Schermen: karma’s a bitch

We hebben het gevonden, waar dat schermen wordt uitgezonden. Niet op de BBC, maar via de EBU (European Broadcasting Union –Eurovision en Euroradio) op Eurovision Sports Live, waar er twaalf kanalen gratis kunnen bekeken worden.

Om 19 u. begonnen de semifinales degen voor de dames, met een mooie match van de Chinese Yujie Sun tegen de Ukraïnische Yana Shemyakina het ging tot 13 – 14 waarbij Shemyakina één seconde had om de degen van Sun te ontwijken. Pleit beslecht.

Vandaag door Bruno Bollaert

Er werd evenwel geschiedenis geschreven met de match van de Koreaanse A Lam Shin tegen de Duitse Britta Heidemann. Het was spannend van bij de eerste seconde, en na drie rondes stond de stand 5 gelijk. De schermers krijgen dan één minuut overtijd, en wie als eerste een punt scoort, wint. Het beleef ongelooflijk spannend gelijk opgaan: beide schermers tikten voortdurend elkaar tegelijk aan, tot de klok nog één seconde aangaf.

“En garde. Prêt. Allez.” Kling. Klang. Biep. En hop: gedaan. Erm, zo dacht men. De teller bleef op één seconde staan.

Opnieuw: “En garde. Prêt. Allez.” Kling. Klang. Biep. En wederom bleef die teller op één seconde staan.

En opnieuw. “Three times one second, how is that possible?”, vraagt de Koreaanse coach terecht voor de scheidsrechter de match opnieuw kan inzetten. Heidemann gedraagt zich overigens ongelooflijk agressief. Het is duidelijk dat ze zich gedurende die ene seconde vooruit wil storten om een voltreffer te maken. Ze weigert halstarrig de correcte afstand te houden, ondanks de aanhoudende aanmaningen van de scheidsrechter. “Distance toutes les deux.” En als de boodschap niet aankomt, deinst ze er niet voor terug om de Duitse rechtstreeks aan te spreken: “distance Britta”, herhaalt de scheidsrechter.

Opnieuw dus: “En garde. Prêt. Allez.” En daar werpt Heidemann zich opnieuw naar voor, Shin weert nog af, een seconde is al lang voorbij, maar toch maakt Heidemann, ondertussen lang buiten de tijd, een voltreffer.

Schermen door Bruno Bollaert

De scheidsrechter verklaart de Duitse tot winnaar, maar de Koreaanse coach protesteert. Er volgt een debat van meer dan een uur, waarbij de Koreanen in beroep gaan, en daarvoor eerst een som geld voor moeten neerleggen, en alsnog beslissen de scheidsrechters en het technisch comité dat de Duitse wint. Tot woede van het publiek en #fencing. Zoals @kostis43 het verwoordt:

There is no one except the officials that agree with this decision. I bet the German team secretly doesn’t agree either

Shin speelt nog moedig om het brons tegen Sun, maar verliest met 15 – 11.

Britta Heidemann mag vervolgens geheel onverdiend de finale spelen tegen Yana Shemyakina. Het spelt eindigt in 8 gelijk aan het einde van de derde ronde, en na alweer een behoorlijk agressieve aanpak in de extra minuut verliest ze uiteindelijk van Shemyakina. En terecht. Niet alleen was Shemyakina de betere speler, karma, gelijk ze zeggen, is a bitch.

2 gedachtes over “Schermen: karma’s a bitch”

  1. Blij dat je het toch gevonden hebt. BBC lukt inderdaad niet hier (enkel in Groot-Brittanië, ondervond ik zelf intussen…)

  2. Bedankt voor de link. Nu kunnen we live naar het zeilen met Evi kijken.

Reacties zijn gesloten.