Boeken 201206

Een pak stripverhalen alweer, dat leest gemakkelijk tijdens slapeloze nachten. In huis te halen: Polina van Bastien Vivès; Toen david zijn stem verloor van Judith Vanistendael; en, mocht het nog niet duidelijk zijn: de ganse Soda-reeks.

Extra tip: verdiep u deze zomer eens in Carmen –erg veel tijd hebt u er niet voor nodig. De Carmen Vocal Score is heel handig als u de opera beluistert (of bekijkt).

 1. L’appel de l’ange / Guillaume Musso / 2011
  Heel omslachtig werk met een ellenlange inleiding, wat bijna vanzelfsprekend uitmondt in een anticlimactisch einde. Vakkundig geschreven, dat wel, maar dit is opnieuw een als thriller vermomde liefdesroman. Ik lees liever Maxime Chattam.
 2. Fifty Shades of Grey / E.L. James / 2011
  Mommyporn dus. Dé hype van het moment, begonnen als fan fiction over de Twiligth serie, waaruit alle referentie naar Bella en Edward om copyright redenen werd verwijderd. Er zit structuur in, en evolutie; op een zeker niveau zit er ergens een Bildungsroman in (coming of age voor de anglofielen), maar tegelijkertijd is de premisse natuurlijk bijzonder naïef: jonge onervaren maagd valt voor iets oudere ervaren man. Was het niet voor de bdsm, dan kon de auteur geen groter (literair) cliché gebruikt hebben. (Cfr Henry James, de Brontës, Samuel Richardson, etc…) Voorlopig heb ik nog geen idee of ik het tweede boek ga lezen.
 3. How Equal Temperament Ruined Harmony (and Why You Should Care) / Ross W. Duffin / 2008
  Technisch en historisch overzicht van Equal Temperamentgelijkzwevende stemming in het Nederlands, maar misschien toch nog net iets beter bekend onder het Duitse verwijzing wohltemperierten Stimmung (cfr de Bach composities The Well-Tempered Clavier ofte Das Wohltemperierte Klavier). Zeer interessant, maar voornamelijk bedoeld voor de muzikant of muziekstudent. Heeft me doen inzien dat er inderdaad een verschil is tussen een augmented second en een minor third, en bevestigde dat een kruis niet hetzelfde is als een mol. (Als u niet weet wat –muzikale– kruisen en mollen zijn, dan is dit boek niet voor u.)
 4. Carmen / Prosper Mérimée / 1845 (editie 1996)
  Heel mooi verhaal over de zelfstandigheid van een zigeunerin, en een gedupeerde soldaat die op haar verliefd wordt. Het verhaal is vele keren sterker dan in de gelijknamige opera van Bizet. De editie van Livre de Poche bevat talloze voetnoten en een relevant deel van de Lettres d’Espagne. Aanrader!
 5. Carmen Vocal Score / Georges Bizet / 2002
  Zeer duidelijk en makkelijk om te volgen, ook als u moeite hebt om noten te lezen –of Frans. Al is de vertaling soms niet helemaal correct maar eerder interpretatief (Le reste me regarde / You know where I shall meet you! in de finale van het eerste bedrijf).

(boeken vorige maand)

Strips en aanverwanten

 • Suicide Island, Vol. 1 / Kouji Mori / 2011
 • Suicide Island, Vol. 2 / Kouji Mori / 2011
 • Suicide Island, Vol. 3 / Kouji Mori / 2012
  De serie begint heel braaf, maar ondertussen is het hoofdpersonage flink op zoek naar wie hij is, en wat zijn plaats op deze wereld is. Boeiend.
 • Sanctum, Tome 1 / Boichi, Masao Yajima / 2012
 • Sanctum, Tome 2 / Boichi, Masao Yajima / 2012
 • Sanctum, Tome 3 / Boichi, Masao Yajima / 2012
  Abraxas, gnostici, de apocalyps, een heleboel mystieke toestanden, wat fan service, een telkens een paar bladzijden uitleg over de achtergrond voor wie dat wenst –een degelijke reeks die ik zeker ga blijven volgen.
 • Les Terres Basses (Seuls, #7) / Bruno Gazzotti, Fabien Vehlmann / 2012
  Het is bijna onmogelijk om hier iets zinnigs over te vertellen als u de reeks niet volgt. Seuls heeft een grote evolutie ondergaan en is als reeks zeker de moeite om te volgen –al moet er soms wel eens herlezen worden bij het uitkomen van een nieuwe aflevering om opnieuw mee te zijn.
 • Le Voyage D’esteban, Tome 1: Le Baleinier / Matthieu Bonhomme / 2012
  Zat gratis bij een andere strip. Interessant, maar zet mij niet meteen aan om de rest van de reeks te kopen.
 • Et délivre-nous du mal (Soda #9) / Bruno Gazzotti, Tome / 1997
 • Dieu seul le sait (Soda #10) / Bruno Gazzotti, Tome / 1999
 • Prières et balistique (Soda #11) / Bruno Gazzotti, Tome / 2001
 • Code apocalypse (Soda #12) / Bruno Gazzotti, Tome / 2005
  Geen idee of de reeks nog actief is, maar ik vermoed dat ik ze nu allemaal heb. En ze zijn stuk voor stuk de moeite waard.
 • Death Note: Black Edition, Volume 2 / Tsugumi Ohba, Takeshi Obata / 2011
  Volumes drie en vier van de Death Note reeks, die steeds interessanter wordt.
 • Les Melons De La Colère / Bastien Vivès / 2011
  Kijk eens hier: Bastien Vivès doet een Boontje. (Cfr Mieke Maaike, etc.)
 • Polina / Bastien Vivès / 2011
  Bildungsroman over een danseres –dit is een fantastisch en ergens ook onverwachts verhaal. Vivès heeft een heel eigen tekenstijl, die misschien niet iedereen zal behagen, maar het is zeer de moeite om u verder in te verdiepen.
 • Buffy the Vampire Slayer: Omnibus, Vol. 1 / Joss Whedon, Eric Powell / 2007
  Ik was een groot fan van de televisieserie, maar ik heb mij nooit aan de stripversie gewaagd. Deze wijkt alvast genoeg af van de serie om mij tot de aankoop van de volgende omnibus aan te sporen.
 • Hideout / Masasumi Kakizaki / 2011
  L’histoire se répète, zou een mooie tagline zijn.
 • Toen david zijn stem verloor / Judith Vanistendael / 2011
  Normaal gezien is dit niet echt mijn ding, dit soort onderwerpen, maar dit is heel erg mooi verteld en vormgegeven.
 • Gingerbread Girl / Paul Tobin, Colleen Coover / 2011
  Intrigerend verhaal over een meisje met een mogelijks fictionele tweelingszus met wie ze een empathische band heeft. Geïllustreerd door Colleen Coover, bekend van de stripreeks Small Favors en Marvel superhero comics. Ze werkt vaak samen met haar man, Paul Tobin, scenarist –ook al voor superhero comics
 • Het zilveren vuur (Franka #21) / Henk Kuijpers / 2010
 • Onderwereld (Franka, #22) / Henk Kuijpers / 2012
  Hoewel Onderwereld niet meteen tot het meest interessante werk van Kuijpers behoort, kan toch niemand aan Franka weerstaan?
 • Carmen de Prosper Mérimée / Frédéric Brrémaud, Denis Goulet, Valérie Vernay / 2012
  Deze stripversie is bijzonder trouw aan het origineel van Prosper Mérimée. Ideaal is om zowel de originele versie als dit stripverhaal na elkaar te lezen (en in die volgorde); beide versies versterken elkaar.