb een paar tests gelezen waaruit bleek dat hun hifi maar in weinig verschilde van de premium muziek (door objectieve vergelijkingen van de streams), en dan vond ik 10 euro extra per maand wel wat veel. Maar ik heb wel twee abonnementen: eentje bij Qobuz, en eentje bij Spotify. Al ben ik wel een beetje aan het terugkomen van Qobuz: soms valt de audiostream weg, en soms kan je van albums enkel fragmenten beluisteren (ook als je een week voordien het volledig album kon beluisteren –wat lastig in playlists). Maar ze blijven de koploper voor wat betreft klassieke muziek (en voor een stuk ook jazz) en voor de manier waarop je er muziek kan vinden.