stats

Helft Gentenaars wil burgemeester zelf kiezen staat er dan (in de regio sectie bij DS). Die helft wordt dan geëextrapolleerd uit maar liefst 705 Gentenaars. Kiesgerechtigde Gentenaars.

Vindt u dat de burgemeester rechtstreeks verkozen moet worden? De helft van de ondervraagde Gentenaars antwoordde ja op die vraag, een vijfde heeft geen uitgesproken mening, een kwart is tegen. Dat blijkt uit een enquête van professor Herwig Reynaert van de vakgroep Politieke Wetenschappen aan de Gentse Universiteit. Begin 2004 ondervroeg hij in totaal 705 kiesgerechtigde Gentenaars.

Op de website van de stad Gent vind ik terug dat er –eind 2003– zo’n 230.000 mensen in Gent woonden. Een beetje goochelen met tabellen en cijfers, en dan komen we aan zo’n 170.000 stemgerechtigden.

Het zal allemaal wel representatief zijn, en er zullen wel regels voor bestaan, maar de groep die tot deze conclusie leidde, vertegenwoordigt dus zo’n 0,06% van de totale (in aanmerking komende) populatie.

Oh wel:

De grootste groep voorstanders is te vinden bij kiezers van hetVlaams Blok (67,2 procent) en de VLD-kiezers (58,2 procent). De grootste groep tegenstanders vind je bij de toenmalige Agalev-kiezers (39,4 procent) en SP (30,8 procent). “Maar je moet die cijfers over de tegenstanders enigszins relativeren. Want ook bij deze partijen is de groep voorstanders relatief groter dan de tegenstanders”, aldus Reynaerts [sic].