Luciano Biondini

Luciano Biondini door Bruno Bollaert

Brugge is een pak drukker op zaterdag dan op donderdag (gisteren ben ik er niet geraakt). Een beetje zoals elke stad tijdens het weekend, en in parking ’t Zand onder het Concertgebouw was het even zoeken naar een plaatsje, Ze hebben daar een zeer degelijk systeem om een plaats te vinden. Niet alleen zijn er borden met pijlen die u dirigeren naar de juiste gangpaden (met de meesta kans op een plaats), boven elke parkeerplaats hangt nog eens een ledlampje, dat rood is wanneer de plaats benomen is, of groen wanneer die vrij is. Zo ziet u reeds vanop een hele afstand of u plaats hebt.

Memling in Sint-Jan ligt op een boogscheut daar vandaan, vlak bij het Gruuthuse (ik denk dat ik daar morgen eens ga binnenwandelen). De zolder is een zeer geschikte locatie voor concerten, met voldoende plaats een een goede akoestiek. Vanmiddag concerteerden er de Argentijns saxofonist Javier Girotto en Italiaans accordeonist Luciano Biondini.

Hun muziek leunt dicht aan bij een mediterraans-folkerige jazzstijl. Makkelijk verteerbare melodieën, en veel virtuositeit. Girotto was soms te weinig creatief, vooral op de bariton sax. Pas op het einde van het bariton gedeelte ging hij effectief het instrument benutten door wat percussief aan de kleppen te hangen en eindelijk wat harmonieken te ontlokken aan het instrument dat daar eigenlijk wel om vraagt. De momenten waarop hij echt dynamisch uit de hoek kwam (steeds op sopraansax) waren zeldzaam, maar dan wel uitstekend. Biondini was echter de man die het spel op gang hield, en de dynamiek over zijn stukken heen naar Girotto door duwde.

Uitkijken straks naar Ben Sluijs & Erik Vermeulen (18u); het Saga Quartet (20u); het Brussels Jazz Orchestra (21u30); en afsluiter Courtney Pine (23u). Voor Sluijs/Vermeulen en BJO zijn dit meteen ook de releaseconcerten voor de nieuwe cd, resp. Parity & Signs and Signatures.

Jazz Brugge, van 30/09 t.e.m. 03/10 in Memling in Sint-Jan (middagconcert) en het Concertgebouw (avondconcerten) in Brugge. Een dagticket kost 30 euro.

3 gedachtes over “Luciano Biondini”

Reacties zijn gesloten.