tegen beter weten in

Elke woensdag kijk ik uit naar de column van Geert Stadeus. Meestal is die voorzien van de nodige humor, en slaat hij de spijker op zijn kop. (U hoort mij al aankomen:) Behalve dan deze week.

Onderwerp: de iPod. Of eigenlijk iTunes, het programma dat uw (op de computer) gedigitaliseerde platencollectie beheert. Het gaat hier niet over Apple vs Microsoft, of Mac vs Windows, zoals Stadeus zelf bevestigt.
(Waarna hij het toch niet kan laten even op Apple in te trappen: ware het niet dat je weet dat ze is bedacht door een ingenieur, een Californische nerd die in zeven jaar geen vrouw heeft gezien. Tuurlijk niet Geert, want het zijn allemaal homo’s in California en vrouwelijke ingenieurs zijn inderdaad niet dik bezaaid.)

Soit, iTunes. Wat doet Stadeus? Hij ript een paar CDs, sluit zijn iPod aan, synchroniseert, en wist daarna zijn muziekbestanden van de computer. En iTunes vraagt wel degelijk à la Gates of u zeker bent dat u die bestanden wilt wissen.

Wanneer hij de volgende keer zijn iPod op zijn computer aansluit, worden al zijn bestanden op de iPod ook gewist. Tsja, dat komt door die synchronisatie hé. Wie wist er nu ook zijn geripte CDs?! What’s the f—ing point? De volgende keer dat ge terug naar Tell Laura I love her of de nieuwste Tom Waits wilt luisteren, gaat ge toch niet opnieuw uw CDtje uit de kast halen, opnieuw rippen, en synchroniseren?

In dat respect gaat ook uw stelling niet op: Een ingenieur heeft namelijk bedacht dat wie een iPod koopt, ook een kei van een computer heeft, waarop hij te allen tijde zijn complete muziekverzameling bewaart en bijwerkt. De computer hoeft geen kei te zijn, maar de harde schijf omvangrijk. Mijn vijf jaar oude PC beschikt reeds over een HD van 10Gb, en daar kan je best wat mp3s op opslaan (zeker in de standaardsetting die de gemiddelde mens die Stadeus beweert te zijn, gebruikt).

Default staat die syncrhonisatie dus aan. Al kan je ook manueel je collectie op de iPod bijwerken, zoals Stadeus achteraf heeft gemerkt. Maar die synchronisatie is wel degelijk een heel handig tool. Want de gemiddelde computergebruiker wist zijn geripte CDs niet van de harde schijf.

(Iedereen wordt wel eens boos op zichzelf omdat hij iets stoms heeft gedaan. Daarom hoef je nog niet de schuld op de technologie te steken. Ik kijk uit naar je column volgende week. Twee leestips 01 02)

Een hap uit de appel, in DS opinie (PDF)

3 gedachtes over “tegen beter weten in”

  1. Niet helemaal akkoord. Ik acht mezelf geen leek te zijn op gebied van computers. Ik heb er al +15 jaar een, de huidige met een HD van 80GB. Ik heb (bijna had) ook een iPod, en ik deed en doe net hetzelfde. Ik heb de grootste iPod gekocht die er toen was (30GB volgens de verpakking, 27GB in het echt), enkel en alleen omwille van het feit dat ik mijn hele collectie MP3’s op dat ding wou zetten. Want ik had er thuis staan en op het werk, en beide HD’s konden de ruimte gebruiken. En zie: mijn huidige HD van 80GB heeft nog 30GB over. Van de 50 in gebruik gaan er slechts 7 naar de mp3’s die ik nog op mijn iPod moet zetten (wat ik niet meer ga doen, maar dat is een ander verhaal).

    Ik zit nu zelf met een probleem. Heel wat dingen die op m’n iPod staan krijg ik er niet af via vb iTunes. Ik zal denkelijk iets kleins moeten gaan zoeken die het wel zal doen. Waarom? Ik heb geen zin om m’n HD vol met mp3’s te zetten, ik heb die gigabytes echt wel voor iets anders nodig. Net zo m’n collega voor me (gebruikt externe HD’s) en m’n collega naast me (gebruikt ook z’n iPod). En ook, wat als ik morgen in de auto naar m’n collectie wil luisteren? Of overdag op het werk en ’s avonds thuis? Ik wil m’n collectie niet op 2 plaatsen hebben staan. Compleet nutteloos. Complete waste of space.

    Ik gebruikte eerst MusicMatch, werd standaard meegeleverd met de iPod die ik kocht. iTuns voor Windows bestond toen nog niet. Tot 3 maal toe was ik er in geslaagd m’n iPod leeg te maken, zonder dat ik het wist, zonder dat ik een alert kreeg. En ik ben echt geen dummy of moron. Het minste wat iTunes zou kunnen doen is zeggen: ‘Als u nu overgaat tot synchroniseren zullen bestanden die niet meer in iTunes zitten, maar wel op je iPod verwijderd worden.’ En dan de optie laten in welke richting je de synchronisatie wil laten gaan (cfr PDA’s en het zeer sterke ActiveSync).

  2. Bedankt voor de links. Nu moet ik zelf niet meer zoeken sie 🙂

    ephPod was na m’n slechte ervaring met MusicMatch het pakket waarmee ik synchroniseerde. Maar het was niet stabiel en een klote player. Nog eens installeren dus.

    Ik begrijp je punt ivm de bedoeling van een iPod (HD vs. speler). Maar sommige mensen gebruiken dingen nu eenmaal niet omdat ze aldus verkocht worden/ontworpen zijn/gemarket worden. Bij mij *was* het de bedoeling hem als HD

Reacties zijn gesloten.