Sinister Sister / Rémi Panossian Trio

Het was een dubbelconcert gisteren in de Handelsbeurs, en er waren duidelijk mensen die enkel voor het eerste luik gekomen waren —niet overdreven veel, maar er waren toch wat stoelen die leeg bleven na de pauze.

Sinister Sister speelde Zappa, in een “creatieve verwerking” volgens de blurb op de Handelsbeurs site. Misschien was dat wel zo voor de die hard Zappa fans, maar heel erg veel heb ik daar eigenlijk niet van gemerkt. Er zaten vanzelfsprekend wat jazztoestanden in (slechts een heel klein beetje impro), maar zeker niet genoeg om de verwerking als creatief te omschrijven. Anderzijds: ik ben dan wel redelijk bekend met Zappa, maar niet zoals met pakweg The Beatles.

De groep is gegroeid uit het Zappa-fandom van vibrafonist Pieter Claus en drummer Lander Gyselinck, die probleemloos saxofonist Maayan Smith, gitarist Jan Ghesquière en bassist Michel Hatzigeorgiou in het project met zich mee trokken. Sinister Sister speelde zoals een steengoede begeleidingsband, met enorm veel kennis en vakmanschap, maar zonder veel schwung of eigenheid/identiteit. De muziek was zeer afgelikt en gerepeteerd, vol erg goed ingestudeerde partituren en met een hoop unisono momenten in het drieluik vibrafoon – saxofoon – gitaar.

20151216_jazz-001

Die gasten kunnen spelen, maar ik miste betrokkenheid en de scherpe kantjes —die zaten er enkel in de titels van de songs (en soms in het volume). Die titels pasten overigens geheel niet bij de muziek die gebracht werd. Zappa is de ultieme tongue in cheek, expliciet in het geïmpliciteerde, en met een krachtig contrast tussen de kitscherig-afgelikte maar fantastische en erg muzikale arrangementen die haaks op de teksten van de nummers staan. Neem die teksten weg, hou alleen de arrangementen over, verzuim het om daar een bijtende ironie aan toe te voegen, en de nummers zijn niets meer dan een inside joke voor de kenners.

Niettemin: aan kenners geen gebrek, gisterenavond, want de groep kreeg een staande ovatie.

20151216_jazz-002

Het Rémi Panossian Trio was evenzeer wat ontgoochelend. Ik volg ze al een paar jaar, al is het pas de tweede keer dat ik ze live zie (de grapjes waren nog hetzelfde). Het trio zit helemaal gevangen in het format van de staccatojazz à la Neil Cowley, Phronesis, Yaron Herman, en vele anderen. In dit concert waren ze wel zeer vergelijkbaar met Cowley: de piano kent voor Panossian blijkbaar ook enkel dubbel forte, want er zat totaal geen dynamiek in het volume. De muziek moet het dus voornamelijk hebben van het ritme, en die combinatie (ritme zonder dynamiek) zorgt er dan weer voor dat de nummers in hoge mate inwisselbaar worden. Jammer.

Sinister Sister / Rémi Panossian Trio, gehoord in de Handelsbeurs op 16.12.2015.

Bram De Looze – Piano e Forte

Gisteren zat ik op de zolder van het Brusselse filiaal van Piano’s Maene. De winkel is gelegen in de Argonnestraat, op wandelafstand van Brussel Zuid (nog dichter dan van mijn woning tot het Gentse Sint-Pietersstation). Op drie kwartier stond ik van thuis op de zolder, geen wagen die daar tegenop kan.

Op die zolder vond een toonmoment plaats voor het nieuwe project van Bram De Looze: Piano e Forte. De Looze is u waarschijnlijk bekend van de formatie LABTrio, het pianotrio waarin hij speelt samen met drummer Lander Gyselinck en bassiste Anneleen Boehme. Mogelijks hebt u hem ook al aan het werk gezien met zijn Septych, dat hij bemant samen met Robin Verheyen, Gebhard Ullmann, Bo Van Der Werf, Flin Van Hemmen, Daniel Levin en Lester St-Louis.

Voor Piano e Forte speelt hij solo, maar wel op drie verschillende piano’s (nee, niet tegelijk). De Looze mocht grasduinen in de pianocollectie van Chris Maene, en selecteerde daaruit drie exemplaren: een Anton Walter, een Sebastian Erard en een Ignaz Pleyel. Hij nam een paar maanden tijd om de instrumenten en hun specifieke eigenschappen te leren kennen, en achtte de tijd (eindelijk) rijp om met dit toonmoment naar buiten te komen.

20151215_bramdelooze

Elk instrument heeft een eigen klankpallet, dat soms heel erg verschilt. Zo klinkt de Walter heel afgemeten, met weinig sustain (de klank duurt niet lang), zoals een klavecimbel. (Het geluid deed live sterk denken aan een elektrische piano.) Tussen de Erard en de Pleyel zit dan bijvoorbeeld een groot verschil in de manier waarop de snaren worden gedempt. Al die eigenschappen geven elke piano een eigen dynamiek, een eigen klankveld, en dat resulteert in een andere manier om elk instrument te benaderen.

Dit was een toonmoment, geen afgewerkt project. De Looze demonstreerde hoe hij de instrumenten beheerst en inzet, en waarbij vooral verwachtingen werden geschept. Op een klein uur tijd liet hij ons kennismaken met de mogelijkheden, van klanklandschap tot improvisatie, met o.a. een ritmisch gemaskeerde versie van Afro Blue. U mag gerust benieuwd zijn.

Met dank aan Inside Jazz voor de uitnodiging.

Vinyl

20151215_vinyl-001

De nieuwe lading vinyl voor de eerste helft van de maand:

 • Bob DylanThe Best of the Cutting Edge 1965-1966: the Bootleg Series, Vol. 12
 • Ludovico EinaudiElements
 • Rudresh MahanthappaBird Calls
 • Simon and GarfunkelThe Complete Columbia Albums Collection
 • Max RichterThe Leftovers
 • Michael WollnyNachtfahrten
 • Erroll GarnerThe Complete Concert By The Sea

Films 201511

November was een lastige maand. Ik zweefde van de ene migraine naar de andere, en eigenlijk loop ik constant met een aanhoudende hoofdpijn. Ik steek het op het rotweer –het wil maar niet koud worden, al heb ondertussen ook wel griep gekregen. Er was geen tijd (goesting/mogelijkheid) om de films dagelijks bij te houden, maar hierbij toch het lijstje voor november.

 1. No Escape / John Erick Dowdle / 2015 / ***
  In their new overseas home, an American family soon finds themselves caught in the middle of a coup, and they frantically look for a safe escape from an environment where foreigners are being immediately executed.
  Lake Bell en Owen Wilson zijn comedy acteurs, en Pierce Brosnan is een ex-Bond acteur die graag ABBA zingt. John Erick Dowdle maakte het niet meteen desastreuze As Above, So Below, en een paar jaar eerder het wel erg op [REC] gelijkende Quarantine. Niet meteen een veelbelovende cast, maar deze film is veel beter dan die premisse. No Escape is een organische, spannende film, met.. durf ik het te stellen: een ‘realistischer’ benadering dan zijn soortgenoten. Best de moeite van het bekijken waard (drie sterren houdt in dat ik de film nog wel eens zou willen herbekijken).
 2. Mission: Impossible – Rogue Nation / Christopher McQuarrie / 2015 / **(*)
  Ethan and team take on their most impossible mission yet, eradicating the Syndicate – an International rogue organization as highly skilled as they are, committed to destroying the IMF.
  De gebruikelijke ingrediënten in deze franchise, een beetje te voor de hand liggend misschien. De vierde langspeelfilm van McQuarrie, die tegen 2017 de volgende episode ook mag afleveren.
 3. 400 Days / Matt Osterman / 2015 / *
  “400 Days” centers on four astronauts sent on a simulated mission to a distant planet to test the psychological effects of deep space travel. Locked away for 400 days, the crew’s mental state begins to deteriorate when they lose all communication with the outside world. Forced to exit the ship, they discover that this mission may not have been a simulation after all.
  Nope. Psychologische moeilijkdoenerij.
 4. The Man from U.N.C.L.E. / Guy Ritchie / 2015 / ***
  In the early 1960s, CIA agent Napoleon Solo and KGB operative Illya Kuryakin participate in a joint mission against a mysterious criminal organization, which is working to proliferate nuclear weapons.
  Bij Napoleon moet ik altijd aan Merlina denken, maar dit geheel terzijde. The Man from U.N.C.L.E. is een lichte, verfrissende en bijna pretentieloze film, die hopelijk niet te snel met een sequel om zeep wordt geholpen.
 5. Inside Out / Pete Docter, Ronnie Del Carmen / 2015 / ***
  After young Riley is uprooted from her Midwest life and moved to San Francisco, her emotions – Joy, Fear, Anger, Disgust and Sadness – conflict on how best to navigate a new city, house, and school.
  Ontspanning voor het ganse gezin.
 6. Avengers: Age of Ultron / Joss Whedon / 2015 / ***
  When Tony Stark and Bruce Banner try to jump-start a dormant peacekeeping program called Ultron, things go horribly wrong and it’s up to Earth’s Mightiest Heroes to stop the villainous Ultron from enacting his terrible plans.
  Wachten, wachten, wachten, tot we mee waren met Agents of S.H.I.E.L.D. En het was de moeite waard –toch voor wie mee is met het Marvel universum.
 7. No Strings Attached / Ivan Reitman / 2011 / *(*)
  A guy and girl try to keep their relationship strictly physical, but it’s not long before they learn that they want something more.
  Uitgekomen in hetzelfde jaar (maar eerder dan) het thematisch heel erg gelijkende, maar inhoudelijk superieure Friends With Benefits. Natalie Portman is eerder miscast in deze rol –geef haar maar V For Vendetta.
 8. Spectre / Sam Mendes
  / 2015 / **(*)
  A cryptic message from Bond’s past sends him on a trail to uncover a sinister organization. While M battles political forces to keep the secret service alive, Bond peels back the layers of deceit to reveal the terrible truth behind SPECTRE.
  Het is zeker niet de beste Bond, vergeleken met de drie voorgaande, maar toch beslist de moeite waard om te gaan bekijken.
 9. Curve / Iain Softley / 2015 / *(*)
  A young woman becomes trapped in her car after a hitchhiker causes her to have an automobile accident.
  Dit hoort thuis in de categorie ‘waarom niet’, maar bof, voel u niet verplicht. Julianne Hough doet haar best, maar dat blijkt niet helemaal voldoende.
 10. Paper Towns / Jake Schreier / 2015 / **
  After an all night adventure, Quentin’s life-long crush, Margo, disappears, leaving behind clues that Quentin and his friends follow on the journey of a lifetime.
  Het meest interessante aan deze film is het concept van de paper towns, en de arrogante kracht van het personage Margo (gespeeld door model & actrice Cara Delevingne). Het is zeker niet het beste boek van John Green; de plot is wat dunnetjes en veel meer ‘young’ dan ‘adult’.
 11. Tiger House / Thomas Daley / 2015 / **(*)
  Kelly sneaks into her boyfriend’s house but tonight, she’s not the only unwelcome visitor. As the situation spirals out of control, the suburban house becomes a terrifying arena for violence.
  Tiger House is het langspeelfilm debuut van Tom Daley, en is zeker niet onverdienstelijk. Kaya Scodelario (van The Maze Runner), speelt Kelly, die als wildcard in een home invasion bij haar vriendje, terecht komt. Onterecht onder de vijf sterren gedoken bij IMDB.
 12. Landmine Goes Click / Levan Bakhia / 2015 / **
  Trapped standing on an armed landmine, an American tourist is forced to watch helplessly while his girlfriend is terrorized and brutally assaulted.
  Het begint weinig veelbelovend, maar de film bevat een dubbelle, lange introductie voor een weinig goeds voorspellend einde. Wat deze film mist is focus, maar is toch al een stap in de goede richting in vergelijking met het debuut van Bakhia, 247°F.
 13. The Salvation / Kristian Levring / 2015 / ***(*)
  In 1870s America, a peaceful American settler kills his family’s murderer which unleashes the fury of a notorious gang leader. His cowardly fellow townspeople then betray him, forcing him to hunt down the outlaws alone.
  Oooh… ik heb iets met westerns, begin ik te denken. Ik vroeger veel van dat soort films gezien, maar het is denk ik decennia geleden dat ik mij nog eens aan het genre heb gewaagd. Sterke vertolkingen van Mads Mikkelsen (en Eva Green).
 14. Ant-Man / Peyton Reed / 2015 / **
  Armed with a super-suit with the astonishing ability to shrink in scale but increase in strength, cat burglar Scott Lang must embrace his inner hero and help his mentor, Dr. Hank Pym, plan and pull off a heist that will save the world.
  Honey, I Shrunk The Kids. Laat het ons houden op ontspannend.
 15. The Stanford Prison Experiment / Kyle Patrick Alvarez / 2015 / **
  Twenty-four male students out of seventy-five were selected to take on randomly assigned roles of prisoners and guards in a mock prison situated in the basement of the Stanford psychology building.
  Een beetje langdradige uitleg over dat andere grote experiment (na Obedience To Authority), dat totaal uit de hand is gelopen.
 16. Me and Earl and the Dying Girl / Alfonso Gomez-Rejon / 2015 / **(*)
  High schooler Greg, who spends most of his time making parodies of classic movies with his co-worker Earl, finds his outlook forever altered after befriending a classmate who has just been diagnosed with cancer.
  Alle truken van de foor worden uitgehaald voor deze dramacom gebaseerd op het gelijknamige boek van Jesse Andrews. Het is eens iets anders dan horror, moet regisseur Alfonso Gomez-Rejon gedacht hebben. Zeer bekijkbaar.
 17. Maze Runner: The Scorch Trials / Wes Ball / 2015 / **
  After having escaped the Maze, the Gladers now face a new set of challenges on the open roads of a desolate landscape filled with unimaginable obstacles.
  Soms kijkt een mens gewoon omdat hij het eerste deel gezien heeft, en niet graag afhaakt. Ik ben een meeloper, ik.
 18. Submerged / Steven C. Miller / 2015 / (*)
  A young woman and her friends, who’ve been targeted by kidnappers, must do everything they can to survive after their limo is forced off the road and plunged into a canal.
  Ik ga eens doen alsof ik The Transporter (niet) ben, moet Jonathan Bennett gedacht hebben. Flauw.
 19. Contracted / Eric England / 2013 / ***
  A young girl contracts what she thinks is a sexually-transmitted disease – but is actually something much worse.
 20. / Contracted: Phase II / 2015 / **(*)
  Riley searches for a cure to the virus that took over Samantha before it consumes him and the entire world.
  Maar allez: zo een twee ondergewaardeerde films. Ze sluiten thematisch en inhoudelijk perfect bij elkaar aan, als de eerste nog wel net iets beter dan de tweede. Zeer de moeite.

0 te vermijden / * slecht, maar bekijkbaar / ** goed / *** zeer goed / **** fantastisch (meer uitleg bij de quotering)

(films vorige maand)