roundup

Het Robin Verheyen Trio heeft de Jong Jazztalent in Gent competitie gewonnen –ik ken te weinig van de technische kanten om daar een oordeel over te kunnen vellen. Het klonk in elk geval goed, maar ik kan hetzelfde zeggen van pakweg Sassi (waar ik onmiddellijk een CD van zou kopen) en het Gilles Repond Quartet.

Als (geplande) bonus kregen we gisteren een optreden van de winnaars van vorig jaar: The News Wing.

Geen ideale foto –ik had geen breedhoek bij– maar wel grappig: de mannen langs de ene kant, de vrouw langs de andere.

Over foto’s gesproken: de Nikkor AF 70-300 f/4-5.6G is dus best bruikbaar. Ik heb een beetje lopen twijfelen tussen (lees: sukkelen met) AF vs Manuele scherpstelling, en dan tussen AF op een bepaald punt of AF op het voorste object.

Ik ben er absoluut van overtuigd geraakt dat AFS de beste manier is (maar dan moet je wel zo’n lens hebben natuurlijk), en dat, bij gebrek daaraan, voor mij, het beter is om op de AF op een bepaald punt te betrouwen. Van AF op het voorste object raakte ik enkel gefrustreerd: de focus kwam op het verkeerde moment op de verkeerde plaats, waardoor ik een aantal shots heb gemist.

Manueel was voor mij nog erger, want: ik heb een bril/lenzen nodig, en tijdens de Feesten heb ik die bewust thuisgelaten. Dat zorgt er echter voor dat ik mijn ogen niet volledig kan betrouwen om scherp te stellen (en de dioptrie regelaar aan de camera verschuift voortdurend). De zoeker werkt bovendien ook niet echt mee, want van een split screen scherpstelling, zoals bij de F301 of de Leica, is helemaal geen sprake.

Zou ik –indien ik het geld had– onmiddellijk naar de winkel lopen en de Nikkor AF-S VR 70-200 f/2.8G IF-ED kopen? Nee. Hoewel ik –afgaande op de reviews en de specs– overtuigd ben van de superioriteit van het objectief, ben ik niet overtuigd of de Nikkor AF-S VR 70-200 f/2.8G IF-ED voor mij een prioriteit is. De Nikkor AF 70-300 f/4-5.6G gaf mij een zeer geschikt bereik, maar ik heb het vooral ook het bereik van pakweg de Nikkor AF-S VR 24-120 f/3.5-5.6G IF-ED vreselijk gemist. Ik had de keuze tussen voortdurend lenzen wisselen, of vasthouden aan de 70-300 range, en hoewel ik (duidelijk) voor de laatste heb gekozen, heb ik daardoor toch behoorlijk wat goede shots gemist.

Dus ik ga maar weer een tijdje specificaties vergelijken tussen de Nikkor AF-S VR 24-120 f/3.5-5.6G IF-ED en de Nikkor AF-S DX 17-55mm f/2.8G. (Zoals, wat weegt door: f/2.8 of 120mm? DX of niet?)

En de Patersholfeesten komen eraan.