’t is van moeten

Grmbl. In mijn –waarschijnlijk beperkte– ervaring zijn ze niet voor elkaar gemaakt, apple/mac en pc/windows. Veel meer dan een elementair uitwisselen van bestanden zit er niet niet echt in. Airport bijvoorbeeld, werkt perfect in een mac netwerk. Het is effectief een kwestie twee kabeltjes insteken (electriciteit en netwerk), en hopla, ge zit op het internet. Plaats er een tweede mac bij en ziedaar: een intern netwerk. Plaats er echter een pc bij, en oei-oei-oei.

Toen we Tessa’s MacBook van Las Vegas meebrachten, was het inderdaad zo eenvoudig. Zet aan, geef toestemming en de nieuweling zat zonder enige hinderpaal op het netwerk. Op 802.11n zelfs. Onlangs kreeg Tessa een pc voor het werk (de mac volstond niet in een werksituatie en ze raakte niet gewoon aan VMWare Fusion), met daarin standaard wireless network mogelijkheden (zoals de MacBook en zelfs ook 802.11n als we de specificaties mochten geloven). Maar kijk, het ding wou niet op het netwerk tenzij we het standaard op 802.11b/g zetten. Trager dus (en de MacBook daardoor ook) en minder robuust, maar goed, het lukt.

Een printer delen moet ook wel ergens lukken, en in vroeger tijden had ik mij daar wel op gesmeten, maar tegenwoordig heb ik daar geen zin meer in. Ik gedraag mij liever de normale consument, die gewoon wilt dat het werkt.

Toegegeven, ik ben geen fan van windows, maar dat doet hier niet terzake. De laatste versie waar ik mee heb gewerkt was windows 2000, en in Vista raak ik plompverloren. Ik moet de ganse tijd toestemming geven aan applicaties om dingen te kunnen doen, en dan heb ik nog niet eens software geïnstalleerd en tracht ik nog maar gewoon om met Internet Explorer op internet te geraken. Het plopt van de systeemboodschappen langs alle kanten. Een verschrikking.

Eén voordeel alvast: ik kom er niet (meer) aan, aan die pc. Maar smijt die MacBook gerust mijn richting uit.

5 gedachtes over “’t is van moeten”

 1. 802.11n is dan ook nog geen standaard. Daar zijn nog vele varianten op. De pc-kaart moet maar een klein beetje afwijken van wat qua “n” in de Airport zit en ’t zal nooit gaan. Daarom moet je downgraden naar b/g. Overigens waren de b en g standaarden vroeger ook verschrikkelijk als je produkten van verschillende merken door elkaar gebruikte. Is maar in orde gekomen eens de standaard al een tijdje vast lag. Heeft nu eens echt niets te maken met mac versus windows.

 2. -Klets- @ Peter Depoorter

  UAC uitzetten staat gelijk aan je grootste hoop van security-maatregelen die de user tegen zichzelf en (onder andere) zijn surfgedrag moeten beschermen uitschakelen.

  Ja die popups zijn even wennen maar eenmaal dat alle software geinstalleerd staat komen die ECHT niet meer opduiken tenzij je echt systeemdingen gaat aanpasssen.

  Dan wordt Vista een pak beter gemaakt dan XP (was nodig ook), en dan gaat god en klein pierke de extra security maar uitzetten omdat ze ocharme ochere op een extra button moeten klikken.

  De wereld weet gewoon niet wat hij wilt.

 3. Probeer die printer eens te vinden door Bonjour (voor windows, via de apple site) te installern op de windows bak. Zo vind die hier ook de printer aangesloten op mijn airport.

Reacties zijn gesloten.