de zeiss erin

Ofte: waarom ik die Zeiss Ikon rangefinder wel zie zitten.

Mijn grootste gripe met de Leica M6 TTL is tegelijk zijn (haar?) grootste troef. Omdat de M6 volledig mechanisch is, kan er geen Aperture Priority programma in zitten (vermoed ik). Omdat er geen Aperture Priority programma is men geneigd naar Shutter Priority over te schakelen.

De reden daartoe is heel eenvoudig: de linkerhand bevindt zich reeds aan de lens voor het scherpstellen. Tussen de scherpstelring en de diafragmaring ligt slechts een verwaarloosbare afstand. Om daarentegen de shutter speed te wijzigen, ben je bijna genoodzaakt de vinger van de sluiterknop weg te halen, waardoor je kans loopt het decisive moment mis te lopen.

En daar komt dan de Zeiss Ikon (opnieuw) op de proppen. Aperture Priority included. En het ziet er geen plastiek uit zoals de Bessa’s. OK, ze (de Bessa’s) zijn 1/3 van de prijs van een M7, maar ik verwacht niet dat ze zelfs maar 1/3 van de Leica life expectancy hebben.
Waarom heb ik dan nog geen M7 gekocht? Goh, misschien omdat ik –gesteld dat ik ze zomaar had liggen– 3.000 EUR wel beter kan besteden? Kweenie?
Zou ik dan mijn M6 verkopen (om bvb de Zeiss Ikon te kopen)? Hell no: ik verwacht op zijn minst dat zowel Henri, als zijn kind(eren) dat ding nog gebruiken (op voorwaarde dat er nog 35mm film bestaat).

Overigens, ik heb nog een paar marketing trucs gevonden van het Zeiss Ikon kamp:

  • Full-metal curtain vertical travel shutter (1-1/2000 s, fl ash synch at 1/125 s) that cannot be burnt by the sun if focused on a shutter curtain. Overal te vinden op internet: direct uw lens naar de zon richten is de beste manier om binnen een paar seconden een gat in u Leica cloth shutter curtain te branden. De vraag is nu of die metal blade shutter zo stil is als de cloth shutter.
  • Extra large viewfinder eyepiece and a brilliant viewfinder image, unaffected by flare. Nog zo eentje uit de user groups geplukt: soms is die dure Leica niet te focussen wegens viewfinder flare
  • Bright and sharp rangefinder field perfectly positioned and centered in the viewfinder image. It does not shift or wander when focusing. Ah. Daarnet nog zelf meegemaakt met mijn (Voigtländer) 28mm lens. Shift: niet onoverkoombaar (of zelfs belangrijk) bij handheld, maar wel bij het gebruik van een statief. (Maar een rangefinder gebruik je toch overwegend handheld.)
  • Shutter speed tot 1/2000.

Verdere mogelijke verbeteringen, niet (expliciet) vermeld in de specificaties:

  • Film speed range: Manually set between ISO 25–3200 Herkent dus geen DX (automatische herkenning film ISO waarde: 100, 400, 800, etc).
  • Een tripod mount gecentreerd op de middellijn van de lens, ipv ergens op een hoekje van de camera (Leica).
  • Film-loading, al gok ik op een conventionele back loading zoals bij SLRs en de Bessa’s, en geen baseplate loading zoals bij Leica.

Is het al mei 2005?

[Update:] Swing open SLR-style camera back, zoals hier gelezen.