brownie

Voor kerstdag kreeg ik van mijn moeder een schoendoos in mijn handen gestopt. Er zat eerst nog wel een verpakking rond natuurlijk, maar daaronder zat een zilveren doos met in grote zwarte letters een schoenmerk erop gedrukt. Eigenlijk de perfecte verpakking voor wat erin zat, bij nader inzien.

In de doos zat namelijk een brownie. En een brownie is niet dat chocolade koekje, maar een camera. Kodak lanceerde het eerste model in 1900 en de laatste werd verkocht in 1980 denk ik. Mijn camera is een Brownie Flash IV, en er zaten twee rolletjes film bij: Agfa Isopan ISS, 100ASA, waarvan de houdbaarheid is verstreken in februari 1970 (twee maanden na mijn geboorte). Film is niet geheel vanzelfsprekend: op zo’n brownie zit een 620 spoel, en die gebruikt wel dezelfde film als een 120 rolletje, maar dus wel een andere spoel. Het internet zit gelukkig vol instructies, en binnen de kortste keren vond ik How to respool 120 film onto a 620 spool.

De lens is –volgens de op het internet gevonden specificaties– een Kodet f/14, en de sluitersnelheid voor snapshots ligt ergens rond de 1/40s. Naast die ‘I’ setting (instantaneous) is er ook een ‘B’ modus (bulb), waarbij de sluiter open blijft zo lang hij ingedrukt wordt. Waar is mijn lichtmeter hier ergens?

Zo wijs maat!

2 gedachtes over “brownie”

  1. ik heb altijd al iets gehad met oude (foto)toestellen al was het maar voor het design, superschoon model (zou zo op mijn kast passen, maar dan moeten de ‘zwartjes’ wel plaats maken ;-))!

Reacties zijn gesloten.