Jazz Middelheim, dag 1

Ondanks behoorlijk wat pech, heb ik toch nog het nodige materiaal verkregen om Jazz Middelheim te verslaan. Gisteren was het moederdag in Antwerpen, en in Middelheim maakten ze daar meteen vrouwendag van. Op het podium passeerden een aantal indrukwekkende dames de revue. De muziek was voornamelijk mainstream jazz, maar daar hoeft niks mis mee te zijn, zo werd gisteren bewezen.

Dianne Reeves (i)

Het Tineke Postma Quartet mocht openen met een stevige portie hapklare jazz. Allemaal eigen werd, zo vertelde Postma, waarvan een groot deel afkomstig van haar derde cd, A journey that matters. Wij luisterden met genoegen naar o.a. Travelling Circus, Short Conversations, Bar Celta, Synchronicity en de titelsong A journey that matters. Postma werd begeleid door puike muzikanten, en al was het soms nog wel wat zoeken naar het juiste samenspel, de solo’s kwamen er des te beter uit.

Tineke Postma Quartet (i) Tineke Postma Quartet (ii) Tineke Postma Quartet (iii)

Fiesta! en daarmee was Tania Maria een muzikaal buitenbeentje op deze dag. Met haar Latijnse uitbundigheid kreeg ze in geen tijd de hele tent mee, en wel in die mate dat ze –tot en met de VIP genodigden toe– zowat iedereen meekreeg om Mas Que Nada mee te zingen (check out deze versie van Sergio Mendes op YouTube). Tania Maria is bekend om haar voorliefde voor het scatten (waarin de stem wordt ingezet als een instrument, en er klanken eerder dan tekst wordt gezongen), en ze doet dat op zo’n spontane en aanstekelijke manier dat ze het publiek er nog meer mee op de hand kreeg.

Tania Maria Brasil Quartet (ii) Tania Maria Brasil Quartet (iii)

Componiste Myriam Alter bracht een heuse all star band mee. Of wat dacht u van Salvatore Bonafede (piano), Pierre Vaiana (sax), Jacques Morelenbaum (cello), John Ruocco (klarinet), Greg Cohen (bas) en Joey Baron (drums) (alleen die laatste drie al!). Het ensemble –want daar mogen we hier wel van gewagen, denk ik– kwam ei zo na rechtstreeks uit de opnamestudio, en bracht in première een deel van dat werk op Middelheim. Alters composities liggen verdraaid dicht blij klassiek, en haar Joodse roots zijn daarin nooit veraf. Intiemere muziek, wat niet altijd evident is om te brengen op zon’ festival, maar ik ga alvast in de rij staan voor de cd.

Myriam Alter (i) Myriam Alter (v) Myriam Alter (iii)

Dianne Reeves mocht de eerste dag van het festival afsluiten. Kreeg Tania Maria eerder het publiek al mee, dan was dat voor Dianne Reeves niet anders. Reeves is ondertussen al goed bekend door haar soundtrack bij de film Good night and good luck van George Clooney, en in 2006 heeft ze in Gent het BNRF geopend. Ook daar was men toen zeer te spreken over haar optreden. Iets té veel entertainment wat mij betreft, maar gisteren bood zeker genoeg variatie om iedereen tevreden naar huis te sturen.

Dianne Reeves (ii) Dianne Reeves (iii)

Middelheim zag (hoorde!) dat het goed was, en na zo’n openeningsdag is al een zeer behoorlijke stafmaat gezet voor wat nog komen moet.

Jazz Middelheim, van 16 tot 19 augustus, in Park den Brandt, Antwerpen. Tickets kosten 25€ (vvk) / 30€ (kassa), of voor 110&eur; kan u alle vijf dagen meemaken. En als u er echt niet bij kan zijn, kan u elke dag, van 19 tot 24 uur naar de live uitzendingen op Klara luisteren, of de concerten volgen via Jazz Middelheim Plus.

2 gedachtes over “Jazz Middelheim, dag 1”

Reacties zijn gesloten.