Jazz Plays Europe

Jazz Plays Europ in De Werf, Brugge door Bruno Bollaert

Gisteren werd het resultaat van de tweede editie van het Jazz Plays Europe lab gepresenteerd in De Werf. Jazz Plays Europe is een Europees netwerk dat de uitwisseling van jazzmuzikanten organiseert. Het werd opgericht in 2007 mee opgericht door JazzLab Series en gelijkaardige organisaties in Frankrijk, Nederland, Duitsland, Polen en Slowakije. Groepen zoals Moker, Tricycle, Backback en Gowk toerden eerder al binnen dit verband.

Voor het Laboratory wordt één muzikant per land uitgenodigd voor een uitwisselingsproject. Vorige zondag ontmoette de Gentse drummer Lander Gyselinck voor het eerst zijn collega’s Ivann Cruz (gitaar –Frankrijk), Kristina Fuchs (zang & elektronica –Nederland), Roman Janoska (viool –Slowakije), Oliver Maas (piano –Duitsland), en Maciej Garbowski (contrabas –Polen). Ze trokken zich vier dagen terug in de Brugse Werf om er te repeteren en een concertprogramma in elkaar te steken, dat gisteren voor het eerst werd gepresenteerd onder toch wel ruime belangstelling. Vandaag speelt de groep op C-mine Jazz in Genk en vervolgens trekken ze op toernee in de vijf overige thuislanden van de muzikanten.

Jazz Plays Europ in De Werf, Brugge door Bruno Bollaert Jazz Plays Europ in De Werf, Brugge door Bruno Bollaert

De eigenheid van de muzikant drong steevast door, van het onmiskenbare Balkan geluid van violist Janoska (Slowakije behoort niet tot de Balkan, we zijn er ons van bewust) tot de klassiek gevoede stem van Fuchs, en het was des te opvallend hoe de groep erin geslaagd is op zo’n korte tijd toch een eigen sound naar voor te brengen. De muzikanten speelden eigen composities die aan de groep waren aangepast. We onthouden tevens het mooie oude Nederlandse liedje dat overging in een compositie van Gyselinck; de wervelende gitaar van Cruz, met eigenzinnige licks; de gedreven bas van Garbowski; en spring-in-’t-veld Maas die geestdriftig aan zijn piano hing.

De concerten in België worden naar verluid opgenomen, benieuwd of daar nog iets uit volgt. De muzikanten van de eerste editie vorig jaar, hebben elkaar dit jaar alvast opnieuw ontmoet, omdat de samenwerking vorig jaar ook al zo goed was verlopen. Daar draait het eigenlijk toch om, bij zo’n initiatieven?

(Bekijk ook de korte reportage bij Cobra: Jazzy Blind-date.)