pief poef paf

De beroepsvereniging van de Brusselse horeca vindt de controlemaatregelen op tabaksverkoop aan jongeren onder 16 jaar onuitvoerbaar (DS 13-14/11/2004). Vanaf 1 december is het wettelijk verboden nog langer tabaksproducten aan -16jarigen te verkopen.

In de praktijk zal elke tabaksverkoper in geval van twijfel verplicht zijn de leeftijd van de koper na te gaan en geen tabak te verkopen aan minderjarigen jonger dan 16. Zo niet lopen de verkopers het risico op boetes.

De controlemaatregelen vragen onder meer om een ombouw van de tabaksautomaten. Maar in die maatregelen kan de Brusselse horeca zich dus niet vinden. Al vergeten ze daarbij waarschijnlijk dat ze gelijkaardige maatregelen moeten toepassen voor de controle op alcoholverbruik en kansspelen.

Het is een goede wet overigens. Want hoewel de wet de verkoop aan minderjarigen (onder de 16) verbiedt, is het niet verboden voor die groep om tabak te verbruiken. Alleen, door dat verbod, wordt de verantwoordelijkheid (of de mogelijkheid op controle) terug een beetje bij de ouders gelegd. (Al kan de doelgroep natuurlijk makkelijk gebruik maken van de diensten van die net iets oudere vriend(in) of broer of zus.)

Geld is natuurlijk ook een factor bij het protest van de Brusselse horeca. De -16jarigen zijn een steeds interessantere doelgroep aan het worden. Een verplichte controle (want strafbaarheid bij verkoop) zal vermoedelijk een deel van de tabaksverkoop doen teruglopen.
Goed zo. Een paar bladzijden eerder stond in die krant een reportage over verslaving. Waaruit we in deze context het volgende weerhouden:

Hoe jonger men begint met alcohol drinken, drugs gebruiken, roken, hoer groter de kans dat men er aan verslaafd raakt.

Een goede aanzet dus. Nu nog de horeca rookvrij maken.

3 gedachtes over “pief poef paf”

Reacties zijn gesloten.