Concerten 201004-06

Zoals verwacht heb ik veel te weinig concerten meegemaakt, de voorbije drie maand, maar daar komt met het festivalseizoen meteen verandering in. Gelukkig heb ik deze keer in Seattle toch een paar keer wat muzikanten kunnen beluisteren –ik heb net Bram Weijters (Dez Mona, de Hamsters) gemist, die daar toekwam toen wij zowat aan onze laatste road trip begonnen. Niet getreurd, op 16 juli doet hij mee aan de Jong Jazz Talent wedstrijd.

Voor wie het nog niet door had, Stanley Clarke + Hiromi is toch wel een behoorlijke concerttip voor het komende Gent Jazz festival.

 1. Stanley Clarke Trio feat. Hiromi / 09-05-2010 / Dimitriou’s Jazz Alley, Seattle, WA / ***
  Van een paar trage stukken tot voornamelijk funky en nerveuze maar zeer genietbare stuff. Beluisterbaar voor wie naar mainstream op zoek is, en intrigerend voor wie liever iets meer heeft. Hirimoi zit geen seconde stil als ze speelt, ik had de indruk dat ze bijtijds liever op haar pianotoetsen zou dansen ipv erop spelen. Ze spelen op Gent Jazz, ik zou maar zorgen dat ik kaarten had, als ik u was.
 2. The Bad Plus / 04-06-2010 / Bellevue Jazz Festival, Bellevue, WA / ***(*)
  Eén van de betere concerten van het jaar. De synergie tussen deze muzikanten is bijna voelbaar. Pianist Ethan Iverson speelde –hoewel hij in een slechte bui leek– de pannen van het dak, met muziek die hij haalde uit pop, klassiek en jazz. Het was evenwel vooral de drummer die met de aandacht ging lopen, al speelde hij eigenlijk niet opdringerig.
 3. Pat Martino / 05-06-2010 / Bellevue Jazz Festival, Bellevue, WA / **(*)
  Een ok concert, weinig opmerkelijk, en zou waarschijnlijk beter tot zijn recht zijn gekomen in een kleine jazzclub.
 4. Terence Blanchard / 05-06-2010 / Bellevue Jazz Festival, Bellevue, WA / **(*)
  Ghoh, dit was zeker niet slecht, maar Blanchard was de headliner van het Bellevue Jazz Festival, en speelde opvallend weinig zelf. Hij had een paar jonge gasten die mee die hij voor het grootste deel van het concert aan het woord liet –hij kwam zelf pas een kwartier in de set op– en speelde aldus voornamelijk gastmuzikant op zijn eigen concert. Een beetje raar, voor een headliner, en al zeker rekening gehouden met de prijs van het (goedkoopste) ticket (40 USD).
 5. José James & Jef Neve / 07-06-2010 / Dimitriou’s Jazz Alley, Seattle, WA / **
  José James speelde hier de hoofdrol, al liet hij veel ruimte vor de pianosolo’s van Neve. Nogal wat foutjes, tijdens het concert, en ik heb Neve –die er bloednerveus uitzag– al veel beter horen spelen dan tijdens dit weinig representatieve concert. Ze werden heel enthousiast onthaald, in Jazz Alley, en ik ben benieuwd hoe de rest van de toernee verlopen is (dit was het allereerste concert). En ik kijk erg uit naar Middelheim voor hun Coltrane project.

0 te vermijden / * slecht, maar beluisterbaar / ** goed / *** zeer goed / **** fantastisch (meer uitleg bij de quotering)

(concerten vorige maand)