ze zijn er (apple)

Jawel, ze zijn er eindelijk, de twee media devices waar iedereen op zat te wachten. Enfin, ik toch. Al spoed ik mij om te zeggen dat ik op zijn minst de 2nd Gen versies ga afwachten.

Waarover het gaat?

De iPhone

iPhone combines three products — a revolutionary mobile phone, a widescreen iPod with touch controls, and a breakthrough Internet communications device with desktop-class email, web browsing, maps, and searching — into one small and lightweight handheld device.

Ga zelf maar eens kijken op de Apple iPhone produktpagina.

De iPhone is een …jawel, telefoon, met een van de meest gebruiksvriendelijke van het moment. Bellen, voicemail, de organisatie van SMSjes, het is allemaal intuïtief en vanzelfsprekend. Geen zevenduizend menu’s waarachter evenzoveel submenu’s schuilgaan.

Maar de iPhone is (vanzelfsprekend) ook een iPod (video iPod eigenlijk), met een nog betere interface dan de originele iPod.

En tot slot is de iPhone ook nog een Internet Device: Safari voor browsing, (e-)mail (POP3 en IMAP), Google Maps, en widgets (zoals we gewoon zijn van OS X).

Het toestel heeft een multi-touch interface, voorzien om geheel met de vingers te worden bediend, en voorzien van een soft keyboard, wat bijvoorbeeld het tikken van tekst (voor SMS en mail) veel gemakkelijker maakt. Het geheel draait op OS X, is quad-band, 802.11b/g Wi-Fi, en Bluetooth 2.0 met EDR. Moet er nog zand zijn? Ewel, nu ge er toch om vraagt, het dingt ‘voelt’ of het zich in landscape of portrait bevindt (staand of liggend); of ge het aan uw oor houdt (en dus het display afzet om het verbruik te optimaliseren); en pas de lichtsterkte van het scherm aan uw omgeving aan.

Het komt in een 4 en 8GB versies, met een 2 megapixel camera, en een batterij die gemiddeld vijf uur meegaat bij gemengd gebruik (dus ja, ik wacht zeker op een volgende versie).

Apple TV

Het media centre dat door Apple al eerder werd gesuggereerd.

Apple TV puts your iTunes library — movies, TV shows, music, and podcasts — plus movie trailers from Apple.com on your TV. And your digital photos from iPhoto on a Mac or Adobe Photoshop Elements or Adobe Album on a Windows PC appear in high definition, so you can put on a stunning big-screen slideshow.

Films, series, muziek, podcasts, foto’s, u bekijkt het allemaal op uw TV via Apple TV, wat op zich op zijn (haar?) beurt dan weer draadloos –of via ethernet kabel– met uw computer verbindt. Apple TV heeft overigens maar één HDMI kabel nodig om zich met uw TV te verbinden, zowel voor audio als video –al kan het ook met meerdere kabels voor ‘oudere’ systemen (geen SCART precies).

Ach, u hoeft mijn enthousiasme niet te delen, maar binnen een jaar of twee-drie heb ik beide toestellen in huis. Wedden?

5 gedachtes over “ze zijn er (apple)”

 1. Wat ik me al meteen afvraag: hoe krijg je het beste geluid uit de Apple TV? Een DAC zal er wel niet inzitten, zeker? Hoe sluit je hem dan aan op de stereo? Heb je een versterker nodig waar een DAC insteekt of zal er een externe DAC nodig zijn?
  Het kan natuurlijk allemaal wel

 2. Ik snap niet zo goed waarom er geen UMTS in de iPhone zit. Aan de andere kant, da’s meer iets voor zakelijke klanten…

  Maar misschien tegen dat het ding hier uitkomt (Q4 2007) zit er wel weer wat meer in.

 3. we zijn al met twee… de iphone rocks, de mogelijkheden door de widgets zijn eindeloos. verwacht dat skype daar ook wel snel eentje voor zal maken, alsook sallingclicker… geniaal.
  eerste generatie wat mij betreft…

  de itv. frederik: met HDMI kabel verbind je zowel video als audio mits 1 -dure- kabel. de meeste recente tv’s (lees lcd’s en plasma’s) hebben die aansluiting.
  persoonlijk deel ik het enthousiasme voor de itv nog niet. voor films te streamen heb je immers snel internet nodig, en je itv kan dan wel de 802.11 n versie hebben, onze airports hebben dat nog niet, dus reken er maar weer een airport base station bij om dat in orde te krijgen…
  en dan is de 300 euro er plots 550 en dan kan je volgens mij gewoon best een mac mini bijkopen die je via HDI naar HDMI kabel naar je tv brengt.
  ander punt: de itv synct ipv streamt, dus al je content zit dubbel? op je mac en op je itv? vat die nog niet zo goed, me dunkt. zie de meerwaarde voorlopig niet. is gewoon een toestel dat je content overbrengt van je mac naar je tv, maar dat kan je nu ook met 1 kabel. en dan vind ik het persoonlijk een pak leuker dat ik met een mac mini EN frontrow kan spelen EN gewoon surfen op mijn tv. of computeren, of gamen. of eye tv kijken 😉

 4. @Frederik: ik zie dat er –net zoals bij de Mac Pro– ook een optical audio (TOSLINK/SPDIF) uitgang is, die je kan verbinden naar je DTS Decoder of een DAC.

  Er zal wel al een DAC inzitten hoor, want er zitten ook “Analog RCA stereo audio” connectoren op. De kwaliteit zal waarschijnlijk van dezelfde orde als de DAC in de Airport Express zijn.

  Dus: aansluiten op de stereo kan
  – digitaal via TOSLINK als er een DAC in de stereo zit (zoals bij de DTS decoders voor home cinema etc)
  – digitaal via TOSLINK naar een (externe) DAC die op zijn beurt analoog naar de stereo gaat
  – analoog via RCA naar de (standaard) analoge ingangen op de stereo

Reacties zijn gesloten.