in vino veritas

’s vrijdags haalt mijn moeder henri af aan school –op alle andere dagen van de week is dat tessa’s vader. hoe we het eigenlijk zouden bolwerken zonder (groot)ouders, ik zou het begot niet weten.

maar goed, toen ik thuis kwam zaten mijn moeder en tessa lekker te keuvelen, met henri er tussenin, ge kunt u de kakofonie voorstellen. het onderwerp was: een restaurant voor valentijn.

(nog steeds onbeslist. of liever, het was reeds beslist, maar het restaurant van onze keuze was volzet. we hadden ergens vorig week rond 22u de e-mail van bric en brac ontvangen, en de volgende ochtend, rond 10 uur had tessa gebeld om te reserveren. ze kwam terecht op het antwoordapparaat, gaf de reservatie door, en belde ’s avonds terug om te bevestigen. bleek dat alle plaatsen al weg waren van voor 9 uur ’s ochtends.)

restaurants dus. mijn moeder had al lang eens beloofd om ons in ’t pakhuis te trakteren, en er kwam deze avond maar weinig overredingskracht aan te pas om die belofte in te lossen. tessa’s vader kwam henri halen, en daarna wij met ons drieën op de tram, richting korenmarkt.

(in de buurt van de muie was er een mens die niemand van ons tevoren had opgemerkt maar er plotsklaps mee dreigde –tot ons aller verbazing– mijnen bril ne keer op mijn muile plat te duwen, en vervolgens de tram uitsprong en hard wegliep. onder luid gelach van zowat alle achterblijvende mensen (5). go figure.)

verwacht geen review van het pakhuis; het gezelschap was veel te aangenaam om ons met het eten te moeten bezighouden. een goede wijn, dat wel (californisch). wat ons meteen zin deed krijgen om nog eens naar wine and bubbles te gaan (wine bar vlak naast de ploeg)

(tsja. de ploeg. middelbare school materiaal. komt ooit nog wel eens ter sprake)

wine and bubbles is een zeer sympathieke locatie. weinig pretentie (al kon het trendy interieur anders laten vermoeden), betaalbare wijn, en lekker happjes van le coeur d’artichaut. al heb ik geen spoor van die hapjes aangetroffen, tenzij de chorizo en de kaaskubusjes en de nootjes van daar zouden komen.

haar tweede glas wijn vond tessa (nog) iets beter dan het vorige, want de eerste wijn was haar een beetje te zoet. waarop de juffrouw achter de toog prompt aanbood ons eens iets zoets laten proeven, en ze ons een bodempje wijn aanreikte dat eigenlijk meer suiker was dan wijn. toen we daarna dachten dat tessa’s wijn een beetje naar pompelmoes smaakte, kregen we ook daar een tegenvoorbeeld van.

(en inderdaad, als het je gezegd wordt, kan je een duidelijk verschil ontdekken tussen een wijn die pompelmoes of granny smith laat vermoeden.)

(een beetje overdonderd door haar eigen kennis en misschien ook wel ons enthousiasme, vertelde het meisje dat ze een cursus heeft moeten volgen en dat ze er eigenlijk ook niet zoveel vanaf weet hoor. sympathiek, zeg ik u.)

kortom, een aanrader, en een ideale afsluiter van onze avond.

(in wine and bubbles kan je wijnen van alle prijsklassen vinden -het hoeft niet altijd krug champagne van 150 EUR te zijn; een fles van onze wijn kost bvb 8.00 EUR. je krijgt 5% korting als je zes flessen koopt, maar je betaalt 10.00 EUR kurkrecht als je de fles ter plaatse wilt nuttigen. je kan ook, zoals wij, wijn per glas consumeren.)