maten en gewichten: het ziekenhuis

Stevaert wil ziekenhuizen sluiten, bloklettert DS. Want, zo redeneert hij, Hoe meer ziekenhuizen, hoe ‘ongezonder’ de mensen. Het het christelijk ziekenfonds, bij woorde van Marc Justaert, treedt hem daarin bij: “We
hebben te veel ziekenhuizen en ziekenhuisbedden. Dat verhoogt de
medische activiteit.” Met andere woorden: hoe meer ziekenhuizen, hoe
meer zieken.

Al is zijn analyse niet noodzakelijk ingegeven door bezorgdheid om de patiënt: Dat blijkt ook uit de regionale kostenverschillen: in regio’s met veel ziekenhuizen en specialisten zoals Brussel, kosten patiënten de ziekteverzekering veel meer. Limburg met een matig aanbod, kost veel minder. [mijn bold]

In deze redenering komt men inderdaad tot de oplossing: minder ziekenhuizen, minder zieken (al was het maar door het plaatsgebrek). Hoe beslist men dan welk ziekenhuis mag blijven, of liever, welk ziekenhuis moet gesloten worden?

Demotte kan in die operatie alleen een botte bijl hanteren: hij moet doen alsof kwaliteit gelijk staat met kwantiteit: alleen wie 1.500 bevallingen doet per jaar, werkt goed en mag blijven bestaan.

Whoa! back up a little here. Er wordt gekakt op de ziekenhuizen die teveel bedden hebben, teveel onderzoeken en behandelingen uitvoeren, en daardoor de ziekteverzekering in de kosten jagen, maar tegelijkertijd is het criterium, aan de hand waarvan men beslist of een ziekenhuis al dan niet mag blijven, rechtstreeks in verband te brengen met het aantal behandelingen die men uitvoert? U zegt?

Verstandig als hij is, nam Demotte natuurlijk net die ene behandeling als voorbeeld, waaraan inherent weinig kan worden verweten. In de meeste gevallen is een bevalling gewoon een bevalling, en kan je daar met een beetje goodwill inderdaad kwaliteit en criterium tot blijven, aan verbinden. Maar gaat men datzelfde criterium handhaven voor pakweg radiografieën, of de veel duurdere CT-scans en NMRs? Hoe meer, hoe beter? (Koppijn, meneer, mevrouw, gaat u even aan de CT liggen?) Gaat dat niet net de kosten voor de ziekteverzekering nog meer verhogen?

Er is duidelijk nog veel meer werk aan de winkel, want bepaalde afdelingen in ziekenhuizen komen nu al bedden tekort. Denk maar aan bvb IZ of hematologie, en ik kan u verzekeren dat de patiënten op die afdelingen, er met een reden verblijven en niet zomaar de bedden bevolken.