FFG: What Maisie Knew

Hollywood op zijn best, dames en heren. Suzanna (Julianne Moore) en Beale (Steve Coogan) maken een vechtscheiding door, met als inzet de voogdij van hun dochterje Maisie (Onata Aprile). Geen van beiden lijkt evenwel echt in te zitten met de dochter, maar wel met de overwinning op de andere. Vader Beale trekt het huis uit om samen te wonen (en uiteindelijk te huwen) met nanny Margo (Joanna Vanderham); moeder Suzanna huwt eveneens –omdat zulks goed en evenwichtig voorkomt in de voogdijrechtszaak– met Lincoln (Alexander Skarsgård, de blonde True Blood halfgod). Beide huwelijken zijn er voor de schijn van de rechtszaak, en het duurt niet lang eer Margo en Lincoln de verantwoordelijkheid voor Maisie helemaal op zich moeten nemen. Beale lijkt zich min of meer bewust van de ravage die hij dreigt aan te brengen in het leven van de kleine Maisie, maar Suzanna wordt afgebeeld als een egoïstisch kreng.

20131015_ffg01

Het klinkt allemaal zeer hedendaags, tot u te weten komt dat deze film gebaseerd is op een boek van Henry James uit uit 1897. Het regisseursduo Scott McGehee & David Siegel zijn erin geslaagd de roman op heel succesvolle en geloofwaardige manier naar hun hand te zetten. Het grote verschil zit in de positieve boodschap (dit blijft Hollywood) in tegenstelling tot de eerder ontmoedigende afloop in het verhaal van James.

Toch blijft deze film de moeite van het bekijken, door de acteerprestaties, de geloofwaardigheid van het verhaal (al is het wat voorspelbaar natuurlijk), en de (nog steeds) zeer actuele inhoud.

Het boek is trouwens (legaal) gratis te downloaden bij Project Gutenberg bijvoorbeeld.

What Maisie Knew valt niet meer te zien op het filmfestival.

Rangschikking, beste bovenaan (alle besprekingen):

 1. Avant l’hiver
 2. All Is Lost
 3. The Canyons
 4. Leones
 5. Starlet
 6. What Maisie Knew
 7. Kelly + Victor
 8. Kill Your Darlings
 9. Shirley: Visions of Reality
 10. Our Nixon
 11. Blue Ruin
 12. Parkland
 13. Viola
 14. A Teacher