geciviliseerd

Velen zullen dit bericht waarschijnlijk (een aantal keer) in hun inbox hebben gevonden: Geciviliseerd Vlaanderen als één front tegen het Vlaams Blok

Verstaanbaar initiatief, maar ze maken een hoop fouten: Wij scharen ons dan ook achter de uitspraken van Professor Etienne Vermeersch, die zich luidop afvraagt hoe het kan dat een partij met duidelijke wortels in het neonazisme, zulk een hoog aantal stemmen kan halen.

Waarom wordt deze petitie (in de laatste paragraaf no less) verbonden aan één persoon. Wat is het doel van deze petitie? Tot wie is ze nu echt gericht? De gehele Vlaamse bevolking, de pers en politieke wereld in het bijzonder lijkt mij nogal breed. In vier paragrafen willen de initiatiefnemers de resultaten van de verkiezingen ongedaan maken, en terwijl ze in hun aanvoering hun publiek verengen (Vlaamse bevolking » pers » de politieke wereld), wordt dit in het midden van de tekst terug omgekeerd: Dit is een taak voor de politieke wereld, de media en eigenlijk voor elk van ons.

Verder komt er dan geen ‘politieke wereld’ meer aan te pas (anders dan in die twee zinnen), en wordt in twee zinnen de pers gesommeerd hun taak hierin te definiëren, want zij zijn bij machte om iets te doen aan de heersende verzuurdheid.

De petitie heeft geen inhoud, geen kapstok, en in de openingszin slagen de initiatiefnemers er reeds in van de Vlaams Blok kiezer opnieuw de underdog te maken: geciviliseerd Vlaanderen vs de VB kiezer (het maakt niet uit of het de waarheid is of niet; het maakt niet uit of de VB kiezer ons respect hoeft te krijgen).

We moeten dringend iets doen tegen de opmars van het Vlaams Blok. De bal ligt, niet in het kamp van het VB, en slechts uiterst beperkt in het kamp van de huidige niet VB kiezer (stem de volgende keer niet voor het VB), maar overduidelijk bij de traditioneel democratische partijen: de CD&V, de SP.A en de VLD. En het is aan die partijen dat een dergelijke petitie dient gericht te zijn.