Films 201008

We onthouden: dat er nog steeds veel brol op de mensen wordt losgelaten; dat ik meer klassiekers moet herbekijken; dat een commerciële remake niet noodzakelijk (erg) slecht hoeft te zijn (The Last House on the Left); dat het soms zo over the top kan zijn dat het (bijna) goed wordt (Crank: High Voltage); en dat ze in Frankrijk ook deftige pulpdingen maken (Vertige –ik moet Les rivières pourpres ook maar eens herbekijken).

 1. The Forbidden Kingdom / Rob Minkoff / 2008 / **
  Kung Fu ding voor de jeugd, met Jet Li én Jackie Chan. Damn. Straks gaan we nog naar de Karate Kid remake moeten kijken ook.
 2. Resident Evil: Degeneration / Makoto Kamiya / 2008 / *
  Quasi meteen uitgebracht op dvd, en helemaal in Amerikaans tv-formaat (1.85:1) gemaakt. Het begint verschrikkelijk irritant, met een serie moeilijk te volgen en constant onderbroken nieuwsclips, die net iets te lang duurt. In tegenstelling tot de andere Resident Evil films, is deze film geheel in dezelfde setting geplaatst als het videospel. De keuze voor spelcomputer personages is dan ook begrijpelijk, al blijft het redelijk lelijk om op zo’n gedateerde computertekeningen te zitten kijken. Wie verder dacht dat bad acting beperkt was tot echte acteurs, kan in deze film zien hoe het ook met geanimeerde personage mogelijk is. Voer voor fans alleen.
 3. Valentine / Jamie Blanks / 2001 / *(*)
  Slasher movie met all the usual suspects, van uit de periode toen het genre opnieuw een beetje over haar hoogtepunt heen was. Genietbaar, zo lang u niet te hard naar inhoud op zoek bent. Met Katherine Heigl –die lang voor Grey’s Anatomy furore maakte in My Father the Hero. Waar is de tijd.
 4. Jackie McLean on Mars /
  Kenneth Levis / 1980 / ***
  Een korte blik in de denkwereld van altsaxofonist Jackie McLean, in de jaren 70, wanneer zijn contract met Blue Note was opgezegd en hij les gaf op de Hartt School aan de universiteit van Hartford. McLean stierf in 2006 na een aanslepende ziekte. (Bekijk de documentaire op Vimeo.) Fantastisch wat hij heeft te vertellen over Sun Ra.
 5. X-Men Origins: Wolverine / Gavin Hood / 2009 / **
  Hela. Dat zit proper in elkaar. Nu begrijp ik plots ook al meer van die ingewikkelde toestanden in één van de eerste films. Love and revenge, het kan genoeg zijn om een deftige (overgangs)film te maken.
 6. Obsessed / Steve Shill / 2009 / *
  Och, we kijken gerust voorbij aan het feit dat bepaalde shots (herhaaldelijk) herbruikt worden; dat er een degelijke portie aan overacting in zit; dat het wel heel erg geïnspireerd is op Fatal Attraction; dat het verhaal bijwijlen wel heel erg ongeloofwaardig is. Wat overblijft is immers… is immers… euh… Och, heb ik al gezegd dat het met dingske is, Beyoncé, en dat is een bekende zangeres of zo.
 7. Friday the 13th / Marcus Nispel / 2009 / **
  Bevat alles wat zo’n slasher moet bevatten: spanning, trukjes om het publiek bang te maken, halfblote vrouwen, en een einde dat geen einde is. Maar waar deze film juist in de Jasonlegende moet geplaatst worden? Het is een reboot, noemt men dat dan met een trendy naam, waarmee men bedoelt dat men de serie eigenlijk op een nieuwe leest herbegint. Niet dat daar nood aan is. Nispel is evenwel niet aan zijn proefstuk toe, hij heeft eerder al The Texas Chainsaw Massacre hermaakt (ik dacht dat ik die gezien had), is bezig met een remake van Conan –zonder gouverneur Schwarzenegger.
 8. Stepmom / Chris Columbus / 1998 / **
  Totaal voorspelbare feelgood (wijven)film. Met de 15jarige Jena Malone, die we in opgegroeide versie in The Ruins zagen afzien.
 9. The Last House on the Left / Dennis Iliadis / 2009 / **(*)
  Remake van Wes Craven cultfilm uit 1972. Een goede remake eigenlijk. Het is allemaal redelijk sereen en ingehouden gebleven –iets té ingehouden, zeker in vergelijking met het origineel.
 10. The Last House on the Left / Wes Craven / 1972 / **
  Mijn mening is niet veranderd sinds ik het de vorige keer heb gezien: het blijft bekijkbaar, en nog steeds bijwijlen hilarisch. Ik heb ondertussen de Ingmar Bergman versie in huis gehaald, benieuwd wat dat gaat geven.
 11. Crank: High Voltage / Mark Neveldine & Brian Taylor / 2009 / **
  Damn, dit is een moeilijke. Crank: High Voltage is het vervolg op Crank, dat ik niet heb gezien. De film is echter zodanig over the top, dat het gelijk leutig wordt om naar te kijken. Het is een (bewust) totaal foute film vol hilarische toestanden, beter dan de ontelbare Hollywood comedies.
 12. Thick as Thieves (aangekondigd als The Code) / Mimi Leder / 2009 / *
  Films zoals er dertien bestaan in een dozijn. Ontspannend, daar niet van. Och ja, waarom niet. Maar evengoed: waarom wel.
 13. The Killing Room / Jonathan Liebesman / 2009 / *(*)
  Ik was ervan overtuigd dat het op een Milgram experiment ging uitdraaien, dus zat ik nogal verveeld naar de film te kijken. Het valt best mee, maar het is een zware erfenis om mee te dragen natuurlijk, en het scenario helpt niet echt. Er is te weinig diepgang, te weinig achtergrond, en eigenlijk, heel eigenlijk, hadden ze gewoon kunnen zeggen dat het geen Milgram experiment was; dat had perfect in het scenario gepast.
 14. Surrogates / Jonathan Mostow / 2009 / *
  Bof. Zo’n interessant gegeven, en dan maken ze er een dwaas detectiververhaal van, met een moralistische vingerwijzing voor de mensheid. Zo het stripverhaal waarop de film gebasserd is, ook zo rammelen?
 15. She’s the Man / Andy Fickman / 2006 / *
  ’t Is Shakespeare. Nee, serieus, ’t is (zwaar) gebaseerd op Twelfth Night, tot de namen van de hoofdpersonages toe en een paar letterlijke quotes (Be not afraid of greatness: some are born great, some achieve greatness and some have greatness thrust upon them –Act II, Scene V). Maar de regie lijkt vaak te twijfelen tussen een traditioneel toneelacteren, en een jongere aanpak, en vermangelt daarbij vanzelfsprekend beide stijlen. Een goed verhaal is duidelijk ook niet alles.
 16. Splinter / Toby Wilkins / 2008 / *
  Geen greintje originaliteit, in deze film die wel –net zoals het monster– een samenraapsel lijkt van wat de scenaristen op hun weg zijn tegengekomen. Verteerbaar, maar behoorlijk braaf.
 17. Neighbor / Robert A. Masciantonio / 2009 / *
  Dit is, neem ik maar aan, een low budget film. De special effects zijn niet altijd even geloofwaardig, net zomin als de acteerprestaties en het verwarrende verhaal. Maar dit is wel een serieus charmante bedoening –euh, voor zover dat kan met de inhoud. Dijen worden (herhaaldelijk) doorboord (as in: met een boor), knieschijven uit, en vingers af, -gesneden. Torture porn, heet dat in vaktermen (niet dat er ook maar iets van porno in voorkomt). Niet meteen voor doetjes of mensen met een zwakke maag.
 18. Deadline / Sean McConville / 2009 / (*)
  Verwarrend gedoe met niet verwerkte gebeurtenissen die geprojecteerd worden op andere gebeurtenissen die al dan niet gebeurd zijn.
 19. Watchmen / Zack Snyder / 2009 / **(*)
  De ganse film komt als verouderd over (zoals de technische eigenschappen, kleur, donkerte, de b-movie off screen voice), maar het verhaal blijft kaarsrecht overeind. Ik had er meer van verwacht.
 20. The Texas Chain Saw Massacre / Tobe Hooper / 1974 / **(*)
  Iets minder hilarisch dan The Last House on the Left, maar bevat de nodige onwaarschijnlijkheden –behalve dan het feit dat er een man met een masker van mensenhuid rondloopt.
 21. The Texas Chain Saw Massacre / Marcus Nispel / 2003 / **
  Een remake van het origineel, behalve dan dat het bijna een geheel andere film geworden is. Daarvoor krijgt het extra punten, maar de remake van die andere klassieker (The Last House on the Left) is veel beter geslaagd.
 22. Bride Wars / Gary Winick / 2009 / *(*)
  Deftig gemaakte, weinig originele, feel good wijvenfilm. Meer uitleg hoeft dat niet.
 23. Pillow Talk / Michael Gordon / 1959 / ***(*)
  Hij is van 1959 al, deze klassieker van Michael Gordon met Rock Hudson en Doris Day. Ik zou meer zulk een films moeten (her)bekijken.
 24. The Tournament / Scott Mann / 2009 / **
  ’t Is in wezen een flutverhaal gelijk altijd, en ik ben er niet van overtuigd dat Ving Rhames kan acteren –dat, of hij is serieus miscast in deze film. Niettemin slaagde deze film erin om van being tot eind mijn aandacht vast te houden met de wervelende actie. Een tweede keer bekijken zou mogelijks van het goede teveel zijn.
 25. Osmosis Jones / Bobby Farrelly & Peter Farrelly / 2001 / (*)
  Instructioneel deels tekenfilm deels mensenfilm met een boertige Bill Murray. De acteursprestaties zijn niet om over naar huis te schrijven, het flinterdun verhaaltje ook niet. Geef mij maar Albert Barillé.
 26. Sorority Row / Stewart Hendler / 2009 / **
  Het komt heel erg over als een variatie op I know what you did last summer, en blijkbaar is het een remake van The House on Sorority Row (ik bestel het gelijk bij amazon). Het laatste beeld zet alles alvast klaar voor een sequel. Genietbaar, een beetje te gratuit, en valt een beetje tussen net niet braaf genoeg en té braaf in.
 27. Vertige / Abel Ferry / 2009 / **(*)
  Ze zijn schaars, de Frans(talig)e films die erin slagen de taalgrens over te zwemmen. Deze Vertige van Abel Ferry is een bekijkenswaardige (en pretentieloze) thriller –daarom niet meteen origineel (dat is ook niet echt evident meer). De spanning zit er van het eerste moment in, en de film wervelt voorbij voor u er erg in hebt. Zo mogen ze er ons (veel) meer tonen.

0 te vermijden / * slecht, maar bekijkbaar / ** goed / *** zeer goed / **** fantastisch (meer uitleg bij de quotering)

(films vorige maand)