Luister naar uw digitale muziek. Maar hoe?

Eigenlijk ben ik niet geheel tevreden over iTunes als muziekbibliotheek. Toegegeven, hij is nogal groot. Er zitten 1.705 albums in: slechts 145 klassieke, daar moet ik dringend eens werk van maken; een 500 poprock dinges; en een goede 1.000 jazzplaten. Dat moet zowat een kleine helft zijn van wat er eigenlijk in moet. Goed voor 70 dagen ononderbroken luisterplezier en dat neemt een 600 GB harddiskruimte in. Het staat momenteel op een NAS, hoewel er maar één computer rechtstreeks gebruik van maakt. En ik ben niet zo tevreden van die NAS –iemand een tip voor een stille USB of Firewire externe harddisk om aan de iMac te hangen?

Op de MacMini beneden staat dezelfde iTunes bibliotheek (de films en series staan daar op Plex), en het heeft een hele tijd geduurd eer ik iets gevonden had dat die twee bibliotheken met elkaar kon synchronizeren. Nee, iTunes Home Sharing is niet meteen bruikbaar. Sinds kort gebruik ik SuperSync, en tegen alle verwachtingen in blijkt dat te werken zoals het belooft.

Maar muziek toevoegen in iTunes gaat redelijk traag. Details wijzigen is nog trager: manueel album art toevoegen is tergend traag, en dan bedoel ik dat het soms wel een volle minuut (of langer) duurt! Totaal onaanvaardbaar.

Afspelen gaat gelukkig veel sneller, maar de remote app op iPad en iPhone is dan weer niet zo gebruiksvriendelijk als de iTunes interface op de computer. Om eerlijk te zijn heb ik nog niets gevonden dat gebruiksvriendelijk is op de iPad, te verstaan dat het op een aanschouwelijke en toegankelijke manier de 1.705 albums zou ontsluiten die ondertussen al gedigitalisserd zijn.

Is er toevallig iemand die tips heeft? Gebruikt u iTunes? Of iets anders?

6 gedachtes over “Luister naar uw digitale muziek. Maar hoe?”

 1. Dag Bruno,
  Is een SSD niet de oplossing? Als je in RAID werkt, kan dat uw database aan en het gaat erg snel werken. Toch sneller dan een gewone HD, ook voor schrijven ernaar. Wellicht is via TB dan ’t beste, maar ik weet niet of dat al bestaat. Anders FW.
  Met de rest kan ik je helaas niet helpen…
  Gert

 2. Ik heb net zo’n NAS (QNAP) besteld, wel eentje met iTunes server op. Hopelijk gaat dit snel.
  Momenteel heb ik nog niet veel van m’n muziek gedigitaliseerd, maar ben al enkele jaren hoofdzakelijk digitaal aan het kopen. Momenteel zo’n 8 dagen ononderbroken muziek + video.

 3. Zelfde probleem hier; stelt zich tegenwoordig bij veel geeks (iTunes, PLEX, maar ook HD-iPhonefilmpjes van dochterlief bijvoorbeeld).

  Net een ultrastille SSD Mac mini met SSD besteld voor mijn bureau. Bij de TV staat een Apple TV met PLEX die absoluut stil is. Beneden is met andere woorden nergens plaats voor data.

  Boven op zolder staat een oudere Mac mini waar een heel oerwoud aan lawaaierige externe HD’s aan hangt. Alles in huis is verbonden met Gigabit netwerkkabels (sneller dan USB 2). Nooit geen dedicated NAS-schijven voor mij: een big bag of hurt.

  Als ik een externe HD in mijn bureau zou plaatsen, zou ik deze nemen. Deze werkt met firewire 800, wat dan weer sneller is dan Gbit netwerk. http://www.kieskeurig.be/harde_schijf/western_digital/my_book_studio_edition_ii_2tbfw800esatafw400usb20/277386/

  Maar eigenlijk is het wachten op een betaalbare én stille Thundertbolt-schijf voor de Mac. Jammer dat Apple geen USB 3 wil ondersteunen, maar ik begrijp ze wel.

 4. @Gert: SSD zou interessant zijn, ja. Behalve financieel dan 🙂
  Ik zit op RAID 5, en om toch minstens 1 TB (ik zit nu al aan 600 GB iTunes) te hebben, moet ik 3 x 500 GB aan SSD hebben. En 1 SSD van 256 GB kost al ergens tegen de 400 EUR (bij coolblue bvb). Zelfs gewoon 1 TB SSD zonder RAID, is waarschijnlijk veel te duur.

  @Mike: ik heb ook zo’n QNAP (419P), en ben daar eigenlijk niet tevreden van. Als de HD aan het slapen zijn, moet je wachten voor ze allemaal terug opgestart zijn, voor de QNAP wil reageren. Ik heb lang problemen gehad met de mac connectivity (nog altijd niet fenomenaal), en de iTunes server die erop zit is heel erg ‘bare bones’. Ik zou het nooit opnieuw kopen, maar gebruik het ding nu als foto-archief (en een synology als backup).

  @Frederik: het luidste blijft de HD zelf. Ik heb naast de televisie ook een Mini staan, met daaraan een externe HD (3TB) van LaCie. Dat is allemaal stil, tot de externe HD begint te draaien. SSD, zoals gij en Gert suggereren, zou de beste oplossing zijn. Maar voorlopig gigantisch duur als ge wat capaciteit nodig hebt.

 5. heb je al eens gekeken naar het Sonos systeem? het is even een investering maar ik ben er zeer tevreden over. alle muziek staat op een synology netwerkschijf en via het draadloze sonos netwerk op een ander kanaal dan de gewone wifi in huis, kan ik op drie verschillende plaatsen muziek afspelen, desnoods drie keer andere muziek.
  de muziek inladen en beheren doe ik met verschillende itunes bibliotheken (digitaal, kopie cd, kinderen, …), een opdeling om itunes wat sneller te laten werken. en dan heb ik nog wat mappen voor downloads, (tijdelijke) promo’s, flac, enz.
  de synology is wat aan de trage kant, maar dat hindert alleen bij het inladen, absoluut niet voor het afspelen van de muziek.

 6. Ik heb al met heel wat NAS’en gewerkt: het blijven trage dingen, ik zou er dus niet snel zelf voor kiezen.
  SSD is inderdaad snel en stil, maar veel te duur om enkel het probleem van stille schijven op te lossen, zeker als je grote hoeveelheden media hebt.
  Ideaal lijkt me: een Mac mini of andere computer (mag gerust wat ouder zijn) met één of meerder externe schijven (kan in RAID, kan ook gewoon gesynct) op een plek waar je de schijven niet kan horen (bv. op zolder, in een kast met voldoende koeling, …). De media speel je dan af met een Apple TV of een iOS-apparaat. Nadeel: om muziek af te spelen moet je je TV aanzetten of via iTunes remote op een iOS-apparaat werken.

  Als je de data en de computer toch nog in de buurt van TV/Hifi wil: koop een Mac mini server-editie met 2 x 750GB HD. Die is héél snel en stil (je hoort die schijven echt niet) en je hebt plaats zat. Gedaan met het probleem van in gang schietende schijven en externe HD’s.

Reacties zijn gesloten.