Boeken 201205

Minder televisie resulteert mogelijks toch in meer boeken lezen. We onthouden voornamelijk The Mongoliad: Book One en Conversations with Glenn Gould uit het lijstje van vorige maand. En ik ben een beetje herbegonnen met strips. Ik ga er (voorlopig ?) niet echt een afzonderlijke lijst voor maken, maar ik smijt ze er hieronder gewoon bij.

 1. The Mongoliad: Book One / Neal Stephenson, Greg Bear, Mark Teppo, Erik Bear, Joseph Brassey, Cooper Moo, E.D. deBirmingham / 2012
  Woehoe. Het betere werk, dat zich enorm vlot laat lezen. Ik ben zo geen mens die fantasy of (pseudo)historische romans leest, maar ik kijk uit naar het vervolg.
 2. Vox / Nicholson Baker / 1992
  Afknapper. Lees veel liever The Fermata van Baker, en laat dit liggen. Naar ’t schijnt had Monica Lewinsky het boek cadeau gedaan aan Bill Clinton.
 3. Sauve-moi / Guillaume Musso / 2005
  Aangename pulp in dit als thriller vermomd liefdesverhaal.
 4. Conversations with Glenn Gould / Jonathan Cott / 1984
  Bijzonder interessant werkje, dat niet alleen wat relevant inzicht biedt in de mens ‘Gould’, maar vooral in de manier waarop de muzikant het pianospel(en) benadert.
 5. The Secret Life of Glenn Gould: A Genius in Love / Michael Clarkson / 2010
  Tsjonge. Het interesseert mij in essentie niet met hoeveel vrouwen Glenn Gould het bed gedeeld heeft, of hij al dan niet bi- of homosexueel was, en hoe de rest van zijn liefdesleven in elkaar zat. Ttz ik vertoon misschien wel een zekere nieuwsgierigheid daarnaar, maar niet meer dan als een anecdotische voetnoot. Ik hoef zeker geen 300 pagina’s daarover te lezen, en al helemaal niet als (1) dat eigenlijk niet echt weerslag had op zijn werk en (2) die mens heel erg inzat met zijn privacy. Spijtig van al het werk dat Clarkson daarin heeft gestoken, maar het is meer een uit de hand gelopen hobbyproject dan een naslagwerk van waarde geworden.

(boeken vorige maand)

Strips en aanverwanten

 • La Sentence Des Walkyries (Les Mondes de Thorgal – Kriss de Valnor) / Yves Sente, Giulio De Vita / 2012
  Ik het Kriss de Valnor altijd een verschrikkelijk interessante juffrouw gevonden in de Thorgal reeks, en deze voorgeschiedenis ligt volledig in de lijn van de verwachtingen. Misschien moet ik Thorgal maar eens herlezen.
 • Soda l’intégrale, volume 1 / Tome, Bruno Gazzotti, Luc Warnant / 2011
 • Soda l’intégrale, volume 2 / Tome, Bruno Gazzotti, Luc Warnant / 2011
  Hij gedraagt zich een beetje gelijk Dirty Harry, deze flik die zich voor zijn moeder als pastoor uitgeeft, maar dan nog cooler. Een ondergewaardeerde en miskende stripreeks. Deze twee delen bundelen volumes 1 t.e.m. 8 –aanrader.
 • The Alcoholic / Jonathan Ames, Dean Haspiel / 2008
  Ik had het in een lijstje bij Michel zien voorbijflitsen, en het onderwerp leek me wel interessant. Het einde is misschien iets té open, maar is wel eerlijk en realistisch.
 • Death Note Black Edition, Volume 1 / Tsugumi Ohba, Taskeshi Obata / 2010
  De Black Edition bundelt de gewone releases per twee in een mooie editie met zwarte omslag en bladsnede. Death Note gaat over Light Yagami, die een zwart notitieboekje vindt; elke persoon wiens naam daarin wordt opgeschreven, komt te sterven.
 • Ayako 1: Een meisje om van te houden / Osamu Tezuka / 2012
 • Ayako 2: Een familie om van te houden / Osamu Tezuka / 2012
  Schitterende reeks uit 1972 van de auteur van Astro Boy en Buddha. Het gaat over de verschrikkingen in een familie in het na-oorlogse Japan. Thematisch te vergelijken het met al die sombere -ismen uit de Nederlandse literatuur: naturalisme, pessimisme, determinisme, en fatalisme (cfr. Het gezin van Paemel en De vlaschaard). Er is nog een derde deel, maar dat komt pas later in juni of juli uit.
 • Le Fléau vert / Michaël Sanlaville / 2012
  Ofte de groene gesel –ik vertaal het even omdat ik het een fantastisch woord vind, zowel in het Frans als in het Nederlands. Het is er eentje uit de KSTR reeks van Casterman. Een gigantische (s)trip vol actie, drive en beweging, waarin de lezer geen seconde tijd krijgt om stil te staan, met invloeden allerhand. Leutig.
 • Btooom !, Tome 1 / Junya Inoue / 2012
 • Btooom !, Tome 2 / Junya Inoue / 2012
 • Btooom !, Tome 3 / Junya Inoue / 2012
  Deze reeks is een zoveelste die duidelijk geïnspireerd is op Battle Royale, en inhoudelijk dan wel minder diepzinnig mag zijn, maar toch aangenaam tijdverdrijf blijft.
 • Natacha, l’intégrale, tome 3 : Voyages à travers le temps / François Walthéry / 2009
  Drie albums zijn samengebracht in deze derde intégrale. Het duo Instantanés pour Caltech en Les machines incertaines zijn zonder twijfel twee van de beste albums uit de Natacha reeks. En hoewel ze ondertussen een dikke dertig jaar oud zijn, blijven ze verschrikkelijk boeiend om te lezen.

Een gedachte over “Boeken 201205”

 1. ha, Thorgal herlezen… zeker doen, Bruno ! Ik ben er momenteel mee bezig. Ik wou ze eerst herlezen alvorens me in de recent aangeschafte Kriss Van Valnorren te verdiepen. De Thorgals waren al te lang geleden… Het blijft een fantastische reeks. Enjoy !

Reacties zijn gesloten.