simpel

iTunes proefondervindelijk: een schitterend product.

De hardware:

 1. iTunes 4.7 (41) op een 400MHZ PowerPC G4 (320MB RAM) via 10Mb Ethernet verbonden met Airport Extreme base station
 2. iTunes 4.7 (41) op een 867 MHz PowerPC G4 (PowerBook G4 – 640MB DDR SDRAM) via Airport Extreme verbonden met het Airport Extreme base station
 3. De hifi setup (voor de goede orde): NAD 502 CD speler / NAD 705 Receiver / B&W 604 S3
 4. Airport Express met AirTunes zorgt voor de verbinding tussen computers & software en de Hifi installatie

(Dit maar om te zeggen dat je er echt geen heel recente machines voor nodig hebt.)

Om een beetje te testen (en te spelen) had ik de CD Pièces à deux pianos met daarop de Danse Macabre, Opus 40 van Camille Saint-Saëns (gespeeld door Claire Chevallier en Jos van Immerseel) geript als AAC (6,5 MB; 128 kbps; 44,100 kHz) en als Apple Lossless audio file (24,6 MB; 469 kbps; 44,100 kHz), en die dan vergeleken met de CD, zowel op de Apple als in de CD-speler.

Ik ga het niet zozeer hebben over de compressie methodes, dat is ondertussen een al wat oudere discussie. Als je het goed wilt, moet je een lossless encoder gebruiken, zoals Apple Lossless, of Shorten, of FLAC, of TTA (er zijn er nog, een overzichtje op Wikipedia). De bestanden zijn veel groter, maar ook veel beter. Dat was ook al onmiddellijk duidelijk: of de AAC versie nu gestreamed werd via een shared music library of rechtstreeks vanop de server, in vergelijking met de lossless formaten klonk het flets en dof. Zonder referentiekader is het aanvaardbaar, voornamelijk als achtergrondmuziek dan.

De user experience is verbazingwekkend bij Apple. De Airport Express gaat gewoon in het stopcontact; één keer instellen (via een eenvoudige assistant), en hop, daar ga je. Toch verplaatsen? Uit het stopcontact, ergens anders ermee naar toe, weer in het stopcontact, (eventjes) wachten tot het lichtje weer groen geworden is, en voila: geconnecteerd.

De iTunes Library staat op de G4? Geen probleem, met de laptop en de Airport Express naar zolder, inpluggen, de iTunes Library op de server met de laptop vanuit iTunes over het netwerk aanspreken (géén VNC), en via de Airport Express naar de hifi installatie streamen.

Een plezier.
Edoch: tijd om voor een grotere harddisk te sparen.

Maar wat is eigenlijk de bepalende factor in de muziekkwaliteit wanneer je muziek vanop een computer speelt. Gesteld dat het muziekbestand een lossless kopie van de CD is, bepaalt dan de geluidskaart de kwaliteit? (Waarschijnlijk wel.) Hoe kan je van je computer een audiofiele (vreselijk woord) muziekserver maken? Ik zet mijn zoektocht maar nog effekens verder.

3 gedachtes over “simpel”

 1. Mij zullen ze niet zien bij iTunes. Ik betaal geen geld voor muziek, als ik hem achteraf niet zonder beperkingen kan gebruiken. Ik wil m’n muziek kunnen afspelen op de mp3 speler die ik kies. Ik wil kunnen luisteren vanop elke PC met de software en het besturingssysteem die ik het handigst vind.

  Zolang apple die DRM toestanden gebruikt kunnen zij controleren wat ik doe met de muziek waar ik voor betaald heb. Dan heb ik vel liever een systeem zoals dat watermerk dat fruity tech ooit eens uitteste met de radio 1 top 100.

  Neen, zolang Apple vasthoudt aan die DRM koop ik liever een CD. Ik zet de nummers dan in Ogg vorbis formaat op m’n serverke, en kan er van op alle PC’s in huis aan.

 2. En wat doe je met copy protected CDs?

  Apple zegt het volgende: You can burn individual songs onto an unlimited number of CDs for your personal use, listen to songs on an unlimited number of iPods and play songs on up to five Macintosh computers or Windows PCs.

  Net mijn ene track op CD gezet (met nog wat andere bij –niet als MP3, maar CD tracks), die CD in mijn andere mac gestoken, en daar opnieuw geripped (met iTunes). Geen probleem, al moet ik natuurlijk wel zelf de titels terug ingeven.

 3. Als je een iTunes nummer op cd zet, en dan weer ript verlies je kwaliteit. (Omzetten van gecomprimeerd formaat naar niet gecomprimeerd en dan weer comprimeren). Het is trouwens niet echt logisch om een nummer online te kopen en het dan op CD te zetten…

  Copy protected CDs koop ik niet. Ik heb er

Reacties zijn gesloten.