mortier

Allez, allez, laat die mens ne keer zijn gedacht zeggen. Gerard Mortier wordt onder vuur genomen omdat hij Antwerpen op de korrel neemt (Extreem-rechtse mensen die bouwen geen musea of cultuurhuizen, die bouwen gevangenissen en kazernes.). Zelfs Anciaux was onder de indruk “In de stijl van de voorstelling had ik bijna gezegd: ‘Gerard, het forum is aan u.’ Maar ik heb dat zinnetje toch maar ingeslikt.”

Geheel onbegrijpelijk is Mortiers reactie natuurlijk niet. Als we even grasduinen in het archief van DS, dan vinden we daar o.a. dat de vier belangrijkste bouwdossiers, van de culturele infrastructuur waarin de Vlaamse Gemeenschap investeert, uit Antwerpen komen.

De financiering komt er via het Fonds voor Culturele Infrastructuur van de Vlaamse Gemeenschap dat maar liefst 56 miljoen euro in de metropool investeert. Het totale budget voorzag oorspronkelijk in 60 miljoen, maar er werden reeds voor 85 miljoen subsidies toegezegd en gepland.

De vier Antwerpse bouwprojecten zijn het MAS (Museum aan de Stroom), de restauratie van het KMSK (Koninklijk Museum voor Schone Kunsten), de nieuwbouw van De Singel, en de renovatie van de Vlaamse Opera. Daarnaast kunnen nog de Museumsite in Leuven, en het Vlaams-Nederlands Huis in Brussel van belangrijke subsidies meegenieten.

Maar ook toegezegd zijn investeringen in de bouw van het Gentse Stadsmuseum (Stam), de uitbreiding van de Bijlokesite in Gent, Transit Mechelen , en de uitbreiding van het Gallo-Romeins Museum in Tongeren.

En waar is dan nog de ruimte voor het Gents Forum van Mortier? Ah, juist, ja.

(Eind februari beslist Anciaux over dit dossier. Waarde: 25 miljoen.)