(geen) uiensoep

We gaan de Week van de Smaak inzetten met soep, dacht ik bij mezelf toen ik van de lunch huiswaarts keerde, vanmiddag. De daglunch in de Mub’art begon met een uiensoepje, en laat ik nu net fan zijn van soep én van uien.

Mijn diepvries bevat altijd wel en paar porties (zelfgemaakte) bouillon, ajuinen had ik net gekocht, en toen ik met Henri naar de trompetles ging, stopte ik even in de Bernardstraat voor een portie geraspte kaas, en we waren gezet.

Vol enthousiasme sloeg ik thuis De Basis open, maar uiensoep (p. 108) leek toch iets complexer dan eerst vermoed (lees: ik miste een paar ingrediënten). U houdt het van mij te goed, en ondertussen heb ik maar snel een tomatensoep in elkaar gestoken. (Zes tomaten, een grote ui, stoven, een liter bouillon toevoegen, wat laten pruttelen, mixen, kruiden, en klaar.)

Als toegift nog even vermelden dat Lut De Clercq, de gevierde AB-kok, meter is van de Week van de Smaak, en dat die –zonder Jamie Oliverallures– een interessante visie op koken heeft.

Homecooking is compleet verloren aan het gaan. Als de mensen vandaag zeggen dat ze gekookt hebben, dan bedoelen ze dat ze vier kant-en-klaar bereide onderdelen hebben gekocht en samen in een pan hebben gegooid.

Terwijl koken —home cooking— helemaal niet moeilijk of tijdrovend is. Begin met een ei te bakken, of soep te maken, of vogelnestjes. En voor u het weet hebt u —pardon the pun— de smaak te pakken.

(Koop die homarus-box; het is het ideale moment om hem met gerust hart op uw eindejaarsverlangenlijstje(s) bij te zetten –en nee, ik ben niet geaffilieerd met de uitgeverij.)

11 gedachtes over “(geen) uiensoep”

 1. Ik wil mij die kopen, ma ze zijn zo duur 🙁

  Trouwens, lekkere uiensoep :

  6 dikke uien
  1 dikke aardappel
  200 gram gezouten spek
  beetje look
  boter
  peper
  zout
  bouillonblokjes

  4 uien grof snijden en samen met de fijngesneden aardappel laten glazig worden in ruim boter.
  Hierop een 4tal liter water.
  De andere uien fijn snipperen (nuja, beetje volgens u eigen goesting…)
  Deze ook glazig laten worden in een diepe pan in wat boter.
  Het mengsel in de kookpot (dus dat met het water) mixen, en bijkruiden met de bouillonblokjes en peper en zout.
  Spekjes bakken, en die samen met de glazige uien bij in de kookpot. Nog ff laten doorkoken et vwala
  Opdienen met geraspte kaas en broodkorstjes!

  smakelijk 🙂

 2. Uiensoep, zalig. Mijn all-time favourite voor een snelle avondmaaltijd, maar het is dan ook wel een absoluut basissoepje, in mijn versie.
  Ik kijk uit naar jouw recept.

  ps. over dat homecooking, dat is ook een stukje de veramerikanisering. In de VS worden dingen die je alleen moet opwarmen zonder enige ironie op de verpakking als ‘real homecooking’ aangeprezen.
  Anderzijds, voor sommige hardwerkende ouders best wel handig – als ik me deze knipoog naar de blog van jouw t. mag veroorloven.

 3. ik heb net de indruk dat steeds meer mensen zelf koken.
  vroeger was het iets voor vrouwen, lees huisvrouwen.
  nu lijken alle mannen plots hobbykok geworden.
  uit eten is duur dus doen we het thuis, elk om beurt
  en om ter best 🙂 lekker

 4. te wig ingrediënten voor uiensoep in huis: da kannie. De lekkerste uiensoep (volgens mij) bestaat enkel uit bouillon, uien en beetje look en kruiden. Uien in ringen snijden, even stoven in wat vetstof, teentje look bij, bouillon erover en geheel even laten doorkoken tot uien zacht zijn. Bijkruiden met (cayenne)peper en paprikapoeder. NIET mixem maar zo opeten. Om er helemaal een Parijse versie van te maken: opdienen in kommetjes met daarop een toast met gesmolten kaas. Superlekker en supersimpel!!

 5. Will do! (Is in bestelling bij Proxis, zolang het er voor 6 december –dankjewel, Si-euh-ouders– is, is’t goed)

 6. Aangekomen! Kleiner dan ik dacht (pluspunt!), mooie uitgave en … ik krijg zin om te koken 😀

  Zal wel voor na de examens zijn.

  Vooral ‘het product’ vind ik magnifiek. Had onlangs nog lopen denken dat als mijn grootouders er niet meer zouden zijn, ik begot niet zou weten hoe ik verse rodekool zou moeten klaarmaken. Mijn mama krijgt dat immers ook maar gereed in haar handen gestopt. Bij dezen weet ik het wel 🙂

  Bedankt voor de tip!

Reacties zijn gesloten.