lopen+

Dat lopen spreekt mij vreselijk aan, zo wist u reeds, en ik had eigenlijk al geen zin meer om te wachten tot augustus om met een training te beginnen.

Zaterdag heb ik dan deftige loopschoenen gekocht, inclusief Nike + iPod systeem –kwestie van mijn vorderingen een beetje te kunnen bijhouden. Een wreed gemakkelijk systeem: je steekt een sensor in je Nike+ schoen, verbindt de receiver met je iPod, en lopen maar. Tijdens je looptocht luister je gewoon naar je muziek, en kan je desgewenst feedback krijgen. Als je je training heb afgewerkt, connecteer je de iPod met de computer, die de gegevens uploadt naar de nikeplus.com site.

nikeplus.com houdt al je gegevens bij en verwerkt die tot leuke grafiekjes. Je kan jezelf ook doelstellingen geven, zoals:

 • more often: heb ik ingegeven als run 8 times in 4 weeks
 • a distance: ingegeven als run 36 kilometers in 4 weeks
 • to burn calories: burn 2300 calories in 4 weeks
 • faster: 5 runs under the avg. pace of 5’00” in a month

Niet meteen een fenomenale ambitie, maar ge moet ergens beginnen, nietwaar? Vanop nikerunning.com heb ik een trainingschema gedownload, “Beginners 5K Schedule“. Ik gaf daaraan de voorkeur, boven een van de traditionelere schema’s, omdat het iets intensiever is (vier dagen per week). En ik heb meteen ook twee weken overgeslagen, omdat ik al een tijdje in het wildeweg aan ’t lopen was (lees: zonder schema).

Mijn eigenlijk doel is om vóór de eerste BNRFdag 5km te kunnen lopen. En tegen ergens in september 10km (ruime marge wegens de vakantiemaand juli). En om volgende keer mee te kunnen doen aan de Gentse Stadsloop.

Gisteren (ik dacht dat ik dinsdag moest beginnen, maar eigenlijk diende ik op maandag te starten) heb ik 20 minuten gelopen (1 minuut wandelen, vier minuten lopen). Elke vijf minuten kreeg ik bericht van de Nike + iPod, dus een chronometer had ik niet echt nodig voor de pauzes. Henri was mee, op de fiets, en we hebben ruimschoots kunnen babbelen. “Als je nog moet trainen, wil ik altijd wel meegaan hé papa”, zei hij aan het einde.

Resultaat: 3,87km gelopen + gewandeld, aan een tempo van 5’12” per km (inclusief de wandelpauzes), goed voor 279 calorieën.

Vandaag moest ik volgens het schema ‘amper’ 10 minuten lopen, gevolgd door 10 minuten wandelen. Tijdens die eerste tien minuten heb ik 2,18km gelopen, aan een tempo van 4’38” per km (dus zonder de wandeling achteraf), goed voor 157 calorieën.

Morgens is een rustdag; de volgende ‘afspraak’ is vrijdag: 5 minuten lopen, 3 minuten wandelen (twee keer herhalen).

Heb ik al gezegd dat ik enthousiast ben?

6 gedachtes over “lopen+”

 1. 4’38” is behoorlijk snel voor een beginner, maat! Ik heb mijn 20km (bxl) aan 4’30” gelopen, maar heb er dan wel al behoorlijk wat voor getraind.
  Heb je een hartslagmeter? Lijkt me net iets interessanter dan die afstandsmeter, imho (en dat hoeft uiteraard de jouwe niet te zijn). Alhoewel, als je kunt babbelen geeft dat de indruk dat je niet te snel gaat.

 2. Ik wouw het net zeggen… Zelfs 5’00 is al een aardige vaart, zeker als er een minuut wandelen bijzit. Als je dit nu al kan, Bruno, dan ga je nog serieus potten breken.

  Niet dat ik je enthousiasme wil verminderen. Neeneeneeneenee… VERRRRR van. Altijd wel iets klaar uit “The quotable runner”, als het ooit een beetje minder mocht zijn!

 3. “nikeplus.com houdt al je gegevens bij en verwerkt die tot leuke grafiekjes”. hé, lopen voor geeks! schattig! ;o)

 4. Ha ! Iemand die die Nike+ heeft gekocht !
  Ben een beetje terughoudend omdat ik ergens op een review heb gelezen dat de battery maar een jaar zou meegaan… en ze is niet te vervangen ( lees : je moet een nieuw toestel kopen ).

  Blijkt ook dat je momenteel altijd een duo-pakket moet kopen ( met sensor voor iPod ).

  Maar ik sta dus hard in twijfel…… eens zien hoelang ik mij nog kan inhouden.

Reacties zijn gesloten.