Boeken 201210

Laat ons nog eens wat Vlaamse literatuur lezen ook, lijkt het thema. Al kon het net zo goed ‘najaarsliteratuurprijzen’ zijn.

 1. Vloed / Roderik Six / 2012
  Een helse regen geselt al maanden de aarde. Vanaf het dak van een peda kijken vier studenten toe hoe de stad langzaam onder water loopt. Overleven is een dagtaak geworden. Terwijl de jongeren de verveling verdrijven met seks, alcohol en de nieuwe synthetische drug Ultra kruipt het water onverbiddelijk hoger en hoger.
  Ik kreeg niet meteen een gigantische epifanie, maar dit boek laat zich heel vlotjes lezen. De lezer blijft door een metafysische roesvertelling een beetje op zijn honger zitten, en verwacht soms iets meer. De voortdurende klemtoon op ‘Ultra’ en ‘splitsen’ kwam wat irritant over, maar goed, het maakt deel uit van het verhaal. Ik heb al veel slechtere boeken gelezen.
 2. Eat and Run: My Unlikely Journey to Ultramarathon Greatness / Scott Jurek / 2012
  Zeer interessant en vlot geschreven boek over de vegetarische ultra-marathonner Scott Jurek.
 3. The End of Everything / Megan Abbott / 2011
  A close-knit street, the clink of glass on glass, summer heat. Two girls on the brink of adolescence, throwing cartwheels on the grass. Two girls who tell each other everything. Until one shimmering afternoon, one of them disappears. Lizzie is left with her dread and her loss, and with a fear that won’t let her be. Had Evie tried to give her a hint of what was coming, a clue that she failed to follow?
  Ik vond _Dare Me_ beter; ik had het een beetje moeilijk om mij in te leven in de verwarde en chaotische denk- en leefwereld van het hoofdpersonage, Lizzie. Het verhaal zelf zit goed ineen en de auteur werkt op een mooie manier naar een aantal verrassende elementen in de ontknoping toe. Niet dat het een whodunit is, want het einde is al min of meer gekend, iets na de helft, maar de manier waarop het plot wordt uitgewerkt is zeker boeiend.
 4. Thrive Diet / Brendan Brazier / 2007
  ‘The Thrive Diet’ is a long-term eating plan that will help you develop a lean body, sharp mind, and everlasting energy, whether you’re a professional athlete or simply looking to boost your physical and mental health. One of the few professional athletes on an entirely plant-based diet, Brendan Brazier researched and developed this easy-to-follow program to enhance his performance as an elite endurance athlete.
  Niet zo’n dik boek eigenlijk; ongeveer de helft is gevuld met recepten en een 12-weken durend dieet (geen vermageringsdieet). Ik ben er dus nog niet mee klaar, want ik ben half van plan om dat eens te proberen, Julie/Julia-style. Volgend jaar of zo. Ne keer dan.
 5. De dag dat we Andy zijn arm afzaagden / Marnix Peeters / 2012
  Twee jaar nadat hij door zijn vader aan de schrale zorgen van de aartslelijke zusters Crique is toevertrouwd, trekt Werner Plöts de wereld in. Met Orzas, een vadsige beer die een poot mist, aan zijn zijde sukkelt hij van de regen in de drop. Wie hij ook ontmoet, er wordt van de aimabele jongen geprofiteerd, hetzij voor geld, hetzij voor seks.
  Het wordt op de achterflap omschreven als een sprookje, maar het heeft veel meer weg van een (beetje een vunzige) schelmenroman, met een schrijfstijl zoals ik mij die herinner van in de tijd dat ik nog boeken van Herman Brusselmans las –allevier die boeken die ik van hem heb gelezen. De roman is geschreven in een drukke, snelle omschrijvende stijl, die de lezer nauwelijks adempauze laat, en die zeer goed pas bij het onderwerp of de onderwerpen of meemakerijen die worden aangesneden. Maar het is mijn ding niet echt.
 6. Post mortem / Peter Terrin / 2012
  De nog onbekende schrijver Emiel Steegman staat onder de douche als hem plots het ultieme excuus te binnen schiet om op het laatste moment te ontsnappen aan een opgelegd diner met een delegatie Estse collega’s. ‘Wegens nogal moeilijke tijden in de familie.’ Het is een banaal zinnetje, vaag en tegelijk dringend. De vraag hoe deze fictieve ‘moeilijke tijden’ ingekleurd zullen worden door een ambitieuze biograaf die ergens in de toekomst zijn mailverkeer uitpluist, laat hem niet meer los, en bezorgt hem een briljant idee voor een nieuwe roman. Manmoedig besluit Steegman dat de tijd gekomen is om voor het eerst zijn persoonlijk leven in de literaire strijd te werpen. Tot Renée, zijn dochtertje van bijna vier, wordt getroffen door het noodlot…
  Het tweede deel van het boek is het meest aangrijpende. Ondertussen weten we dat minstens een deel van dit echt autobiografisch is, wat dat tweede deel des te aangrijpend maakt. Het meta-gedeelte rond die beleving is iets te complex, al kan dat vertaald worden naar de nood om abstractie van Terrin over het gegeven. Het boek zit vol intertekstualiteit en inside verwijzingen, wat delen één en drie eigenlijk alleen maar verstaanbaar maakt voor wie ander werk van Terrin heeft gelezen, en de verwijzingen naar andere auteurs eruit kan halen (Bart Koubaa bijvoorbeeld).
  Hij heeft er ondertussen de AKO Literatuurprijs mee gewonnen.
 7. Dinsdag / Elvis Peeters / 2012
  Dinsdag, de nieuwe roman van Elvis Peeters beschrijft een dag uit het leven van een zesenzeventigjarige man in Brussel. Een man die in zijn bestaan schijnbaar nooit iets heeft nagestreefd, het leven nam zoals het kwam, terwijl de wereld(orde) voor zijn ogen veranderde. De hoofdpersoon vult zijn dag met kleine beslommeringen en herinneringen aan een bestaan waar na al die jaren nog steeds geen lijn in valt te ontdekken. Hij was huurling, drinker, verkrachter, rokkenjager, gevechtspiloot, apendoder, vrachtwagenchauffeur, roker en hij droeg twee liefdes naar het graf. Hij heeft nergens spijt van, of beter: heeft het nooit tot spijt laten komen.
  Mja, ik had er meer van verwacht, vooral inhoudelijk.
 8. Snatched: A Novella / Karin Slaughter / 2012
  Een (heel aangename) prelude tot haar volgende roman, Criminal.
 9. Second Son: A Jack Reacher Short Story / Lee Child / 2011
  Jack Reacher in zijn jonge jaren. Een beetje zoals The Young Indiana Jones.

(boeken vorige maand)