Boeken 201211

Eens een dag of twee in de kliniek doorbrengen met een infuus in uw arm, dat verricht wonderen voor uw leesvolume. Maar u kan zich net zo goed (beter!) gewoon twee dagen ergens op een zolderkamertje terugtrekken.

 1. Swimming Home / Deborah Levy / 2012
  As he arrives with his family at the villa in the hills above Nice, Joe sees a body in the swimming pool. But the girl is very much alive. She is Kitty Finch: a self-proclaimed botanist with green-painted fingernails, walking naked out of the water and into the heart of their holiday. Why is she there? What does she want from them all? And why does Joe’s enigmatic wife allow her to remain?
  Interessant om te lezen, maar eigenaardig / abrupt einde. De auteur slaagt erin de lezer mee te nemen in de wereld van de vermeende protagoniste, maar ze de balans van / tussen de personage iets te gekunsteld op zijn kop.
 2. Blijf bij mij / Rika Ponnet / 2012
  Een relatie is een machtsstrijd, aldus Rika Ponnet, waarin elke partner een bepaald hechtingsstijl vertoont. Ik was geïntrigeerd door een artikel over dit boek in De Morgen, en wou wel eens weten wat voor type ik ben, maar ik heb er mijzelf niet echt in gevonden.
 3. Criminal (Will Trent #6) / Karin Slaughter / 2012
  Will Trent is a brilliant agent with the Georgia Bureau of Investigation. Newly in love, he is beginning to put a difficult past behind him. Then a local college student goes missing, and Will is inexplicably kept off the case by his supervisor and mentor, deputy director Amanda Wagner. Will cannot fathom Amanda’s motivation until the two of them literally collide in an abandoned orphanage they have both been drawn to for different reasons.
  Met veel goesting aan begonnen, stak rap tegen gezien de structuur van het verhaal waarin voortdurend wordt gewisseld tussen heden en verleden (ik haat dat), maar het einde maakt alles goed. Dit is eigenlijk een belangrijke episode in de reeks.
 4. Dit zijn de namen / Tommy Wieringa / 2012
  Een grensstad in de steppe. Uit de vlakte duikt een groep verwilderde vluchtelingen op. Ze veroorzaken angst en onrust in de stad. Als Pontus Beg, commissaris van de politie, ze laat oppakken, wordt in hun bagage het bewijs van een misdaad gevonden. Beg ontrafelt de geschiedenis van hun helletocht, die gaandeweg verweven raakt met de ontdekking van het verhaal over zijn eigen afkomst. De ontmoeting met een oude rabbijn, de laatste Jood van de stad, leert hem de waarheid kennen over zichzelf. Met humor en wijsheid verbindt Tommy Wieringa de duistere binnenwereld van de mens met de vraag naar wie wij zijn en of verlossing mogelijk is.
  Hm. Tegelijk beter en minder goed dan ik had verwacht. Ik had hetzelfde probleem als bij _Criminal_ van Slaughter: twee tijdslijnen/verhalen die in elkaar opgaan, en waarbij pas het einde de rest van het boek echt de moeite maakt.
 5. Paul McCartney Bassmaster: Playing the Great Beatles Basslines / Tony Bacon & Gareth Morgan / 2006
  Interessant voek, dat inzicht biedt in de basstijl van Paul McCartney ten tijde van The Beatles. Bevat voorbeelden, en negen liedjes die iets dieper geanalyseerd worden.
 6. Zoo / James Patterson / 2012
  Puh-lease. Flinterdun verhaal vol clichés en met een paar serieuze denkfouten. Het laat zich vlot lezen, maar is zelfs die leestijd niet waard.
 7. The Gesualdo Hex: Music, Myth, and Memory / Glenn Watkins / 2010
  Het heeft bijna een jaar geduurd eer ik dit uitgelezen heb. De reden daartoe was omdat ik in de veronderstelling verkeerde dat ik beter eerst _The Rest is Noise_ (Alex Ross was trouwens de persoon die dit boek had aangeraden) zou uitlezen om een gedegen basis te hebben, maar dat bleek niet nodig. Wat de inhoud betreft citeer ik graag Richard Taruskin op de omslag: “Part memoir, part thriller, part metahistory.” Zeer gespecialiseerde literatuur, maar boeiend voor wie in Gesualdo en zijn invloed op de hedendaagse muziek geïnteresseerd is.

(boeken vorige maand)

Strips en aanverwanten

 • Dood, verderf & koekjes met melk! / Maarten! / 2012
 • Post mortem (Jérôme K. Jérôme Bloche, #23) / Dodier / 2012
 • L’ombre qui tue (Jérôme K. Jérôme Bloche , #1) / Dodier / 2012
 • Les êtres de papier (Jérôme K. Jérôme Bloche, #2) / Dodier / 2012
 • A la vie, à la mort (Jérôme K. Jérôme Bloche , #3) / Dodier / 2012
 • Na zdorovié, Shaniouchka ; A ta santé,… (Lady S, #1 & 2) / Jean Van Hamme, Philippe Aymond / 2012
 • 59° Latitude Nord & Jeu de Dupes (Lady S, (#3 & 4) / Jean Van Hamme, Philippe Aymond / 2012
 • L’amour / Bastien Vivès / 2012
 • La famille / Bastien Vivès / 2012
 • La Grande Odalisque / Bastien Vivès, Mulot, Ruppert / 2012
  Ik ben een gigantische fan van Vivès, en deze boeken bevestigen mijn keuze nogmaals. De humor, de aannemelijkheid, de grondigheid, de structuur, de personages, de tekenstijl…
 • Largo Winch, Tome 18 : Colère rouge / Philippe Francq, Jean Van Hamme / 2012
 • Digne d’une reine (Les Mondes de Thorgal – Kriss de Valnor, #3) / G. De Vita – Y. Sente / 2012
 • Manhole, Tome 2 / Tetsuya Tsutsui / 2006
 • Manhole, Tome 3 / Tetsuya Tsutsui / 2006
  The final volumes in the Manhole series, a manga about parasitic worms unleashed in Japan.
 • Btooom ! (#6) / Junya Inoue / 2012
 • X’Ed Out / Charles Burns / 2010
 • The Hive / Charles Burns / 2012
  Damned. Nu nog eens twee jaar wachten op het vervolg?
 • Kick-Ass (Kick-Ass #1: 1-8) / Mark Millar, John Romita Jr. / 2012
  Gelijkaardig aan de film (die ik gezien heb voor ik dit heb gelezen), maar toch helemaal anders. Er bestaat een tweede deel, maar dat krijgt minder goede kritieken. Of ik me daardoor ga laten leiden is een andere vraag.
 • Superman: Earth One / J. Michael Straczynski, Shane Davis / 2010
 • Superman: Earth One, Volume 2 / J. Michael Straczynski, Shane Davis / 2012
  Hoeveel variaties blijven er op het Superman verhaal? Ik heb geen idee hoe dit kan gesitueerd worden in de ‘gewone’ verhaallijnen van de Superman serie, misschien daarom dat ik het interessant genoeg vind.
 • Batman: Earth One / Geoff Johns, Gary Frank / 2012
  Mja. Wat ik het minst interessant vind aan Batman, is wanneer de personage al te karikaturaal worden voorgesteld, zoals The Penguin e.d. Helaas duikt deze laatste hier opnieuw op. (Eén van de beste Batmanverhalen blijft overigens Arkham Asylum.)
 • Batman: Cat And The Bat (Batman: Confidential #4; issues 17-21) / Fabian Nicieza, Kevin Maguire / 2009
 • Hack/Slash Omnibus 3 / Tim Seeley, Bryan Baugh, Kevin Mellon / 2010
  Schitterende reeks. Vooral het Black Lamp Society / Samhain gedeelte steekt heel goed in elkaar in deze collectie.