constante

Niet die van Planck, Boltzmann of Faraday, of het getal van Avogadro, maar ik heb het over sport. Sportverslagen, om precies te zijn. Ik kan mij zo terug verplaatsen naar de Paardenstraat (voor de eerste tien jaren van mijn leven).

BRT1 is nu radio1 geworden, maar de sportverslagen (vooral voetbal) op zondag blijken nog steeds de hoofdmoot uit te maken. Pavlov zegt mij daardoor dat het dra etenstijd is –sandwichen met préparé geloof ik. Daarna is het Alias Smith and Jones (of Space 1999), gevolgd door Van Pool tot Evenaar, gepresenteerd door Nand Baert, van wie mijn moeder beweerde dat hij verderop in de straat woonde.

All this, en ik heb gewoon de radio opgezet.

godvers uur

Neen, beste lezer, ik had het winteruur niet uit het oog verloren. Goed, bijna was ik ervan overtuigd geraakt dat de omzetting van zondag op maandag ging plaatsvinden ipv deze nacht, maar het gesproken en verbeelde nieuws, teletext en de krantensites hadden mij wat dat betreft al gauw terug op het juiste pad gebracht.

Alle niet aan een of andere vorm van automatische synchronisatie verbonden klokken (en alarmpjes) werden een uur teruggedraaid (of 11 uur vooruit), of dat dachten we toch. Want om 7 uur stipt hoorden wij kousevoetjes in de kamer boven de onze. Een deur ging open, kousevoetjes in de traphal, gevolgd gefrutsel aan onze slaapkamerdeur.

Henri stak zijn hoofdje binnen in de kamer, zag het uur op de ledjes van de videorecorder, en bleef vertwijfeld staan. We hoorden de radertjes in zijn hoofdje draaien. Een beetje verder de kamer in, schoortvoetend, een blik op onze alarmklok.

“Papa?”
-…
“Papa, mijn… papa, mijn klokje… acht uur. Papa, ik denk dat mijn klokje niet juist staat.”

Goedemorgen, iedereen.

stress

De daad (bijna) bij het woord voegende ben ik aan ’t nadenken over hoe ik nu het beste mijn CDs ga omzetten.

De nieuwe CDs worden alvast met Apple Lossless in iTunes binnengebracht, maar lang ga ik dat niet volhouden zonder een nieuwe HD.

De dag was mij te hectisch (al van ’s ochtends vroeg naar ’t stad), en ik had de indruk dat iedereen een beetje onder een aankoopwoede voor het verlengde weekend aan ’t lijden was. De vriendelijkheid was vandaag zoek –ook aan ’t onthaal in de fnac, waar ik steevast mijn gratis tramkaart ga halen (en waar is uw kaartje waarmee ge naar hier gekomen zijt? Que?! Geef mij gewoon een tramkaart zeg, er staat niks van voorwaarde bij om er een te krijgen.)

Dus ben ik voorlopig maar zonder nieuwe HD naar huis gekomen. Kan je ergens een soort RAID configuratie (mirrored HDs) verwezenlijken over firewire op OS X?

[update:] RAID zit standaard op OS X (als ik diskutility open toch)

audiodinges

Zoals beloofd, heb ik nog een beetje verder gezocht naar hoe het nu juist zit met de geluidskwaliteit die je kan bekomen als je iTunes gebruikt als digitale jukebox.

We gaan nog steeds uit van files die geript zijn met een lossless encoder, in ons geval Apple Lossless, direct van de CD of een andere hoogwaardige bron (DAT bvb).

Wat gebeurt er allemaal met de muziekbestanden? De audiofiles worden vanop de server –via AirTunes– (digitaal) gestreamed naar Airport Express. De digitaal naar analoog conversie verloopt op die manier niet via de geluidskaart, zodat je daar niet langer van afhankelijk bent. En nu kan je kiezen.

  1. Ofwel gebruik je de DAC (digital to analog conversion) die in Airport Express is meegeleverd
  2. Ofwel gebruik je de digitale uitgang van Airport Express

De Airport Express (AX) DAC
De AX DAC is een Texas Instruments PCM2705 [01 02]. Het gaat hier om een 16-Bit Delta-Sigma Stereo DAC met een maximale sampling rate van 48kHz. Dat is niet slecht, maar weet dat een beetje hifi DAC toch al gauw over een 24-Bit 96kHz DAC beschikt (bvb ROTEL RCD 1070, Primare D30.2, NAD C542) –of meer (192kHz).
Dat maakt de AX DAC niet echt veel beter dan de gemiddelde soundcard overigens.

De digitale uitgang van Airport Express
Now we’re talking. Zit er dan een digitale uitgang op de AX? Jawel, de mini-jack functioneert zowel analoog als digitaal. En dan kan je natuurlijk die digitale stroom (via een mini-to-optical digital Toslink audio cable) aan een externe DAC koppelen.
In principe is de digitale bron nu dezelfde als zou je de optische uitgang van je CD-speler in je hifi installatie naar een externe digital to analog converter aansluiten. De kwaliteit van de muziek hangt nu niet langer af van de computer (of de geluidskaart).
Is zo’n externe DAC een overdreven kost? Niet als je naar high end audio-beleving op zoek bent. Immers, tenzij je over een recente high(er) end CD speler beschikt, kan ook de CD speler in je hifi opstelling van deze DAC gebruik maken (= de geluidskwaliteit zal verbeteren). Je moet er dan wel op letten dat je CD speler over een digitale uitgang beschikt (coaxiaal of optisch), en dat de DAC bij voorkeur twee digitale ingangen aanvaardt, anders moet je weer gaan switchen.
Voorbeelden van zo’n DACs: Musical Fidelity Tri-Vista 21, (de goedkopere) Musical Fidelity X-DACV3, Apogee Mini-DAC, Benchmark DAC-1, Bel Canto DAC2. Goedkoop zijn die dingen evenwel niet!

Alternatieven
In dit verhaal is Airport Express niet de enige mogelijkheid om de geluidskaart te omzeilen. Je kan een vergelijkbare weg afleggen door gebruik te maken van de digitale (optische) uitgang op de nieuwe G5 (via een TOSLink) of door een geluidskaart met digitale uitgang (of een goede DAC) aan te schaffen (kijk daarvoor bvb eens bij M-Audio)

Je hoeft al evenmin gebruik te maken van iTunes. Zo zijn er (o.a.) de Squeezebox; de Slimserver en Windows Media Connect software, en hoogst waarschijnlijk een aantal Open Source alternatieven.

Het hangt allemaal af van wat je juist beoogt en –zoals steeds– het beschikbare budget. En als je al niet met lossless encription werkt (maar bvb wel met mp3) heb je genoeg aan de Airport Express DAC.

profiel

Pffft. De Firefox preview release laat je inderdaad best ongemoeid. De helft van de extensions werken niet meer, en nadat ik terug versie 9.3 heb geïnstalleerd, werken bepaalde extensions nog steeds niet.

De extensies wissen en herinstalleren blijkt niet te werken (toch niet voor Bookmarks Synchronizer 0.9.6). Geen probleem, dan smijt ik maar mijn profile folder eruit. Nope, lukt niet. Alles dan maar weg (ik heb tenslotte nog steeds die bookmarks op de ftp server staan, en de rest kan allemaal opnieuw gedownload worden).

Nope. Godver. Dan maar google. Zit ik een uur te zoeken naar mijn profile folder op de powerbook, blijkt dat er ook nog een alternatieve locatie voor die folder bestaat (cfr de MozillaZine Knowledge Base): naast de normale locatie op MacOS X (˜/Library/Mozilla/Firefox/Profiles/<Profile name>/) kan ook deze gebruikt worden: ˜/Library/Application Support/Mozilla/Firefox/Profiles/<Profile name>/.

Miljaar. Extensies verwijderd en opnieuw gedownload, en het probleem is opgelost.

parkeren

Met al dat audio-gebeuren zou ik nog bijna vergeten de krant door te nemen. Ik licht er maar gewoon wat trivia uit: Parkeren voor eigen garage mag niet meer [DS].

Wie in een zone met betalend parkeren woont en zijn auto voor zijn garagepoort zet, moet daar voor betalen. Ook als er een nummerplaat van die auto aan de garagepoort hangt. Dat antwoordde schepen voor Mobiliteit Karin Temmerman (SP.A) op een vraag van haar partijgenoot Tom Balthazar. “Vroeger werd dat oogluikend toegestaan, maar sinds kort kan je ook een bewonerskaart krijgen als je al een garage hebt”, klinkt het. Wie gratis wil parkeren moet dus zo’n kaart aanvragen.

En wat bereiken we daar nu mee? Dat wie zich de moeite moet getroosten een parkeerkaart te gaan halen, ook niet meer voor zijn poort zal parkeren. Resultaat: minder parkeerplaats. Toch als iedereen op dezelfde manier (als mevr. Temmerman) de kleingeestigaard gaat uithangen.

simpel

iTunes proefondervindelijk: een schitterend product.

De hardware:

  1. iTunes 4.7 (41) op een 400MHZ PowerPC G4 (320MB RAM) via 10Mb Ethernet verbonden met Airport Extreme base station
  2. iTunes 4.7 (41) op een 867 MHz PowerPC G4 (PowerBook G4 – 640MB DDR SDRAM) via Airport Extreme verbonden met het Airport Extreme base station
  3. De hifi setup (voor de goede orde): NAD 502 CD speler / NAD 705 Receiver / B&W 604 S3
  4. Airport Express met AirTunes zorgt voor de verbinding tussen computers & software en de Hifi installatie

(Dit maar om te zeggen dat je er echt geen heel recente machines voor nodig hebt.)

Om een beetje te testen (en te spelen) had ik de CD Pièces à deux pianos met daarop de Danse Macabre, Opus 40 van Camille Saint-Saëns (gespeeld door Claire Chevallier en Jos van Immerseel) geript als AAC (6,5 MB; 128 kbps; 44,100 kHz) en als Apple Lossless audio file (24,6 MB; 469 kbps; 44,100 kHz), en die dan vergeleken met de CD, zowel op de Apple als in de CD-speler.

Ik ga het niet zozeer hebben over de compressie methodes, dat is ondertussen een al wat oudere discussie. Als je het goed wilt, moet je een lossless encoder gebruiken, zoals Apple Lossless, of Shorten, of FLAC, of TTA (er zijn er nog, een overzichtje op Wikipedia). De bestanden zijn veel groter, maar ook veel beter. Dat was ook al onmiddellijk duidelijk: of de AAC versie nu gestreamed werd via een shared music library of rechtstreeks vanop de server, in vergelijking met de lossless formaten klonk het flets en dof. Zonder referentiekader is het aanvaardbaar, voornamelijk als achtergrondmuziek dan.

De user experience is verbazingwekkend bij Apple. De Airport Express gaat gewoon in het stopcontact; één keer instellen (via een eenvoudige assistant), en hop, daar ga je. Toch verplaatsen? Uit het stopcontact, ergens anders ermee naar toe, weer in het stopcontact, (eventjes) wachten tot het lichtje weer groen geworden is, en voila: geconnecteerd.

De iTunes Library staat op de G4? Geen probleem, met de laptop en de Airport Express naar zolder, inpluggen, de iTunes Library op de server met de laptop vanuit iTunes over het netwerk aanspreken (géén VNC), en via de Airport Express naar de hifi installatie streamen.

Een plezier.
Edoch: tijd om voor een grotere harddisk te sparen.

Maar wat is eigenlijk de bepalende factor in de muziekkwaliteit wanneer je muziek vanop een computer speelt. Gesteld dat het muziekbestand een lossless kopie van de CD is, bepaalt dan de geluidskaart de kwaliteit? (Waarschijnlijk wel.) Hoe kan je van je computer een audiofiele (vreselijk woord) muziekserver maken? Ik zet mijn zoektocht maar nog effekens verder.

bitrates

Betreffende de qualiteit van in de iTunes Store aangekochte liedjes; op de support pages heb ik dit gevonden:

The iTunes Music Store will always send you files in AAC format, at 128k (Apple claims that 128k AAC is equivalent in quality to 160k MP3).

Te nemen of te laten.